”Permitteringar är den första åtgärden och uppsägningar den sista” – Kärvare tider syns hos både företag och privatpersoner
Läget är inte alarmerande fastän flera österbottningar än tidigare är permitterade från sina jobb säger bankdirektör Ulf Nylund. Men vi får förbereda oss på fortsatt kärvare tider.
På Andelsbanken i Vasa märker vd Ulf Nylund att ekonomin är mera ansträng än för ett år sedan, både för privatkunder och företag. Fler privatkunder än tidigare är permitterade och det har blivit vanligare att kunderna ansöker om amorteringsfrihet eller vill ändra annuiteten på sina lån.
– Läget är inte alarmerande, men om räntenivån är fortsatt hög och företagen fortsätter att permittera, eller till och med börjar säga upp personal, så kommer det att märkas hos alla banker, säger Nylund.
Hittills är läget under sommarmånaderna ändå bättre än Nylund hade förväntat sig.
Putin skapade osäkerhet i västvärlden
Utvecklingen med stigande räntor och inflation startade med kriget i Ukraina och Europeiska centralbanken har varit tydlig med att räntorna kommer att hållas höga tills man får bukt med inflationen säger Nylund.
Samtidigt är det också osäkert hur det går med företagens orderstockar.
Privatpersoner är försiktigare med sina inköp och investeringar och det påverkar de företag som säljer varor direkt till konsumenten säger Nylund. Den minskade efterfrågan har redan nu lett till omställningsförhandlingar hos företagen.
– Jag är rädd för att vi kommer se flera sådana innan året är slut. Bilbranschen säljer exempelvis lika lite bilar som under recessionen, ”laman”, på 90-talet och bostadsmarknaden drar inte. Allt startade med Ukraina kriget, så man kan skylla på Putin om man vill, och vi ser inget slut på det heller, säger Nylund.
Ulf Nylund säger att världen, och ekonomin med den, just nu påverkas av många olika osäkerhetsfaktorer. Många personer som Nylund betecknar som farliga har kommit till makten, så som exempelvis Nordkorea och det skapar ytterligare osäkerhet.
– Jag hurrar inte heller om Trump kommer till makten igen. Det skulle göra läget ännu värre och göra marknaden ännu mera instabil, säger Nylund.
Fortsatt högre räntor och priser
För den privatperson som vill köpa bostad är det också lite svårare att klara stresstesten när räntorna är höga. Utgifterna har stigit, energipriserna är fortsatt höga, fast de sjunkit en del, och så även bränslepriset. Också matkassen kostar mer än tidigare.
Det senaste scenariot är att räntorna kommer att vara fortsatt höga under det närmaste året.
- Så visst har svångremmen dragits åt ganska hårt för alla privatpersoner och alla banker har förespråkat att man ska lägga undan lite varje månad. Även om man har bostadslån. Det kommer att vara ansträngt under det kommande året, säger Nylund.
Vad det gäller företagen är läget det samma. Mera ansträngt än tidigare, men inte alarmerande säger Nylund, och bättre än han trodde i våras.
– Det är sämre orderingångar än tidigare och kostnaderna har stigit för både energi och råvaror samtidigt som räntorna är högre. Men de ligger fortfarande på en acceptabel nivå för de flesta företag, säger Nylund.
Men skillnaderna är stora mellan olika branscher.
Är på väg mot, eller redan inne i, en recession?
– Jag skulle inte säga en lågkonjunktur som på 90-talet, ingen ny lama. Men det kan ta en tid innan det vänder. Det är en liten nedgång i konjunkturen och jag hoppas att det stannar vid det. Men i och med de många osäkerhetsfaktorerna så är det ingen som riktigt vet vad som sker om ett halvår, säger Ulf Nylund.
Se om ditt hus och sätt undan en buffert
Det bästa rådet Nylund kan ge privatpersoner just nu är att se om sitt hus, se om man kan skära ner på utgifter och sätta undan en slant varje månad om det bara är möjligt.
Gärna borde man ha två månaders nettolön i sparkapital i fall av oväntade utgifter säger Nylund. Har man inte det i dag så är det bra att börja spara nu.
– Det viktigaste för finländaren är att sköta om sin bostad och sitt bostadslån. Om du får svårt att klara lånet så kontakta din bank. Det bästa är att sänka annuiteten istället för att helt sluta amortera. Om ett år kan det vara svårt att klara amorteringarna om man vant sig av med dem, säger Nylund.
Nylund säger att konjunkturerna alltid gått upp och ner och det kommer nya överraskningar i samhället. På senare tid kommer svackorna lite oftare och svängningarna är snabbare än tidigare. Ulf Nylund tror inte att vi kommer tillbaka till lika låga energi- och bränslepriser som tidigare.
– Jag tror att vi får lära oss leva med en högre utgiftsnivå än tidigare. Nu spekuleras det om att vattenpriset är det nästa som höjs kraftigt inom ett år. Det skulle inte förvåna mig om det gick just så, säger Nylund.
Förändringarna ser ut att vara här för att stanna och konsumtionssamhället har fått sig en rejäl törn.
Spekulationer om sämre läge i höst
Även om vi befinner oss i ett osäkert läge just nu så tror Ulf Nylund på österbottningarna, både privatpersoner och företag, de kan kavla upp ärmarna och vända på slantarna när det krävs.
Börsbolagen presenterar snart sina halvårsresultat och det spekuleras nu i om företagen låter sommaren gå och läget sen försämras till hösten.
– Men några sådana indikationer har jag inte fått. Men det spekuleras i om det kan komma en våg av permitteringar och uppsägningar till hösten, säger Nylund.
Det som kanske oroar företagen mest just nu är att de inte vet när situationen vänder och vilka åtgärder man nu borde vidta.
- Permitteringar är den första åtgärden, och uppsägningar den sista och jag hoppas att inget alarmerande sker efter sommaren, säger Ulf Nylund.