Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Samtidigt som du möter havet förorenar du det” – på Sveaborg undersöker konstnärer människans förhållande till vatten

Konstnärerna Emma Fält och Roberto Fusco tittar och ler mot kameran. I bakgrunden havet, en färja och blå himmel.
Bildtext Konstnärsduon Emma Fält och Roberto Fusco ställer ut sitt gemensamma vattenrelaterade verk på Sveaborg.
Bild: Jenna Emtö / Yle

Människan är beroende av världens vattendrag samtidigt som hon förorenar dem. I en mångmedial utställning på Sveaborg utforskar tio konstnärer sina olika förhållanden till vatten.

– Under de senaste åren har teman som vatten, hav och Östersjön fått stor relevans och väckt ett intresse bland konstnärer. Många konstnärer har konfronterat sig själva och undersökt sina förhållanden till vatten. Så det är ett väldigt samtida tema, säger Roberto Fusco som tillsammans med nio andra konstnärer medverkar i utställningen Sweet water, rough water på Sveaborg i Helsingfors.

På utställningen varvas bland annat videokonst, fotografier, ritningar, audiovisuella och multimediala installationer.

På en vit vägg hänger fem tavlor.
Bildtext Fotografierna ”Sense of water” av Susanna Lyly.
Bild: Heidi Kirjavainen

I de olika verken undersöks framförallt beroendeförhållandet som existerar mellan människa och vatten.

– Det handlar förstås om klimatförändringar och hur vi människor påverkar vattendragen. Men det handlar också om vårt förhållande till vatten och här finns kulturhistoriska och feministiska perspektiv på vatten, säger konstnären Emma Fält som också deltar i utställningen.

– I vissa verk är vatten en del av den kritiska infrastruktur som behövs för att vi ska kunna röra på oss och koppla ihop olika platser. Samtidigt förorenar vi vattnet i samma ögonblick som vi rör vid det. Det här tveeggade svärdet finns i samtliga verk, du vill möta havet men samtidigt stör du det, säger Fusco.

En man spelar piano på en smältande is.
Bildtext Johanna Väisänens verk ”Urkujoki”.
Bild: Heidi Kirjavainen

Kombinerar teknik med traditionella konstformer

Fält och Fusco är en konstnärsduo som arbetat ihop sedan 2017. Fält är baserad i Kuopio medan Fusco bor och arbetar i Helsingfors. I sin konst kombinerar de ofta teknik med traditionella konstformer som teckning och tryckerikonst.

På Sveaborg ställer de ut det gemensamma verket Surface Tension.

Det första man ser är en hängande skulptur i papper som går i olika färger och mönster. Skulpturen är gjord med suminagashi, en gammal japansk teknik som använder vattnets ytspänning för att skapa olika marmorliknande mönster på papper.

– Man doppar ett särskilt bläck i vattnet som flyter på vattenytan tack vare av ytspänningen. Sen placerar man ett papper på ytan samtidigt som man rör om i vattnet och då bildas otroliga mönster som följer vattnets rörelser på vattenytan, berättar Fält.

Konsten jag uppskattar mest är konst som har en förändrande förmåga i hur vi uppfattar olika fenomen omkring oss

Roberto Fusco

Sötvatten skapar vågiga mönster

Skulpturens skiftande färger och mönster förklaras av att Fält använt diverse papper från bland annat makulerade biblioteksböcker och gamla almanackor och att hon doppat pappersarken i olika slags vatten, bland annat vatten från Östersjön och sjöar i norra Savolax.

– Mönstret ser olika ut beroende på vattnets salthalt, vilka slags mineraler som finns i vattnet och om vattnet är förorenat, säger Fält och fortsätter:

– Vissa mönster är mer korniga, och andra är mer vågiga. Sötvatten skapar mer vågiga spår på papper medan saltvatten gör mönstren mer korniga.

– I början använde jag kranvatten och hällde bara i koksalt för att skapa olika mönster. Sen studerade jag salthalten i olika hav och fortsatte skapa mönster. Det jag har lärt mig är att det finns mycket vi ännu inte vet. Vi vet att salthalten i vattnet håller på att förändras på grund av mänskligt beteende men det vi inte vet är vad det betyder för vattnet. Så vi förändrar vattnet på flera olika sätt.

Från taket hänger stora skulpturer i papper. Bakom dem en stark ljuskälla som föreställer en fyr.
Bildtext Emma Fälts och Roberto Fuscos gemensamma verk ”Surface Tension”.
Bild: Roberto Fusco

Stormarna Rafael och Toini

Den andra delen av konstverket är en installation där konstnärerna har försökt återskapa två ögonblick från stormarna Rafael och Toini, som inträffade på Östersjön år 2004 respektive 2017. I mitten står en liten fyr med en blinkande lampa och på väggarna hänger ritningar som föreställer havsvågor.

Genom data från Meteorologiska institutet har Fusco skapat datorsimuleringar av hur havssvågorna såg ut när de var som högst som sedan Fält ritat av.

Fält har också spelat in ljudet från när hon tecknar vågorna, vilket utgör installationens ljudvärld.

– Verket utforskar olika fysiska fenomen som sker i vatten från ytspänningar till havsstormar. Vi försöker förstå verkligheten genom ett perspektiv som är mer mänskligt och förkroppsligat och ett annat som är mer matematiskt och analytiskt, säger Fusco och fortsätter:

– Det som förenar oss är att trots att vi arbetar på så olika sätt är vi båda intresserade av kunskapsbildning och olika sätt att utforska den här typen av stora fenomen, säger Fusco.

Ett konstgalleri med vita väggar och ljust trägolv. På väggarna och golvet finns konstverk uppställda.
Bildtext På utställningen finns nio olika perspektiv på vatten. Verken varierar från bland annat fotokonst till multimediala installationer.
Bild: Heidi Kirjavainen

Konst som förändrar perspektiv

Att verken ställs ut på ett konstgalleri på Sveaborg som ju är omringat av vatten är ingen slump.

– Jag tycker det här är en fantastisk plats att visa verken på eftersom vi är nära vattnet. Vi är precis där saker sker, säger Fält som får medhåll av Fusco.

– Konsten jag uppskattar mest är konst som har en förändrande förmåga i hur vi uppfattar olika fenomen omkring oss. Så det faktum att du faktiskt kommer och lämnar den här utställningen via havet, jag hoppas att det här på något sätt förändrar ens perspektiv. Att man börjar uppmärksamma saker som man inte tidigare gjort, säger Fusco.

Utställningen Sweet water, rough water ordnas av foto- och mediekonstföreningen Valmed i HAA Galleria på Sveaborg. Den visas till och med den 30.7.2023.