Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stödet för det finska Natomedlemskapet fortfarande starkt inför toppmötet – forskare: ”Nu har Finland ett direkt inflytande på beslutsfattandet”

Uppdaterad 11.07.2023 11:36.
Ihmisiä Helsingin kauppatorilla.
Bildtext Stödet för Nato är fortfarande starkt bland finländare.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

En majoritet av finländarna ser fortsättningsvis att ett Natomedlemskap är bra, säger forskaren Albert Weckman vid Åbo Akademi. Inför toppmötet i Vilnius intresserar frågan: Vad kommer Finland ha för roll i försvarsalliansen?

Sedan Rysslands invasion i Ukraina har finländarnas starka stöd för Nato hållit i sig, visar en färsk rapport (på finska). Finländare är också beredda att försvara andra Natoländer. Även toppmötet kommer att väcka ett stort intresse bland finländarna, menar forskaren Albert Weckman.

– Utöver Nato-toppmötet i Vilnius så händer det ganska mycket annat på den utrikessäkerhetspolitiska fronten i Finland. Vi har Joe Biden som kommer på besök till Helsingfors i samband med det nordiska toppmötet. Men med tanke på själva toppmötet i Vilnius så är det speciellt intressant med tanke på att det är första gången Finland deltar som fullvärdig medlem.

Det att Finland nu är fullvärdig medlem innebär att vi har en plats vid bordet där besluten fattas. Enligt Weckman kan det här väcka ännu mer intresse bland finländarna.

– Nu har Finland ett direkt inflytande på beslutsfattandet inom Nato. Ett praktexempel är det potentiella svenska medlemskapet, nu kan Finland lobba ännu starkare för det här medlemskapet i Natos korridorer.

Finns det någon specifik fråga som intresserar särskilt mycket?

– Det finns mycket på agendan under toppmötet som ligger i Finlands intresse och där Finland potentiellt har en viktig roll. Ett exempel är försvaret av Baltikum. Listan är lång, men det finns mycket intressanta frågor. Finlands roll i Nato är kanske den mest centrala och den mest intressanta frågan för just oss. Det vill säga: Hur kommer den att se ut? Hur tar den form?

Albert Weckman framför Åbo Akademis bibliotek
Bildtext Albert Weckman forskar i Natofrågor vid Åbo Akademi.
Bild: Dmitri Volgin

Enligt Weckman kommer diskussionerna på toppmötet att cirkulera kring kriget i Ukraina. Kriget i Ukraina har enligt honom haft ett betydande inflytande på Finlands roll i den internationella politiken.

– Den mest konkreta förändringen med tanke på våra egna utrikespolitiska relationer är förhållandet till Ryssland. Finland har tidigare ansetts ha en medlarroll när det kommer till Ryssland. Kommunikationskanalerna har varit rätt så goda. Där har vi sett en markant förändring.

Den nya regeringen kommer att få ta tag i flera frågor som berör försvarsalliansen, enligt Weckman.

– Det som är intressant är att Natofrågan inte har diskuterats i valrörelsen i Finland under våren nästan överhuvudtaget, då det har rått konsensus i den frågan. Men vår nuvarande, nya och pinfärska regering kommer att ha många Natorelaterade beslut på sitt bord som de måste fundera kring och besluta om. Så det blir mycket intressant att följa med.