Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teaterrecension: Fartfylld fars om finlandssvenska fördomar med Skärgårdsteatern

Tre bord med vita bordsdukar och blommor. Vid bordet i mitten sitter ett ungt brudpar. Vid bordet till vänster sitter brudgummens mamma och en annan person och vid bordet till höger sitter brudens förlälder och en ung en ung man. Brudens pappa står upp och pratar och de andra är vända mot honom och lyssnar.
Bildtext Idyllen och livslögnen krackelerar på Skärgårdsteaterns bröllopsfest I lax och lust.
Bild: Mestoil Films.

Med mycket fart och humor kläs fördomar om språk och klass av, medan livslögnerna krackelerar i Skärgårdsteaterns nya uppsättning I lax och lust.

Borgarklassen har som bekant sin diskreta charm – för att travestera titeln till en känd film av Luis Buñuel. Denna ibland tvivelaktiga charm kommer alldeles tydligt fram vid stora och halvt offentliga familjehändelser som bröllop.

Borgarklass, förresten: ”Jag är aristokrat!” skriker mamman Maj-Lis Desirée Bechamel-Gobbert (Linnea Hermansson) från scen, rikssvensk adel till på köpet, ingift i det något tunnare förgyllda finländska riddarhuset.

Jo fint ska det vara, och Skärgårdsteaterns nya fars I lax och lust handlar i hög grad om sociala hierarkier, fördomar och stereotyper – och i sann farstradition utnyttjar man friskt stereotyperna för deras komiska potential. Därvidlag går linjerna snörrätt till commedia dell’artes fasta figurgalleri och den traditionella farsens komiska karaktärer, fast här i något moderniserade versioner.

Kulturkrockar mellan högt, lågt och ickebinärt

Så här ligger det till: den långt ifrån begåvade Jörn Johan Gabriel Gabbert (Walter Öhman) har inte bara ärvt ett adligt namn utan även Lysterö laxfabrik i den åboländska skärgården som han driver med sin betydligt skarpare mor ”Majsi”. Hans dotter Anna (Bella Paasimäki) har farit till Lund för att studera genusvetenskap och där mött sin kärlek i den finske studenten Marko Saukonperä (Niko Nordström) och den rikssvenska Vasa Burvik (Vega Adsten), ty kärleken håller sig inte alltid inom det cis-normerade binära fältet. Marko är en troskyldig och välvillig karaktär som vill alla väl, Vasa en ickebinär och politiskt korrekt attityd- och åsiktspolis som ogillar allt och alla på just Markos och Annas bröllop på Lysterö.

Bild från Skärgårdsteaterns pjäs I lax och lust. Brudens föredetta pojkvän och brudens pappa sitter vid scenkanten och samtalar. I bakgrunden ser man andra bröllopsgäster.
Bildtext Brudens ex Johan Björknäs (Josef Donner), brudens far Jörn Gobbert (Walter Öhman).
Bild: Mestoil Films

Anna brottas med sin hopplösa familj och hennes barndomsvän Hannas (Malin Saine) förväntningar. Hanna i sin tur klänger desperat fast vid sina drömmar om det perfekta livet, bröllopet, äktenskapet och familjen – hon har med hysterisk precision regisserat det ”perfekta” bröllopet för vännen Anna. Livslögnen krackelerar för Hanna under pjäsens gång, liksom mycket annat som karaktärerna format sina identiteter kring. Som den lika skogstokige som kärlekskranke tidigare pojkvännen till Anna, Johan (Josef Donner), som med sin röda lippis representerar den finlandssvenska arbetarklass som blir kvar på öarna när begåvningsöverskottet och inte minst kvinnorna flyttat till Helsingfors eller Sverige.

En dominerande ”Utterrumpa”

Helt dominerande på scen i kraft av sin röst och sina många one-liners är brudgummen Markos vidlyftiga mor Sade-Pilvi Saukonperä (Willjam Fagerström) som från de djupaste finska skogarna genom sin son Marko hotar fläcka den adliga vapenskölden inte bara med sin karelska arvsmassa utan också med sitt komiska finska efternamn – som fritt översatt betyder ”Utterrumpa”.

Fyra personer runt ett bord med vit bordduk och blommor på bordet.
Bildtext Brudgummens mor Sade-Pilvi Saukonperä (Willjam Fagerström), brudens farmor ”Majsi” Bechamel-Gobbert (Linnea Hermansson), brudgummen Marko Saukonperä (Niko Nordström) samt icke-binära studiekompisen Vasa Burvik (Vega Adsten).
Bild: Mestoil Films

Det går undan på scen och även i salongen där karaktärerna rör sig både före, under och efter föreställningen. Det är svårt att tro att uppsättningen är baserad på en finskspråkig pjäs producerad av Saimaan teatteri (skriven av Aino Pennanen) som kretsat kring främlingsfientlighet i östra Finland, för översättningen och överföringen till finlandssvensk skärgård och sociala fördomar har gjorts helt sömlöst av regissören Tom Rejström och Martin Paul.

Låt vara att xenofobin mot invandrare är ett värre existentiellt hot än de sociala gränslinjerna för det ”finare” finlandssvenska folket, men nog biter det till också i denna (själv)kritik. Vi har mycket fisförnämhet och exkluderande beteende också i denna begränsade sociala gruppering. Fast även ”ickenormativ” öppenhet kan vara exkluderande i sin besatthet att övervaka egna och andras könsnomenklatur och matvanor. Alla får en släng av sleven, som slungas rundhänt av Skärgårdsteaterns unga ensemble.

Skärgårdsteatern – en proffsensemble på turné i båt

Skärgårdsteatern är originell i så måtto att man sedan sextiotalets slut turnerar med båt under somrarna längs den finländska kusten och sätter upp teater i de lokaler som finns tillgängliga på platser som Pellinge, Kökar, Korpo och Lappo.

Det är en kulturbragd i sig, och till skillnad från de flesta av de finlandssvenska sommarteatrarna är detta en helt professionell ensemble, med i huvudsak unga skådespelare och andra medverkande.

Med årets produktion har man träffat den komiska spiken rätt på huvudet, det är oavbrutet kul, välspelat med farstraditionens stora gester, kanske inte djupsinnigt alla gånger men ofta mycket tänkvärt, och som alla vet: ett gott skratt förlänger käften, och i bästa fall även livet.

Det är väl värt att spana in den ganska omfattande turnéplanen. Kanske förtöjer Skärgårdsteaterns m/s Sälö vid en brygga nära just dig.

I lax och lust. En komedi om ett helt vanligt bröllop.

Skärgårdsteatern, varierande orter längs kusten, till 29.7.2023

Medverkande:

Anna Gobbert, bruden: Bella Paasimäki

Marko Saukonperä, brudgummen: Niko Nordström

Vasa Burvik, studiekompis: Vega Adsten

Hanna Knutström, barndomsvän: Malin Saine

“Majsi” Bechamel-Gobbert, brudens farmor: Linnea Hermansson

Jörn Gobbert, brudens far: Walter Öhman

Sade-Pilvi Saukonperä, brudgummens mor: Willjam Fagerström

Johan Björknäs, brudens ex: Josef Donner

Regi: Tom Rejström

Översättning och bearbetning: Tom Rejström, Martin Paul

Ursprungsmanus (fi. Häät): Aino Pennanen

Föreställningsdramaturg: Martin Paul

Scenografi: Ruusa Johansson

Ljuddesign & kompositör: Oscar Fagerudd

Mask- & hårdesign: Leo Hult, Iika Huhtamella

Kostym- & ljusdesign: Arbetsgruppen

Producent: Emelie Zilliacus