Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fäbodas framtid är på tapeten i Jakobstad – besökare uppskattar den orörda naturen

Man och kvinna står framför en bil med öppen baklucka.
Bildtext Anna och Antti från Tusby är på bilresa längs kusten och har stannat vid Fäboda för att fiska. De uppskattar att området är lugnt och relativt orört.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Genom åren har diskussionen om Fäboda ska bevaras eller utvecklas gått het i Jakobstad. Nu håller man på att ta fram en ny detaljplan för området.

Det soliga vädret har lockat många besökare till Fäboda den här förmiddagen i juli.

Moa Kola och Mathias Storbacka från Vasa har kommit för att utnyttja de fina cykellederna. Kola har vuxit upp i Jakobstad och har starka band till Fäboda.

– Jag tänker på alla somrar man har spenderat här på stranden tillsammans med familjen och senare med kompisar. Också vintertid far man hit. Senast på nyårsdagen kom vi hit för att lufta oss lite, berättar hon.

Båda håller med om att det är viktigt att bevara naturen i Fäboda. Om det görs på rätt sätt är de ändå inte emot att området utvecklas.

Man och kvinna sitter på en uteservering.
Bildtext Mathias Storbacka och Moa Kola har kommit till Fäboda för cykellederna – och lite för sockermunkarna.
Bild: Jakob Lillas / Yle

På terrassen utanför kaféet hittar vi Monica Avellan och Nicke Andersson. De bodde tidigare i Jakobstad, men är numera bosatta i Pargas. De uppskattar särskilt naturen i Fäboda.

– Fast vi bor mitt i världens vackraste skärgård är det något alldeles unikt med Fäboda, säger Avellan.

Hon tycker att man måste gå väldigt försiktigt tillväga om man ska bygga något nytt på området. Andersson, som dessutom råkar vara tidigare stadsdirektör i Jakobstad, berättar att han upplevt många skeden när det gäller Fäboda.

– Det har funnits många idéer, bland annat ett hotell. Men det tog inte fart överhuvudtaget, Jakobstadsborna tyckte inte att det var bra.

Man och kvinna sitter på en terrass.
Bildtext Nicke Andersson och Monica Avellan bor numera i Pargas, men besöker Fäboda varje sommar.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Motsatta viljor

Ilmari Heinonen är mer bekant med Fäboda än de flesta. Han var den som gjorde den nuvarande detaljplanen för området 1988. Nu har han fått uppdraget att uppdatera den.

Själva området ser Heinonen inte som speciellt märkvärdigt. Här finns klippor och sandstränder som på många andra håll kring Bottniska viken.

– Det som är speciellt är att det ligger nära staden, ägs av staden och används av stadsborna. På det sättet finns det ett stort allmänt intresse för området, säger Heinonen.

Man i ljus jacka står på en strand.
Bildtext Ilmari Heinonen gjorde den nuvarande detaljplanen 1988. Nu är det dags att uppdatera den.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Och visst är det allmänna intresset stort. Genom åren har det funnits planer på att anlägga allt från glasiglor till hotell i Fäboda. Varje gång har diskussionen gått het.

– Det har alltid funnits de som vill utveckla Fäboda. Andra vill igen att ingenting ska hända. Så det finns motsatta viljor, säger Heinonen.

I dag finns bland annat ett kafé, en campingplats och olika vandringsleder på området. För några år sedan byggdes en hinderfri naturstig och i fjol började staden med glamourös camping, så kallad glamping.

Bänk på en hindersfri naturstig.
Bildtext På den hinderfria naturstigen kan man röra sig med rullstol eller rollator.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Inga dramatiska förändringar

Christer Tonberg (SFP) är ordförande för tekniska nämnden i Jakobstad, den första instansen som får förslaget till ny detaljplan på sitt bord i höst. Enligt Tonberg kommer det inte att bli fråga om några dramatiska förändringar.

– Vi har tänkt oss att det ska finnas en möjlighet att bygga några stugor som kompletterar campingen, berättar han.

Man i blå jacka och glasögon.
Bildtext Tekniska nämndens ordförande Christer Tonberg får den nya detaljplanen på sitt bord i höst.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Tonberg säger att Fäboda måste ses i relation till de andra gemensamma fritidsområdena i Jakobstad: Svanen och gamla Fantasea. För tre år sedan tog staden fram en rapport där man konstaterade att Fäbodas natur ska bevaras och att eventuell verksamhet på området ska vara småskalig.

Från 60-talet och framåt är det flera företag och privatpersoner som har visat intresse för att bedriva någon typ av verksamhet på området.

– Men det har alltid strandat av olika orsaker, säger Tonberg.

Husbilar på ett campingområde.
Bildtext I nuläget finns campingområden på tre olika platser i Jakobstad.
Bild: Jakob Lillas / Yle

En plats för alla

Enligt Tonberg uppskattar Jakobstadsborna att området är förhållandevis orört.

– Man känner en närhet till naturen när det inte är så mycket byggt här.

Han säger att den bärande tanken de senaste åren har varit att Fäboda ska vara en plats för alla, både Jakobstadsbor och turister.

Också Ilmari Heinonen säger att den nya detaljplanen inte kommer att innebära några stora ingrepp.

– Omkring 95 procent av området kommer att bevaras i mer eller mindre naturligt tillstånd.

Svartklädd kvinna och man sitter på en terrass.
Bildtext Fera som har vuxit upp i Jakobstad ville visa Fäboda för Camilo från Colombia. ”Jag har aldrig varit på ett ställe som det här”, säger Camilo.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Vissa mindre förändringar kan ändå bli aktuella. Heinonen säger att en bastu i närheten av stranden inte skulle skada. Det finns också planer på en gästhamn.

Heinonen påpekar att det även finns en ekonomisk aspekt i det hela.

– Allt som ska göras kräver pengar och pengar har vi ont om.

I höst kommer det att ordnas ett allmänt diskussions- och informationstillfälle för invånarna om den nya planen. Heinonen räknar med att förslaget blir klart under hösten och kan behandlas av beslutsfattarna under vintern.

Till våren är det meningen att den nya detaljplanen ska kunna vinna laga kraft.

Sandstrand med klippor.
Bildtext På Fäbodaområdet finns tre olika sandstränder.
Bild: Jakob Lillas / Yle