Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kultursekreterare i Närpes: Tomatkarnevalen lever och mår bra

En man med keps på huvudet.
Bild: Juho Teir / Yle

Tomatkarnevalen i Närpes körde igång i onsdags med tomatolympiad. Under fredag och lördag utlovas det även tomatbord och tomatrock.

Även om Tomatkarnevalen i Närpes körde igång redan på onsdag, så är det fredagen och lördagen som är de egentliga huvuddagarna.

Förra året under jubileumsåret testade arrangörerna på ett fyra dagars -evenemang och det konceptet håller man i även i år.

I år kommer man att köra med parallella scener, med Tomatscenen vid torget och en annan scen i parken. Några nya inslag har man även i programmet.

– Tomatrock är nytt, det har ordnats tidigare, men det har varit en lång paus och på lördag har vi Pride Närpes i parken med tillhörande parad, konstaterar Victor Strömbäck, kultursekreterare i Närpes.

Enligt Strömbäck var det lite svårigheter med att få Pride Närpes att passa in i programmet, eller rättare sagt att hur man skulle ordna paraden.

– De har fyra timmar i parken. Vi behövde strukturera allt så det fungerar med marknaden, vi fick en kompromisslösning med en rutt som går till tomatscenen och tillbaka till parken.

Strömbäck förväntar sig ett besökarantal på kring 20 000 under hela karnevalen. Med uppträdande artister som Krista Siegfrieds och Sturm und drang tror han att man möjligtvis kan slå rekord.

– Tomatkarnevalen lever och mår bra. Det är ett stort intresse både från artister som vill komma hit och spela och också från publik. Vi är nöjda.

Tomatrock, tomatbord och tomatkarneval

4:29