Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Topptid av Shericka Jackson på 100 meter – femte snabbast någonsin

Sprintern Shericka Jackson har levererat ett rejält formbesked i de jamaicanska mästerskapen. Hon tog hem damernas 100 meter på den förträffliga tiden 10,65.

Tiden är nytt världsårsbästa och även personbästa för Jackson. Jacksons tidigare rekord skrevs 10,71.

I alla tiders statistik går Jackson upp på delad femteplats tillsammans med Marion Jones. Bara Florence Griffith-Joyner (10,49), Elaine Thompson-Herah (10,54), Shelly-Ann Fraser-Pryce (10,60) och Carmelita Jeter (10,64) har noterats för bättre tider.

På torsdagen satte Sha'Carri Richardson från USA personbästa och världsårsbästa. Med tiden 10,71 fick Richardson bara vara världsetta i ett dygn.

Sport

Kerttu Niskanen åker skidor.

Jessie Diggins överlägsen i Gällivare – blåvitt magplask då Kerttu Niskanen på 22:a plats var bästa finländare

I världscupen i längdskidåkning tävlade damerna på lördagsförmiddagen i Gällivare. Segern gick till USA och de övriga pallplatserna till Sverige. Kerttu Niskanen fick nöja sig med en 22:a plats och Krista Pärmäkoski var 25:a.

Sveriges fotbollsdamer missar sommar-OS 2024

Sverige har spelat i varje OS sedan damfotbollen introducerades på programmet i Atlanta 1996. Efter fredagens matcher i Nations League står det klart att Sverige inte kommer att vara med i Paris 2024.

Sverige åkte på en 0–1-förlust i Schweiz och tappade chansen att vinna gruppen. Spanien säkrade gruppsegern, trots att laget åkte på en sensationell 2–3-hemmaförlust mot Italien. Inför matchen låg oddsen för en italiensk seger på cirka 30.

Om Sverige hade besegrat Schweiz hade gruppsegern stått på spel i den avslutande Spanien–Sverige-matchen.

Anna Westerlund

Westerlund är damfotbollens nya pärla, också tidigare landslagskollegan Julin belönades på bollförbundets gala

Anna Westerlund fick ett nytt hedersomnämnande av bollförbundet då hon utsågs till pärla (Helmi). Bland de prisbelönta på galan fanns också landslagens nuvarande fixstjärnor Lukas Hradecky och Natalia Kuikka..

GrIFK och Dicken inledde baltiska ligan med varsin seger

De finländska mästarna Grankulla IFK vann över lettiska med 41–25 (17–10) då damernas baltiska liga inleddes i Tallinn. Helsingforslaget Dicken vann däremot över litauiska Zalgiris med 31–28 (16–11) i en mer jämn match.

Båda finländska lagen kommer att spela varsin match även på lördag och söndag.