Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vem som helst kan utsättas för näthat – så här skyddar du dig

Tuija Saresma står invid en trädstam och ser rakt in i kameran.
Bildtext Tuija Saresma är docent i kulturforskning på Jyväskyläs universitet och har forskat i hatretorik.
Bild: Tommi Anttonen / Lehtikuva

Nästintill alla ämnen som diskuteras på nätet kan leda till hatiska meddelanden. Riktade trakasserier, som på finska kallas ”maalittaminen”, är något som vem som helst kan råka ut för.

Hatretorik har varit särskilt på tapeten de senaste tiderna då den nya regeringens omsvängningar behandlats i medier.

Men det är inte endast politiker, forskare eller andra offentliga personer som kan utsättas för näthat och riktade trakasserier.

Diskussionsklimatet är mycket känsligt. Också en väldigt saklig kommentar kan leda till en hatstorm eller riktade trakasserier.

Tuija Saresma, docent

Nästintill alla ämnen som diskuteras på nätet kan leda till hatiska meddelanden, säger Tuija Saresma, som är docent i kulturforskning på Jyväskyläs universitet.

Det kan få sin början till exempel genom ett missförstånd, ett opassande inlägg eller genom att dela med sig en åsikt som vissa anser felaktig.

Särskilt riskfyllda ämnen för hatretorik är klimatförändringen, sexual- och könsminoriteters rättigheter, etnicitet, jämställdhet och politiska partier.

Enligt Saresma är det svårt att helt och hållet skydda sig från hatretorik. Det finns ändå vissa konkreta sätt man kan skydda sig på.

Undvik provokation

Det enklaste sättet är att helt enkelt inte delta i diskussionen. Det vill säga att avlägsna sig och tystna. Saresma tycker att sättet är beklagligt, eftersom det minskar på utrymmet för diskussion.

Att tysta ner andra är ofta också attackerarnas avsikt.

Att välja att inte delta i en diskussion eller avlägsna sig tycker ändå Saresma är väldigt förståeligt. Det kan vara ytterst stressframkallande, sårande och traumatiserande att attackeras på nätet.

Det viktigaste enligt Saresma är att inte ge in i provokationen.

– Det leder ingenstans att gå med i sådana diskussioner. Det slutar aldrig där, utan får endast attackeraren att gjuta olja på elden.

Anmäl med låg tröskel

Trots att de värsta attackerna ofta passerar efter några dagar om den utsatta väljer att ignorera dem, ska man ändå enligt Saresma med låg tröskel anmäla hatretorik åt polisen. Det lönar sig att ta skärmdumpar av meddelandena.

Saresma nämner att det är vanligt att den utsatta upplever skamkänslor över att ha blivit utsatt för näthat. Trots det ska den utsatta aldrig behöva känna skam.

Enligt Saresma är det viktigt att alla andra som deltar i diskussionen visar sitt stöd för den utsatta. Hon påminner om att det är på allas ansvar att bidra till ett säkrare diskussionsklimat.

– Varenda person som diskuterar och argumenterar sakligt behövs. Jag önskar att människor skulle orka visa sitt stöd då någon blir attackerad.