Öppna trädgårdar lockade besökare till Forsby – familjen Hästbacka-Barkar vill gärna dela med sig av sin plats på jorden
Den riksomfattande temadagen Öppna trädgårdar hölls på söndagen. Familjen Hästbacka-Barkars trädgård är en av de 850 trädgårdar som hälsade besökare välkomna.
Familjen Hästbacka-Barkar i Forsby i Pedersöre bjöd på söndagen in besökare till sin lummiga trädgård invid ån. Stefan Barkar säger att familjen uppskattar att få dela med sig av sin oas till gäster.
– Vi bjuder också gärna in till fester. Vi vill gärna visa vårt hem och var plats och dela den med andra, säger Stefan Barkar.
Frun Åsa Hästbacka-Barkar säger att det är just läget invid ån som gör att trädgården lever och prunkar. Och deras rosa hus, byggt av släkten Nars år 1928, är också något utöver det vanliga och tillsammans med ån sätter det tonen för trädgården.
– Det är en gammal villa i trä som blandar amerikansk stil med jugend, säger Åsa Hästbacka-Barkar.
Familjen har bott i huset i 26 år och när paret flyttade in fanns det en enda plantering på tomten, en syrenhäck.
I dag blommar det och växer så det knakar i alla hörn av trädgården.
– Min släkt har alltid varit intresserad av blommor och odling, så jag har väl fått det med mig. Men vi är ändå inte sådana som rensar ogräs varje dag, säger Stefan Barkar.
Trädgården består av fyra rum. Det ena rummet består av ett murat valv med trappa ner till bryggan vid ån. Området kring växthuset utgör ett eget rum och så finns det också en syrenberså perfekt för kafferep.
Bakom huset finns terrassen med kvällssol och en bubbelpool.
– Men du glömde mors vila, det är en bänk placerad under eken, och så finns det också en hängmatta om man vill ta igen sig, säger Åsa Hästbacka-Barkar.
Stefan Barkar säger att frun Åsa ofta kommer med goda idéer, som att man kunde ha en hängbro över ån till Ryssholmen.
– När hon säger att det skulle vara fint att ha något, så betyder det att hon vill att vi ska göra en sådan. Och då är det jag som ska göra den, säger Stefan Barkar och skrattar.
Och visst finns det i dag en hängbro och från Ryssholmen kan man också åka linbana tillbaka till trädgården.
Ryssholmen har fått sitt namn av sin säregna historia. På ön är ryssar som stupade under Stora ofreden begravna.
– Om man går över bron en dimmig kväll när det skymmer kan man fantisera att man hör ryssarna, säger Stefan Barkar.
– Ja, man hör deras suckar, säger Åsa Hästbacka-Barkar.
Åsa Hästbacka-Barkar säger att det är Stefan som är eldsjälen barkom trädgården. Men han har på senare år fått stöd av familjens äldsta dotter Stephanie.
– Hon hade beställt över 60 dahliaknölar på nätet. Så det var bara för Stefan att gräva upp nya bänkar så att de tillsammans kunde plantera, säger Åsa Hästbacka-Barkar.
– Hon har lite samma fel som jag. När man väl börjar med något går det gärna till överdrift, säger Stefan Barkar och ser rätt så nöjd ut.
Familjen har deltagit i evenemanget i tre år. De bjuder besökare på kaffe och saft ute på gården och berättar om sin trädgård och även döttrarna och familjens katt deltar.
Familjen har aldrig ångrat sitt val, även om det blir lite extra fix innan.
– Alla som kommer är så trevliga. Vi har aldrig råkat på någon som skulle ha varit ovänlig, alla är så vänliga och positiva,säger Åsa Hästbacka-Barkar.
Besökarna anländer i jämn takt till familjens trädgård. Första året var de 200 till antal. I år tror Stefan Barkar att de är ännu fler.
Men det får familjen se när de läser i gästboken, där alla besökare lämnar en hälsning.