Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö om stängningen av finska generalkonsulatet i Sankt Petersburg: ”Ryssland öppnade upp en helt annan dimension”

Sauli Niinistö under en presskonferens.
Bildtext President Sauli Niinistö under en presskonferens om Bidens Finlandsbesök och att stärka USA:s och Finlands relationer.
Bild: Seppo Samuli / Lehtikuva

Enligt president Sauli Niinistö var Rysslands beslut att stänga Finlands generalkonsulat i Sankt Petersburg en ny inbrytning och ”mer än bara en motåtgärd”.

För Niinistö kom det ryska beslutet delvis som en överraskning.

– Vi vet att andra länder haft likadana erfarenheter från Sankt Petersburg. Beslutet i sig kommer alltså inte som en överraskning, men att det kom i den här kontexten överraskar, säger Niinistö.

Enligt Niinistö gick det att förvänta sig att de nio anställda på Finlands Moskva-ambassad skulle utvisas, eftersom även Finland tidigare utvisat nio anställda på Rysslands ambassad i Helsingfors.

Trots det ser Niinistö nu stängningen av konsulatet som mer än en motåtgärd för Finland och som en tydlig signal.

Det handlar inte längre om en motåtgärd för Finland, Ryssland öppnade nu upp en helt annan dimension.

Sauli Niinistö, republikens president

Niinistö kommenterar inte de möjliga finska motåtgärderna som planeras mot Ryssland. Den ryska ambassaden i Åbo motsvarar Finlands generalkonsulat i Sankt Petersburg.

Vid Utrikesministeriet pågår också en utredning om framtiden för Rysslands konsulat på Åland. Det har tidigare diskuterats att helt stänga ner konsulatet på Åland, bland annat på grund av Ålands demilitariserade status.

Att stänga konsulatet på Åland eller i Åbo kunde vara ett exempel på en motåtgärd från Finland.