Göran Djupsund: Sannfinländarnas väljare bryr sig inte om kritiken i offentligheten
Många har under den senaste tiden kritiserat regeringen och speciellt de sannfinländska ministrarna. Kritiken må vara befogad, men en fortsatt kritik kan få helt andra följder än kritikerna hoppas på.
Göran Djupsund följer som pensionerad professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi med det politiska läget i Finland. Även om den sannfinländska näringsministern Vilhelm Junnila tvingades avgå, tror Djupsund inte att kritikerna försvagar Sannfinländarna som parti.
Som Djupsund ser det borde också de som inte har förtroende för Sannfinländarna nu tagga ner på sin kritik.
– Ju mera vi misstänkliggör och söker fram läckra skandaler hos de olika, framför allt sannfinländska, ministrarna desto mera tjänar det Sannfinländarna. Det gör det ännu enklare för dem att klä sig i en offerkofta och hävda att alla är ute efter dem. Att ha en offerställning och hela tiden lyfta fram att alla jagar dem sitter på något sätt i Sannfinländarnas dna.
Djupsund tror inte att Sannfinländarnas anhängare reagerar speciellt mycket på anklagelserna mot till exempel den färska näringsministern Wille Rydman.
– Kritiken är ett vapen som de ganska gärna använder och hävdar att bara de säger sanningen trots att alla jagar dem. Jag tror att det går hem ganska bra hos en stor del av de sannfinländska väljarna.
”Sannfinländarna lider mer av regeringsprogrammet än av kritiken”
Som Djupsund ser det har Sannfinländarna mera att förlora på sikt när regeringen börjar förverkliga regeringsprogrammet.
– Framför allt de delar som går in på arbetsmarknaden och fackföreningarnas och arbetarnas rättigheter. De nedskärningar som kommer att drabba Sannfinländarnas väljare ganska hårt kan också bli en utmaning.
Därför tror Djupsund att de som vill kritisera Sannfinländarna har mera att vinna på att vänta på att regeringen börjar genomföra sin politik och se vad ministrarna gör i sina ministerroller, inte vad de har gjort tidigare.
Samtidigt rekommenderar Göran Djupsund ändå inte att journalister ska sluta granska alla ministrar.
– Det har funnits allt skäl att se på till exempel Junnila och alla högerextremistiska kopplingar och konspirationsteorierna om befolkningsutbyte. Och det är klart att om det i grävandet skulle komma fram några riktigt flagranta påståenden eller bevisade anklagelser mot regeringsmedlemmarna, fortsätter kritiken och den branta uppförsbacken som regeringen nu står i.
”Samlingspartiet tar smällen när Sannfinländarna får kritik”
Det enda som nu skulle kunna få effekt på Sannfinländarna är enligt Djupsund om Samlingspartiet skulle reagera.
– Men de reagerade inte på Junnila, som var ett gravt fall, utan de gav honom förtroende. Samlingspartiet kommer inte heller att reagera på Rydman och själva spränga, eller ge Purra orsak att spränga regeringssamarbetet.
Göran Djupsund har överraskats av hur mycket Samlingspartiet och statsminister Petteri Orpo (Saml) är beredda att svälja för att rädda regeringen.
– Även om kritiken inte skadar Sannfinländarna så mycket som vi tror, skadar den förstås regeringens trovärdighet. Det är Samlingspartiet som tar skott för det här eftersom det är de som har bildat regering med Sannfinländarna.
– Men Samlingspartiet är tydligen berett att ta ganska mycket kritik mot regeringen bara de får förverkliga regeringsprogrammet. Så verkar det åtminstone med tanke på att Orpo duckar för alla frågor kring de problem som hittills har lyfts fram.
”Sannfinländarna lämnar inte regeringen ännu”
Även om regeringsprogrammet kan visa sig svårt för sannfinländska väljare när det väl börjar förverkligas, tror Göran Djupsund inte att regeringen kommer att spricka i första taget.
– Samlingspartiet och stora delar av Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna är beredda att genomföra ganska tuffa åtgärder. Man menar att de behövs, och därför kommer man att genomföra dem. Också Sannfinländarna kommer att böja sig för en stor del av nedskärningarna och kanske också striden inom arbetsmarknaden.
Men Djupsund har redan länge sagt att han inte tror att regeringen håller i fyra år.
– Jag tror inte att Sannfinländarna vill gå till nästa val som ett regeringsparti och försvara vad de gjort i regeringen. De kommer att hoppa av i lämplig tid före riksdagsvalet eller skapa en stor fråga som de kan använda som ursäkt för att hoppa av kanske tolv till sex månader före riksdagsvalet, för att sedan försöka gå till nästa val som om de aldrig suttit i regeringen.