Tre temperaturrekord den senaste veckan – finsk expert ser läget som oroväckande
Temperaturrekordet har slagits denna vecka, och juni var den varmaste månaden som någonsin har uppmätts. Situationen kräver snabba utsläppsminskningar, enligt forskningsprofessor vid Meteorologiska institutet.
Den senaste veckan har jordklotets temperaturrekord slagits. Enligt tidningen The Guardian har Förenta nationernas generalsekreterare António Guterres sagt att vi inte har kontroll över klimatförändringen.
– Om vi fortsätter fördröja de nödvändiga åtgärderna tror jag att vi är på väg mot en katastrofal situation, vilket de senaste värmerekorden visar, säger Guterres. Enligt The Guardian hänvisar han till måndagens och tisdagens rekord.
I måndags rapporterades det om den varmaste dagen i världens historia. Enligt det amerikanska nationella centret för miljöskydd (NCEP) var den genomsnittliga globala temperaturen då 17,01 grader.
Tisdag och onsdag var ändå varmare än måndagen, i alla fall enligt inofficiella uppgifter. Enligt en klimatanalys vid University of Maine uppmättes då den globala temperaturnivån till 17,18 grader.
I torsdags hade temperaturen stigit ytterligare, ända upp till 17,23 grader. Rekordet har alltså slagits tre gånger under den senaste veckan.
Dessutom har juni månad varit den varmaste som någonsin uppmätts.
Hannele Korhonen, forskningsprofessor vid Meteorologiska institutet, menar att de senaste temperaturrekorden ser oroväckande ut.
– Det här är klimatförändringens utveckling. Nog har vi ju länge vetat att detta kommer att hända när växthusgasernas mängd i atmosfären fortsätter att öka, säger Korhonen.
De ovanligt höga temperaturerna beror delvis på den människoförorsakade klimatförändringen, och delvis på El Niño-fenomenet.
Kvanthopp: Värmerekorden i fara, risk för ökade konflikter – därför borde du bry dig om då El Niño varvar upp
Mångas utkomst beror på vad Stilla havet gör härnäst.
Ännu möjligt att hålla sig under tvågradersgränsen
Ett av målen i klimatavtalet från Paris är att förhindra jordens temperatur från att stiga över 2 celsiusgrader. helst ska den inte stiga mer än 1,5 grader.
Korhonen anser att det fortfarande är möjligt att hålla sig under tvågradersgränsen.
– Det är såklart oroväckande att de globala utsläppen fortfarande inte har börjat minska. Om vi vill hålla oss under tvågradersgränsen måste vi ta till snabba åtgärder för att minska utsläppen.
Korhonen tycker inte att det är realistiskt att hålla sig under 1,5 gradersgränsen.
– Jag tror att vi åtminstone tillfälligt kommer att överstiga den gränsen. Det skulle kanske vara möjligt att ta sig tillbaka under gränsen, om vi lyckas utveckla teknologi som kan avlägsna stora mängder koldioxid från atmosfären.
Den mest brådskande åtgärden borde vara att sluta använda fossila bränslen i energiproduktionen och trafiken.
– Vi måste också stärka kolsänkorna i de terrestra ekosystemen och utveckla tekniska metoder för att avlägsna koldioxid från atmosfären.
Texten är en översatt och bearbetad version av artikeln Tällainen on ollut poikkeuksellinen lämpöennätysviikko – suomalaisasiantuntija pitää tilannetta huolestuttavana skriven av Pihla Saravirta. Översättningen är gjord av Anna Louhisto.