Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Red Bull-kopian som verkar ha gett McLaren ett lyft – experten om uppdaterade bilen: ”Ett otroligt framsteg”

Norris, Verstappen och Piastri på kör på Silverstone.
Bild: Lehtikuva

McLaren var helgens stora utropstecken på Silverstone. Med sin nya uppdaterade bil verkar stallet bli att räkna med på allvar. De har flow, säger Yle Sportens expert Fredrik af Petersens.

”Om man lägger McLarens bil bredvid Red Bulls så ser man hur lika de är, och det fungerar”.

Så sa Lewis Hamilton efter lördagens kval på Silverstone där Lando Norris slutade tvåa och Oscar Piastri trea.

Och i söndagens race fick den sjufaldige världsmästaren och alla andra verkligen se vad McLarens uppdaterade bil går för.

Hamilton hade ingen chans mot Norris på slutet då de fajtades om andraplatsen i loppet. Och då körde till och med Hamilton med mjuka däck mot Norris hårda.

– Uppdateringarna är helt lyckade och är inom citationstecken kopior från Red Bull. Men man kan inte kopiera rakt av, det ligger en filosofi bakom det man gör. Utan tvekan har McLaren gjort ett otroligt framsteg, säger Yle Sportens expert Fredrik af Petersen.

Två McLaren och en Red Bull står parkerade bredvid varandra.
Bildtext Red Bull och McLaren fick mycket tv-tid på Silverstone.
Bild: Xavi Bonilla/DPPI/Shutterstock/All Over Press

McLaren hade en väldigt lyckad helg på Silverstone. Det enda lilla frågetecknet var däckstrategin i loppet då man valde att lägga hårda däck på Norris bil.

– Det är lätt att sitta utanför och tänka varför gör man si och så. De som bestämmer befinner sig i en tävlingssituation och adrenalinet pumpar. Om man tittar på resultatet så gjorde ändå McLaren helt rätt.

Hur skulle du beskriva Norris insats på slutet då han pressades av Hamilton?

– Ingen är perfekt men på en skala mellan 1 och 10 får Norris 9,9 i betyg, säger af Petersens.

McLaren har flow, Aston Martin i en svacka

Frågan är nu om vi ska börja förväntas oss pallplaceringar och starka insatser av McLaren i alla lopp. Eller råkade stallet få full utdelning på en bana som passar bilen?

– Nästa lopp är Ungerns GP och där finns det inte lika många raksträckor. Det kan bli lite annorlunda där men man rider på den positiva känsla som finns i stallet.

– Man har också två unga förare i Lando Norris och Oscar Piastri som kör väldigt bra. De har flow och hoppas att uppdateringarna passar en långsammare bana också, säger af Petersens.

I början av säsongen talades det mycket om Aston Martin som med Fernando Alonso plockade fem pallplaceringar i de sex första loppen. Nu är stallet inne i en liten svacka och Alonso har slutat femma och sjua i de två senaste tävlingarna.

– Aston Martin var tidiga med sina uppdateringar som lyckades perfekt. De andra stallen tog lite längre tid på sig och utgående från de senaste resultaten har de gjort bättre uppdateringar än Aston Martin, säger af Petersens.

Fernando Alonso sitter på en stol.
Bildtext Fernando Alonso har två sämre tävlingar bakom sig.
Bild: XPB Images

Red Bull forstätter att vinna

I toppen av fältet gav Storbritanniens GP inget trendbrott. Max Verstappen var som vanligt bäst och såg till att Red Bull tog tionde raka segern den här säsongen.

Fredrik af Petersens, hur länge kan sviten hålla i sig?

– Rent teoretiskt kan de vinna alla lopp men man vet ju aldrig vad som händer. Något kan ju gå sönder i Verstappens bil och en liten grej kan förstöra allt.

– För många år sedan var Mario Andretti på väg att vinna Indy 500 men tvingades bryta då en liten sak som kostar två dollar och femtio cent gick sönder. Det är verkligen små detaljer som kan avgöra.

För Valtteri Bottas blev helgen i Storbritannien tudelad. I kvalet fick han slut på bensin och diskades, men i loppet körde han upp sig åtta placeringar till en tolfte plats.

– Valtteri får mer än godkänt för det här loppet. Han visade att han är en bra förare men teamet klantade till det i kvalet. Det verkar som att Alfa Romeos uppdateringar fungerar och det kan till och med hända att de är bättre på en långsam bana än på en snabb.

– Han kan ta fler poäng den här säsongen och jag tror att chansen är större på långsammare banor än på snabba, säger af Petersens.