Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingå församling vill skydda havet kring Stora Fagerö

Ålgräs på havbotten i sand. Stenar också på botten. Solen lyser genom vattnet.
Bildtext I bandtångens skydd trivs förutom flera fiskarter också undervattensväxter, räkor och musslor. Bilden är inte från området vid Fagerö.
Bild: Mats Westerbom

Ingå församling ska ansöka om att havsområdet kring Stora Fagerö ska skyddas. Där växer nämligen bandtång som ger mat och skydd åt hundratals arter.

Baltic Sea Action Group, BSAG, skriver i ett pressmeddelande att församlingen fattade beslutet efter ett initiativ av stiftelsen.

BSAG är en stiftelse som jobbar med att återställa Östersjöns ekologiska balans. Orsaken att de vill skydda det drygt 260 hektar stora området kring Stora Fagerö är att där växer bandtång, eller ålgräs som växten också kallas.

Bandtången är viktig för Östersjön eftersom den bildar vidsträckta och täta havsängar som ger mat och skydd åt hundratals arter.

Ålgräsängar har kallats Östersjöns motsvarighet till tropikernas korallrev. Utifrån ser de ut som en stillsam levnadsmiljö men när man tar en närmare titt, märker man att de sprudlar av liv och rörelse. I skydd av ålgräset trivs flera fiskarter, undervattensväxter, räkor och musslor.

Ålgräset klassas som en nära hotad art. Arten tar skada av övergödningen. Grumliga vatten och sådana arter som gynnas av övergödningen kan kväva hela ålgräsängar. Att skydda miljöer är bara ett sätt att förbättra havets tillstånd.

Lika viktigt är att hejda urlakningen av näringsämnen så att de inte rinner ut i havet och att motarbeta klimatförändringen, uppger BSAG.

Ett stort kors i trän invid en stenig strand. Hav i bakgrunden. Det är sommar och solen skiner.
Bildtext Området har varit i församlingens ägo sedan medeltiden.
Bild: Anton Lehtinen

Ingå församling äger största delen av Stora Fagerö och den har varit i församlingens ägo sedan 1300-talet. På öns sydsida finns ett område som församlingens inte äger.

Nästa steg för att skydda havsområdet är att experter från Forststyrelsens experter gör en kartering på området och att lämna in en skyddsansökan till närings-, trafik- och miljöcentralen.

Skyddet av Stora Fagerös havsområde är en del av projektet Ett Levande Östersjön som finansieras av Ålandsbankens Östersjöprojekt.

Källa: Pressmeddelande från Baltic Sea Action Group

Diskussion om artikeln