Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals trotsade demonstrationsförbud för minnesstund i Frankrike

Assa Traore på demonstration 8.7.2023.
Bildtext Assa Traoré marscherade till minne av hennes bror Adama, som dog i polishäktet för sju år sedan.
Bild: YOAN VALAT / EPA-EFE

En syster ville ordna minnesmarsch för hennes lillebror som dog i polisförvaring för sju år sedan, men den franska domstolen förbjöd henne. Med 2 000 personer vid sin sida marscherade hon ändå.

På lördagen valde omkring 2 000 personer att trotsa ett demonstrationsförbud och ta till Paris gator för att delta i en minnesstund.

Minnesstunden ordnades av systern till en ung svart man som dog i polishäkte. Samtidigt marscherades det runtom i landet för att fördöma polisbrutalitet, efter att 17-åringen som blivit känd som Nahel M. sköts ihjäl av en polis för drygt en vecka sedan.

Det har gått sju år sedan Assa Traorés bror dog. Hon hade planerat att leda den årliga marschen till hans minne.

På grund av oroligheterna som följde 17-åringens död beslöt en domstol att risken för störande av allmän ordning var för hög, och förbjöd Assa Traoré från att ordna marschen.

Assa Traoré publicerade en video på Twitter där hon fördömde beslutet.

”Regeringen har beslutat att lägga bränsle på elden, och att inte respektera min lillebrors död”, sa hon.

Hon deltog i stället i en annan demonstration för att berätta för ”hela världen att våra döda har rätt att existera, också i döden”.

Demonstrationen i Paris hade också förbjudits, av samma orsak. Den franska polisen har nu inlett ett rättsfall mot Assa Traoré för att hon ändå ordnade evenemanget.

Flera fackföreningar, politiska partier och föreningar hade uppmanat sina medlemmar att delta i marschen som Traoré ordnade, eftersom Frankrikes poliskår anklagas för strukturell rasism efter tonåringens skjutning i slutet av juni.

FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering har uttalat sig i fallet och kräver att den franska polisen utreder polisskjutningen på tonåringen grundligt.

Assa Traorés bror dog kort efter att han greps 2016. Han var 24 år gammal.

Det utlöste flera nätters oroligheter som liknade de veckolånga upplopp som bröt ut över hela Frankrike i kölvattnet av skjutningen av Nahel M.

Källa: Reuters