Eurosedlarna förnyas – nu kan européerna rösta på hurdana sedlar de vill ha
Europeiska centralbanken planerar att lansera en fullständig reform av eurosedlarna. Nu har du möjlighet att påverka hur de ska se ut.
Europeiska centralbanken (ECB) planerar att sätta igång ett designprojekt för eurosedlarna. Genom reformen ska man ligga steget före förfalskare och försäkra sig om att kontanter förblir en pålitlig del av den vardagliga ekonomin i Europa.
Nu ber centralbanken Europas befolkning att tycka till om designen på de nya sedlarna. Européerna har fram till slutet av augusti på sig att ge sin åsikt om vilket tema som ska användas. Omröstningen gäller i det här skedet inte den slutliga utformningen av sedlarna, utan endast temat.
Yle Uutiset har pratat med Satu Hietanen, som är sakkunnig på Europeiska centralbanken.
– Det är verkligen en stor reform. Den här gången uppdaterar vi inte bara den nuvarande sedelserien, utan skapar ett helt nytt utseende för eurosedlarna, förklarar Hietanen.
– Undersökningen kommer att fokusera på sju olika teman, som används för att välja sedlarnas design. Förutom det tema som européerna föredrar mest kan de också ange det alternativ som de minst tycker om.
Temana har tagits fram av en expertgrupp med representanter från varje euroland. De har också behandlats av Europeiska centralbankens råd, som också slutligen beslutar vilket tema som kommer att användas för utformningen av de nya sedlarna. Beslutet ska grunda sig i hur européerna har röstat.
Länken till frågeformuläret finns på Europeiska centralbankens webbplats. Svarstiden pågår fram till den 31 augusti.
Följande temana kan du rösta mellan:
Europeisk kultur
Europeiska värderingar som avspeglas i naturen
Floder: livets vatten i Europa
Framtiden är din
Fåglar: fria, anpassningsbara, inspirerande
Händer: Tillsammans bygger vi Europa
Vårt Europa, vi européer
Kontanter fortfarande ett viktigt betalningsmedel
Användningen av kontanter minskar och ECB förbereder redan en digital euro. Av alla euroländer är Finland det land där folket använder minst kontanter vid inköp. Varför behövs egentligen en sedelreform?
Enligt Hietanen är sedlar fortfarande ett viktigt betalningsmedel för många människor. Det är centralbankens ansvar att se till att kontanter förblir ett tillförlitligt och enkelt betalningsmedel, säger hon. Till exempel i Tyskland är kontanter ett mycket populärt betalningssätt.
Den senaste undersökningen om betalningsmetoder i euroområdet visar att 59 procent av detaljhandelsköpen görs med kontanter. Maltas befolkning använder kontanter mest, finländarna minst. I samma undersökning uppgav ändå 60 procent att det är viktigt att behålla kontanter som betalningsmedel.
Enligt Hietanen förväntas de nya sedlarnas utseende vara klart år 2026. Det kan ändå dröja flera år innan de hamnar i plånboken.
Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Kaikille tutut eurosetelit uudistuvat – keskuspankki avasi äänestyksen uusien setelien kuvituksesta skriven av Minna Pantzar. Översättningen och bearbetningen är gjord av Anna Hedström.