Hoppa till huvudinnehåll

Sport

För två år sedan inledde Lauri Markkanen ett samarbete som ledde till en dramatisk förändring – ”På sätt och vis har Jani räddat min karriär”

Uppdaterad 07.07.2023 12:51.
Lauri Markkanen i Utah Jazz
Bildtext Lauri Markkanen berättar att exempelvis dunkandet blivit lättare efter samarbetet med Jani Parkkinen har inletts.
Bild: Rob Gray-USA TODAY Sports

Under somrarna har Lauri Markkanen samarbetat med fysiktränaren och idrottsfysioterapeuten Jani Parkkinen. Enligt Lauri Markkanen har Parkkinen haft en betydande roll i hans väg mot NBA-stjärnstatus.

Strax efter klockan åtta på morgonen susar Lauri Markkanen med sin cykel nerför Harju-backen i Jyväskylä. Sommarlovet innebär att trafiken är lugn när basketstjärnan, med cykelhjälmen på rätt sätt, tar sig ner till gymmet på bottenvåningen i ett höghus.

I gymmet väntar Jani Parkkinen som haft en stort inflytande på den typ av spelare som Lauri Markkanen är idag.

Duons vägar korsades för första gången sommaren 2021, då Markkanen letade efter en tränare för ett stort omvandlingsprojekt efter en svår säsong med Chicago Bulls.

Vid den tidpunkten närmade sig den 22-årige Markkanen Parkkinen på ett typiskt sätt för dagens ungdomar.

– Unga människor glider alltid in i DM, så jag skickade ett meddelande på Instagram där jag frågade ifall det ännu skulle finnas plats för en kund, berättar Markkanen leende i Yle Urheilus intervju.

Markkanen hade gjort bakgrundsarbete och frågat bekanta som hade tränat med Parkkinen en längre tid.

– Min storebror har också tränat med Jani. Feedbacken har endast varit på positiv och Jani sägs veta vad han håller på med.

Parkkinen säger att han minns situationen väl och kommer ihåg sin egen reaktion då Markkanen kontaktade honom med ett erbjudande om samarbete.

– Först kändes det skrämmande, eftersom jag har ett slags bedragarsyndrom där jag aldrig känner mig tillräckligt redo, tillräckligt bra eller tillräckligt kunnig. Småningom förändrades mina egna tankar. Jag har gjort det här länge och jag har tränat mycket, så jag tror att jag kan hantera det här, säger Parkkinen.

– Efter det gällde det endast att anta utmaningen, eftersom det här var en unik möjlighet i professionell finländsk idrott. Det är verkligen fint att få en sådan här roll.

Då samarbetet började gav Markkanen en stor utmaning till Parkkinen.

Markkanen vill återgå till en mer atletisk form. Tidigt i sin NBA-karriär försökte Bulls förvandla den 213 cm långa finländaren till en trepoängskastare och en muskelknutte som kämpade under korgen.

Markkanen var aldrig nöjd med hur Bulls utnyttjade honom på planen. Jyväskyläbon lade på sig muskelmassa i Bulls-tröjan, men till ett högt pris då det gick ut över hans tuffaste vapen på parketten, snabbheten.

Markkanen ville vara mycket mer mångsidig och göra mer med bollen än att bara kasta treor. Under Parkkinens ledning började Markkanens kropp att formades Markkanens kropp i en helt annan riktning än vad som hade gjorts i Chicago.

– Jag ville känna mig mer explosiv, mer atletisk och snabbare. Dessa saker är svåra att träna på egen hand eftersom till exempel viloperioder måste vara en viss längd och du måste kombinera uppsättningar av rörelser. Jani har gjort ett fantastiskt jobb och resultaten har varit utmärkta, säger Markkanen.

Lauri Markkanen
Bildtext Dunkandet har blivit lättare tack till Jani Parkkinen.
Bild: Nathan Ray Seebeck-USA TODAY Spo

Allt gick rätt till ända från början

Om Markkanen tidigare hade varit ute efter större muskler och mer massa, gjordes saker och ting på totalt motsatt sätt i början av samarbetet. Enligt Markkanen var det mycket mer utmanande att dunka innan samarbetet med Parkkinen inleddes.

Det fanns också tydliga förbättringsområden när det gällde de maximala styrkenivåerna. Under de senaste två åren har styrkenivåerna förbättrats avsevärt, vilket hjälpt Markkanen att bli mångsidigare än vad han var i början av sin NBA-karriär.

Parkkinen berättar att målet var att göra Finlands enda NBA-stjärna både snabbare och smidigare.

– Det går inte att bara knäppa med fingrarna för att få det att hända. Av någon anledning gick allt riktigt bra från början. Mycket snabbt uppnådde vi de resultat vi önskade. Lauri berättade mycket snabbt att kroppen känns bra och att saker går i rätt riktning, säger Parkkinen.

Sommaren 2021 berättade Markkanen i Yle Urheilus intervju att han vill bort från Chicago Bulls organisation.

Lauri Markkanen spelade i Chicago Bulls mot Detroit våren 2021.
Bildtext Lauri Markkanen inledde karriären i Chicago Bulls.
Bild: 2021 Nic Antaya
Lauri Markkanen tar ansats med bollen.
Bildtext I Cleveland tog Lauri Markkanen steg framåt i utvecklingen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Till slut accepterade Markkanen Cavaliers fyraåriga kontraktserbjudande och ett nytt hem hittades i Cleveland. Vid den tidpunkten hade Markkanen och Parkkinen bara arbetat tillsammans i några månader, men resultaten började visa sig direkt.

I Cavaliers-tröjan kom finländaren inledningsvis in som ersättare för Evan Mobley. Så småningom noterade huvudtränaren Bernie Bickerstaff Markkanens förändring som spelare och fann honom en plats i den startande laguppställningen som small forward.

Den andra sommaren med Parkkinen kulminerade i Markkanens dominans i EM-turneringen, där finländaren gjorde 27,9 poäng per match och ledde Finland till kvartsfinal för första gången med det nuvarande spelsystemet.

Markkanen sänker en trea mot Nederländerna. - Spela upp på Arenan

Strax innan Europamästerskapen började bytte Cavaliers bort Markkanen till Utah Jazz i en bytesaffär för superstjärnan Donovan Mitchell. Trejden som till en början verkade vara en chock för Markkanen blev till en guldgruva.

Markkanen gjorde sin överlägset bästa säsong i NBA och snittade 25,6 poäng och 8,6 returer per match. Därtill valdes finländaren till öppningsfemman i All Stars-evenemanget och blev utnämnd som den mest utvecklade spelaren i hela ligan.

Markkanens karriär i NBA fick en ny start i Utah Jazz.

– Ett stort tack går till Jani. Förstås var det jag som måste göra jobbet, men det faktum att jag hade rätt program och gjorde rätt saker tackar jag Jani för. Jag skulle till och med kunna säga att Jani på sätt och vis har räddat min karriär, förklarar Markkanen.

Parkkinen har också varit glad över att följa med sin adepts prestationer i NBA. Det hårda arbetet har inte gått till spillo.

– Det är det bästa tacket en tränare kan få. Det är därför Lauri anlitat mig, för att få resultat. Om han inte gjorde det skulle han säkert anställa någon annan, säger Parkkinen.

Lauri Markkanen får instruktioner av Will Hardy.
Bildtext Under Will Hardys ledning har Markkanens NBA-karriär fått luft under vingarna.
Bild: David Richard-USA TODAY Sports

”Jag har inte låtit mig stressa över att en del träningar blivit emellan på grund av ett skogsläger”

Nu är det igen tid för att arbeta. Under Parkkinens vakande öga gör Markkanen först explosiva squats. Sedan tar han en träningsboll och kastar den mot väggen med sådan kraft att hela huset skakar.

Sommarens träning fokuserar på samma saker som tidigare. Markkanens fortfarande oavslutade militärtjänstgöring har varit en utmaning i sig då träningen varit oregelbunden.

– Situationen är vad den är och den är inte på något sätt idyllisk. Vi gör vad vi kan. Med tanke på att det ännu är två månader till VM och vi snart får träningen att rulla på för fullt finns det ingen anledning till att vara orolig, säger Parkkinen.

Just nu arbetar duon med grundträningssäsongen. Tiden för ett mer detaljerat fokus kommer senare.

Själv förhåller sig Markkanen lugn till avbrotten som militärtjänstgöringen orsakar.

– Jag har inte låtit mig stressa över att en del träningar blivit emellan på grund av skogsläger. Jag förstår situationen och vet att armén måste skötas undan. På kvällarna har jag haft ledig tid och då har jag kunnat gå till gymmet. Jag känner att jag också utvecklats under min militärtjänstgöring, säger Markkanen.

Lauri Markanen utför sin militärtjänstgöring.
Bildtext Lauri Markkanen utför sin militärtjänstgöring i Sandhamn.
Bild: Matthew Schilke / Yle

Markkanens tuffa inledning som rekryt i militären börjar småningom vara förbi och den fullskaliga träningen börjar komma i gång då Markkanen får lov att träna.


Markkanen berättar att han i själva verket haft rätt kul.

– Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig, trots att jag talat med kompisar och min storebror. I början var jag nervös för en ny utmaning men nu har jag hittat många kompisar

Krävande grupp i VM

De första resultaten på sommarens träning kommer att mätas i Världsmästerskapen i basket som spelas i Okinawa i Japan under månadsskiftet mellan augusti och september. Då kommer det finländska landslagets största stjärna att försöka dominera VM-parketten på samma sätt som han gjorde för ett år sedan vid EM-slutspelet i Berlin.

Finland lottades i en tuff grupp där motståndet utgörs av värdnationen Japan och världsrankingens fjärde bästa lag Australien.

– Vi spelar mot mycket tuffa lag. Det är toppen att möta duktiga spelare. Naturligtvis är jag också glad över att den nya NBA-säsongen kör i gång efter VM. Jag vet att jag är i bra form för det också.

Arbetet som görs under sommarträningen är inriktat på en lång och tuff NBA-säsong.

Utah Jazz betalar Markkanen hela 16 miljoner euro per år, vilket enligt tränaren Parkkinen betyder att all träning måste tjäna endast ett syfte.

– Även om det talades om snabbhet och explosivitet är den främsta prioriteringen att hålla Lauri i form för en lång säsong. Om vi kan göra något för att minska risken för skador så prioriterar vi att göra mycket av det.

Diskussion om artikeln