Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Viktnedgångsmediciner ska synas – kan orsaka självmordstankar

En kvinna håller upp en medicinförpackning.
Bildtext Diabetesläkemedlet Ozempic har på sociala medier blivit känt som ett effektivt hjälpmedel för viktnedgång. Nu ska det europeiska läkemedelsverket EMA utreda samband mellan medicinen och andra liknande preparat och självmordstankar.
Bild: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA kommer att utreda sambandet mellan mental ohälsa och flera olika läkemedel som används för viktnedgång.

Isländska läkemedelsmyndigheter har rapporterat om tre fall till EMA, som inleder utredningar, skriver brittiska BBC.

EMA misstänker att de så kallade bantningsläkemedlen kan ha ett samband med ökade självmordstankar och tankar om självskadebeteende bland dem som tar medicinerna.

I första hand ska EMA granska injektionerna Wegovy, Saxenda och Ozempic samt liknande läkemedel som innehåller semaglutid eller liraglutid, som bidrar till att aptiten minskar.

Alla de här läkemedlen har bieffekter, bland annat illamående, huvudvärk, magont och trötthet.

Också depression och självmordstankar finns listade bland potentiella bieffekter, och läkare som skriver ut de här läkemedlen uppmanas följa med patienternas hälsa.

Global brist på Ozempic

Bland annat injektionsläkemedlet Ozempic har blivit känt genom sociala medier, där Hollywoodstjärnor berättat att de gått ner i vikt med hjälp av medicinen.

Ozempic är utvecklat för diabetiker och ska reglera blodsockret och vikten, men innehåller också semaglutid.

Människor som inte lider av diabetes har köpt medicinen med målet att gå ner i vikt, vilket har lett till brist på läkemedlet runt om i världen.

Både Ozempic och Saxenda säljs i Finland. Wegovy säljs i vissa EU-länder, bland annat i Danmark.