Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Spirande granngemenskap och drömhem i barndomsmiljö – Lovisa bostadsmässa är mer än en utställning

En drönarbild över bostadsområdet
Bildtext Alla hus längs den 2 kilometer långa strandlinjen har havsutsikt. En del mer, andra mindre.
Bild: Erik Vierkens

Bostadsmässområdets nya invånare väntar redan på att få flytta in. I Ken Ryynänen har Drottningstranden hittat sin kung.

Ken Ryynäinen är en av husbyggarna som visar upp sina nya hem på Lovisa bostadsmässa. Om en månad får han och yngsta sonen Albin flytta in i Villa Kungen.

– Vi väntar på kvartersfesten efter att mässan är slut, säger Ryynänen med ett leende.

Han har lärt känna grannarna och de kommer bra överens. Alla har hållit på med byggarbetet samtidigt, de har haft liknande bekymmer och glädjestunder. Dessutom har Ryynänen släkt i grannskapet; hans bror Dani med familj har också byggt hus på Drottningstrandens bostadsmässområde.

Ken Ryynänen sitter på terassen framför sitt svarta trähus.
Bildtext Terassen med kvällssol är en av Ken Ryynänens favoritplatser i sitt nya hem.
Bild: Lone Widestam / Yle

Ken Ryynänen bodde tidigare på 300 kvadrat i Kuggom. Att flytta in till centrum blev aktuellt efter att de äldre barnen flugit ur boet.

– Vi behöver något lite mindre och enklare att städa. O så tycker vi om att åka jet ski, så det här var liksom en perfekt plats, säger han.

Ryynänen har inte en strandtomt men nog strandutsikt, och från sovrummet syns kyrktornet.

– Så det görs inte någon synd i det rummet, skojar han.

Ken Ryynänen står i köket, öppnar en köckslucka.
Bildtext Köket gömmer ett frukostskåp där man kan gömma undan kaffekokare och brödrost.
Bild: Lone Widestam / Yle

Ryynänen har valt att bygga huset i ett plan. Då behöver man inte släpa dammsugaren upp och ner för trapporna. Dessutom är det ett säljargument att kunna bo här livet ut, även i skröpligare skick.

Liksom flera andra av områdets hem är Villa Kungen byggd i modern stil med stora fönster och mörka ytterväggar. Favoritstället är terrassen som har kvällssol.

Där kan man till exempel sitta och svalka sig efter bastun. Att knäppa på den kommer att vara bland det första Ryynänen gör bara bostadsmässan är över och gästerna gett sig av.

Ken Ryynänen sitter i sin bastu på en stol.
Bildtext Ken är extra stolt över bastustolarna eftersom han själv har snickrat ihop dem.
Bild: Lone Widestam / Yle

Drömhuset lockade tillbaks

En liten bit ifrån Villa Kungen ligger Tommy Hellstens nya hem. Att just han fick bygga här var ingen självklarhet för strandtomten var populär bland budgivarna.

– Jag är nog jätteglad och tacksam. Inte bara för tomten, utan för huset och förmånen att få flytta hit och hem till rötterna, säger Hellsten.

Tommy Hellsten sitter inne i sitt kök med fin havsutsikt.
Bildtext Från köksbordet kan Tommy Hellsten nästan se sitt barndomshem som är på andra sidan viken.
Bild: Lone Widestam / Yle

Hans barndomshem skymtar bakom några träd på andra sidan viken. Att han blev Lovisabo på nytt efter många år i Borgå och Sibbo var bostadsmässans förtjänst.

– Jag var inte på väg hit. Det var nog närmast det här huset som kapade mig, säger Hellsten.

Han beskriver det som sitt drömhus och berättar att han redan känner sig som hemma.

– Jag har jättesvårt att slita mig loss härifrån, säger Hellsten.

Från terrassen och genom de stora glasfönstren syns Lovisaviken. I Hellstens hus har naturen tagit sig längre in än så, han har nämligen ett atrium, en innergård i miniformat, mitt i huset.

– Jag vet inte egentligen ännu hur det här kommer att användas. Men i alla fall kommer jag att titta på det mycket, säger Hellsten.

Atriumgård - en trädgård inne i huset.
Bildtext Mitt i huset finns en atriumgård – en liten innergård som är öppen mot himlen.
Bild: Lone Widestam / Yle

Trä, och att blanda olika sorters trä, är ett återkommande inslag i många av husen på bostadsmässan. Inne i Hellstens kök är det ljust, med ljusa trästockar, en tegelvägg och ett golv i betong.

Betonggolvet var Hellstens idé. Han gillar egentligen inte att inreda, men med inredningsplaneraren Heli Virtanen gick det lätt att arbeta ihop.

– Antagligen har vi ganska samma smak, säger Hellsten.

Endast soffbordet är nytt, allt annat i huset har han haft med sig från tidigare hem.

Hellstens svarta trä hus med stenar framför.
Bildtext Egentligen skulle Hellsten inte flytta och allra minst till större. Han kunde inte låta bli då han såg den här husmodellen under förra bostadsmässan.
Bild: Lone Widestam / Yle

Att kunna jobba hemifrån är också ett tema som bostadsmässan tagit upp. Hellsten är författare och terapeut med arbetet som livsstil. Han har mottagningar i Borgå och Helsingfors. Borgåmottagningen ska flytta in på Drottningstranden tillsammans med Hellsten.

– Jag har ett rum reserverat för det, berättar han.

Här kan du se livestreamen där Ken Ryynänen och Tommy Hellsten visar upp sina hus strax innan bostadsmässan öppnar. - Spela upp på Arenan