Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

En man låg död sju månader i sin lägenhet i Helsingfors – trots grannarnas anmälan vägrade hyresvärden att gå in

Uppdaterad 17.07.2023 07:47.
Ett gult hus i sommarväder.
Bildtext Grannarna blev oroliga då den åldersstigna mannen inte syntes till, samtidigt som hans postlåda var full.
Bild: Lukas Rusk / Yle

Grannarna reagerade då en boende i deras hus inte synts till på flera månader, samtidigt som hans postlåda var överfull. Hyresvärden Heka säger att de inte kan gå in i någons lägenhet, det är polisens jobb. Jurist ger Heka rätt.

Alla invånarna i det lilla tvåvåningshuset i Vallgård i Helsingfors kände till den ålderstigna mannen, som bodde på husets andra våning. Ingen kan ändå säga att de kände honom.

– Han höll sig för sig själv, man såg honom sällan. En gång hjälpte jag honom då han låst ut sig. Han berättade då att han inte hade några vänner i livet längre, säger en granne.

Svenska Yle har pratat med samtliga invånare i huset. De figurerar anonymt på grund av ärendets känsliga natur.

Vintern 2022-2023 märkte flera av grannarna att de inte sett till mannen på en lång tid.

Efter årsskiftet kom saken på tal på gården grannarna emellan. Mannens postlåda var full av post, och inga fler brev fick plats.

– Han brukade gå till butiken, då såg man honom. Men nu hade ingen sett honom på flera månader.

Hyresvärden vägrade gå in i lägenheten

En granne ringde till hyresvärden Heka för att anmäla att de var oroliga för mannen.

– De svarade bara att de inte kan göra något, att de inte får gå in i någons lägenhet. Jag uppmanade dem att ringa polisen, de bara upprepade att de inte får gå in. Om det var frågan om ett brott mot liv skulle det vara viktigt för polisen att få veta, tänkte jag, säger en granne.

Vi tar kontakt med myndigheterna om vi tror att det behövs. Men samtidigt kan folk också vara på till exempel semester och därför vara frånvarande

Päivi Jokinen

Grannen säger att hen inte själv ringde till polisen, utan räknade med att Heka för saken vidare.

Två grannar berättar att de hörde då gårdskarlen knackade på på mannens dörr. Det hände flera gånger under några veckor.

– Jag pratade en gång med gårdskarlen. Han sa att det är frågan om långa processer, och upprepade att de inte får gå in i lägenheten, säger en granne.

Död i sju månader

Mot slutet av april gjorde Heka skorstensbesiktningar i lägenheterna inför en kommande renovering. Det var besiktaren som upptäckte mannen.

– Jag var där och såg när han gläntade på dörren, han sa att lukten var fruktansvärd. Jag sade åt honom att ringa polisen, säger en granne.

Enligt Helsingforspolisens utredning hade mannen dött i september i fjol. Dödsorsaksutredningen är ännu i gång, men inget brott misstänkts. Mannen har sannolikt dött av naturliga skäl.

Ett rör kommer ut ur ett fönster och leds upp på taket.
Bildtext Hyresvärden renoverade mannens lägenhet. Ett rör leddes ut från lägenheten, vilket gjorde att hela gården luktade lik, berättar grannarna.
Bild: Privat

– Jag förstår inte varför Heka inte förde saken vidare. Det är säkert fruktansvärt för de anhöriga med en sådan här situation, säger en granne.

Helsingforspolisen känner inte till om det kommit in någon anmälning om mannen innan han hittades.

Heka: ”Vi kontaktar myndigheterna om vi tror att det behövs”

Päivi Jokinen är områdeschef för Hekas bostäder i södra Helsingfors.

– Jag har uppmärksammats om fallet – men kan inte kommentera det i detalj, säger Jokinen, och hänvisar till skyddet för den boendes privatliv.

Hon säger att hyresvärden inte kan gå in i en hyresgäst lägenhet på grund av en orosanmälan – det kan endast polisen.

– I princip funkar det så att man gör en anmälan till polisen, som sedan ber hyresvärden om handräckning, alltså i praktiken att öppna dörren.

Ett rött sopflak på en gård.
Bildtext Mannens lägenhet tömdes, och sakerna slängdes på ett sopflak.
Bild: Privat

En åtgärd som Heka kan ta till är att försöka kontakta den boende, till exempel genom att knacka på dörren.

– Min uppfattning är att då det kommer en dylik orosanmälan så försöker man utreda saken med liknande lätta åtgärder som grannarna har sett Heka göra.

Heka anmäler inte dylika fall till polisen per automatik.

– Vi tar kontakt med myndigheterna om vi tror att det behövs. Men samtidigt kan folk också vara på till exempel semester och därför vara frånvarande.

Har mannens hyra ändå kommit in trots att han avlidit?

– På allmänt plan kan man säga att folk betalar på olika sätt. Till exempel kan de ha hyran på automatbetalning i banken.

Gjorde Heka någon anmälan till polisen om det här fallet redan innan liket hittades?

– Jag vet inte om Heka varit i kontakt med polisen, säger Jokinen.

Fastighetsjurist ger Heka rätt

Hyresvärden har rätt att besöka en lägenhet om det behövs för att övervaka lägenhetens skick, förklarar fastighetsjurist Marina Furuhjelm.

– Om grannarna har kommit med ett klagomål om till exempel lukten i en lägenhet kan man gå in med stöd av den. Men alla besök måste höra ihop med lägenhetens granskning – du ska inte granska personen som bor i lägenheten.

Om det handlar om oro för personen som beror i lägenheten är det egentligen inte hyresvärdens sak.

– Man kan anse att de inte får gå in i lägenheten på den grunden, det är räddningsverkets sak.

När hyresvärden vill in i lägenheten ska hen också kontakta hyresgästen, ifall det inte handlar om något akut som till exempel en vattenskada.

– Tänk om någon har gjort en orosanmälan och hyresgästen är där och mår bra, hyresgästen kan då anmäla hyresvärden för hemfridsbrott, säger Furuhjelm.

Kriminalkommissarie Hannu Erola vid Helsingforspolisen säger att tröskeln för myndigheterna att gå in i en lägenhet också är rätt hög.

– En bedömning görs av polisledningen från fall till fall. Man kan med låg tröskel kontakta myndigheterna om man är orolig för en granne.

Kan man göra sig skyldig till brott om man underlåter att anmäla en dylik misstanke till myndigheterna?

– Det tror jag inte. Det kunde bli frågan om försummande av räddningsåtgärd, men det kräver att du vet att någon är i nöd. Så är det väldigt sällan i såna här fall där det skett något bakom en stängd lägenhetsdörr, säger Erola.