Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kvinnliga domaren bröt ny mark då HJK gick på tung förlust – Heini Hyvönen efter debuten i fotbollsligan: ”En stor grej”

Uppdaterad 08.07.2023 19:11.
Heini Hyvönen viftar med flaggan.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

HJK fick inget bra genrep inför kvalet till Champions League som startar nästa vecka. Laget föll överraskande mot bottenlaget FC Lahti. Bollen rullar inte vår väg, säger Jesse Öst till Yle Sporten.

HJK mot FC Lahti kunde vara en vanlig match i serielunken under högsommaren, men lördagens möte i Helsingfors var på ett sätt en historisk tillställning.

För första gången någonsin ingick en kvinnlig rättskipare i domartrion. Heini Hyvönen var assisterande domare i matchen.

– Det här var en stor grej, jag hade ett bra team med mig på planen. Det var väldigt roligt, säger hon till Yle.

Hyvönen har tidigare dömt i herrarnas division 1 men nu var det alltså en match på högsta nivå. Och hon hoppas att dörren ska vara öppen även framöver.

– Jag vet inget om framtiden just nu. Jag genomförde den här första matchen och så får vi se sen hur det blir, säger hon.

Heini Hyvönen under matchen mellan HJK och FC Lahti i fotbollsligan.
Bild: Lehtikuva

En match i fotbollsligan har varit Hyvönens målsättning den här säsongen. Då den nu är uppfylld blickar hon mot större uppdrag i framtiden.

– Damernas EM om några år är en målsättning, säger hon.

HJK:s svaga form fortsätter

På planen stod FC Lahti för en skräll. Laget tog tre tunga poäng i bottenkampen då man vann med 1–0. Matchens enda mål kom i mitten av första halvlek då Altin Zeqiri placerade in bollen bakom Jesse Öst.

– Vi gör en dålig match och är väldigt besvikna, säger Öst till Yle Sporten.

För HJK var det här andra förlusten den här säsongen och tredje matchen i rad som laget inte vann.

– Bollen rullar inte vår väg. Vi har problem i försvaret och offensivt, det finns mycket att förbättra. Vi har många inlägg men de är inte tillräckligt farliga.

För HJK:s del var den här matchen inget bra genrep inför kvalet till Champions League som startar nästa vecka. Laget möter Larne FC i första omgången.

– Jag tror att den matchen kommer att se ut ungefär som nu mot FC Lahti. Vi kommer att ha mycket boll. Det är ett fysiskt lag vi möter som kontrar mycket, säger Öst.

Altin Zeqiri sänkte HJK - Spela upp på Arenan

Resultat:

HJK–FC Lahti 0–1

Haka–FC Inter 2–2

KTP–Ilves 0–0

KuPS–VPS 0–1

SJK–FC Honka 1–0

Diskussion om artikeln