Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Större efterfrågan än utbud på Prometheus-läger – speglar en förändring i samhället

Uppdaterad 08.07.2023 14:19.
Tonårig pojke står på en bro i skogsdunge.
Bildtext Lassi Eskonlahti tycker att Prometheus-lägret verkligen var värt det.
Bild: Lehtikuva

Alternativet för skriftskolläger har blivit allt mer populärt. Efterfrågan på platser på Prometheus-lägren exploderade i mars då över 2 000 unga försökte anmäla sig samtidigt.

Intresset för Prometheus-lägren är nu större än antalet platser som erbjuds. I mars kraschade nätet som följd av att så många unga försökte anmäla sig till lägren.

Prometheus-lägrets stöd rf meddelade då att det var frågan om ett tekniskt problem. Organisationen kunde inte möta den stora efterfrågan som uppstod.

Enligt organisationens ordförande Alma Koivisto är orsaken till det ökade intresset för lägren att vetskapen ökat och att stereotypierna minskat.

– Utvecklingen reflekterar den samhälleliga förändringen. Till exempel har det blivit vanligare att studera livsåskådningskunskap, säger Koivisto.

Lägerdeltagare och ledare på Prometheus-lägret i Lojo sitter på bänkar på en gård och diskuterar.
Bildtext Prometheus-lägren är ett allt mer populärt alternativ till skriftskolläger. Bilden är tagen under ett protuläger i Lojo år 2019 (arkivbild).
Bild: Anna Hellberg / Yle

Trots att lägren intresserade närapå 2 000 unga, fanns det endast plats för hälften av dem. I år ordnas 60 läger och det finns dryga tusen platser allt som allt.

Helsingforsaren Lassi Eskonlahti är en av de som lyckades anmäla sig på Prometheus-läger i år. Han valde att delta i ett Prometheus-läger i stället för konfirmationsläger, eftersom han inte tillhör någon religion och för att han hört om protulägret via sina storebröder som gått lägret innan.

Eskonlahti gick lägret med några av sina vänner, trots att alla inte fick plats på lägren.

– Jag skulle nog rekommendera att åka på Prometheus-läger. Det var verkligen värt det, säger Eskonlahti.

Prometheus-läger eller skriftskolläger?

Det finns vissa tydliga skillnader mellan Prometheus-läger och konfirmationsläger.

Prometheus-lägren beskrivs i folkmun som ett alternativ för religiösa konfirmationsläger, trots att lägren är öppna för alla. Det är alltså möjligt att delta i både ett Prometheus- och konfirmationsläger.

Koivisto tar inte ställning till om det finns en korrelation mellan populariteten av bägge läger.

– Jag tror att det fortfarande går bra för konfirmationsläger. Årligen går cirka tio procent av våra unga också konfirmationsläger.

Diskussion om artikeln