Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Epadunk är ungas flykt från vardagen – musikgenren blir allt mer populär i Västnyland

Uppdaterad 15.07.2023 13:56.
En man står och lutar mot en svart flakbil.
Bildtext Från epatraktorernas högtalare i Sverige har epadunken hittat till Västnyland och blivit en väldigt populär musikgenre bland unga. På bilden epadunksentusiasten Nicholas ”Nicke” Holmberg från Tenala.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Den svenska epadunken har blivit en hit bland unga i Västnyland. Bra dunk i ljudsystemet och snuskiga texter om fest ger unga en chans att hoppa in i en fantasivärld och glömma det gråa i vardagen.

Musikgenren epadunk kommer ursprungligen från Sverige och det är musiken som främst förknippas med A-traktorer eller i folkmun epatraktorer, därav namnet. Musiken kan beskrivas som glad, svensk, elektronisk festmusik.

2022 blev epadunk en del av den svenska ordlistan och är numera ett officiellt ord i svenskan.

Under de senaste åren har epadunk spridit sig explosionsartat i Sverige och har även nu hittat sin plats i Svenskfinland. Chris Nylund från Karis har följt med hur epadunken har spridit sig från Sverige till Västnyland och vuxit sig stor här.

– I alla tider har det byggts epatraktorer i Sverige och det har hört till att unga vill ha häftiga ljudsystem med dunkande bas i epatraktorerna.

– Det är antagligen därifrån det kommer. Ungdomarna har spelat musik med mycket dunkande bas, men nu har det nog blivit mer mainstream.

En man ser in i kameran.
Bildtext Chris Nylund har följt med epadunkens resa över Bottniska viken ner till Västnyland. Han tror epadunken är ett bra sätt för unga att få tankarna på annat och glömma det gråa i vardagen för en stund.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Chris Nylund förklarar att det numera skulle kunna anses vara populärmusik. Det är inte längre bara ungdomarna i epatraktorerna som lyssnar på den här sortens musik.

– Det går mot det att det här är det nya normala när det gäller svensk musik, säger han.

Epadunksentusiasten Nicholas ”Nicke” Holmberg från Tenala tror också att epadunken är här för att stanna.

– Musiken sätter bra fart på folk och många verkar ju gilla det, så jag tror det kommer bli en ganska stor grej, säger han.

Ida Grönqvist från Tenala tycker att det verkligen är bra att epadunken håller på att växa sig större i Svenskfinland.

– Det är superbra! Jag har alltid tyckt om raggarmusik, säger hon.

Fakta om epatraktorer

Jennifer Rovanperä seisoo A-traktorinsa vieressä Haaparannan Gränsskolanin pihalla.
Bildtext En eparaktor i Haparanda. Epatraktorer måste ha en LGF-skylt där bak, eftersom de får högst gå 30 km/h. Arkivbild.
Bild: Kimmo Hiltula / Yle

”Köns-EDM” – den moderna versionen av 80-talets könsrock

I slutet av 1900-talet spelades så kallad ”könsrock” runtom i Sverige. I de låtarna sjöng man om kontroversiella och tabubelagda ämnen. Texterna var ofta snuskiga och fräcka, vilket uppfattades som ganska skandalöst på den tiden. Errol Norstedt, mer känd som Eddie Meduza, gick i spetsen av 80-talets könsrocksartister. Några av hans kändaste låtar på 80-talet är ”Mera brännvin” och ”Volvo”.

Epadunk har beskrivits som en korsning mellan könsrock och elektronisk dansmusik (EDM). Chris Nylund berättar att en krögare i Vasa faktiskt kallar epadunk för ”köns-EDM”.

– Det kanske är lite vad det är. Det här är kanske en lite modern version av könsrocken, säger Chris Nylund.

Bra fart och bra riv. Man blir ju bara på gott humör

Nicholas ”Nicke” Holmberg

Fest och snusk är bättre än vapen och droger

Texterna i epadunk är lite liknande som könsrockstexterna. Det sjungs mycket om snuskigheter, alkohol och fest, vilket kan uppfattas som lite grovt eller opassande. Chris Nylund förstår verkligen att det kan uppfattas så. Däremot menar han att det här är saker som alltid har funnits i samhället. Skillnaden kanske är att dagens värld är mer extrem och rakt på sak än vad det kanske var några tiotals år sedan.

– Snusk och alkohol har alltid funnits. Nu tror jag att vi bara lever i en extremare värld än vad det var förut. Det var kanske lite mer ”hysch hysch” tidigare, säger Chris Nylund.

– Nu vågar man säga saker rakt ut, fortsätter han.

Dagens värld går väldigt snabbt framåt. Människor har sett allting på sociala medier och det är svårt att toppa det som redan finns. Chris Nylund menar att det måste vara lite chockerande för att man ska bli sedd och ihågkommen.

– Om det sen är bra eller dåligt kan man diskutera, men det är ett faktum att det är så det är just nu, säger han.

En man ser in i kameran.
Bildtext Felix Thomasson från Ekenäs har tillsammans med Chris Nylund utvecklat ett evenemang där fokuset ligger på epadunk.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Felix Thomasson från Ekenäs håller med Chris Nylund. Han understryker ändå att det visst finns texter som är opassande, men det är förstås personligt hur man upplever det.

– Det går inte att säga emot att vissa texter är opassande, men sen om man tycker det är en bra eller dålig sak är upp till en själv, säger Felix Thomasson.

Innan epadunken slog igenom, var det rapmusik och gangsterkulturen som var ledande i Sverige, vilket även var populärt i Finland. Chris Nylund poängterar att i raplåtarna var det sannerligen grovt språk. Det är väldigt vanligt att man glorifierar vapen, våld och droger i raptexterna. Chris Nylund menar att om man jämför med texterna i raplåtarna, är epadunktexterna betydligt mer oskyldiga och snälla.

– I jämförelse med raplåtarna är det ganska snällt att man sjunger om att festa, ha roligt och snuskigheter, säger han.

Chris Nylund förklarar också att alla epadunklåtar inte faktiskt är så radikala. Epadunkgenren är de facto bredare än vad man tror och det finns både snällare och mer vulgära texter.

Tenalabon Ida Grönqvist tror att en av orsakerna att epadunk har blivit så populärt är just för att det inte är raplåtar som bara handlar om droger. Nu har låtarna bra ”fiilis” och det viktigaste; de låter bra i ljudsystem.

Personporträtt av en kvinna.
Bildtext Ida Grönqvist från Tenala har alltid tyckt om raggarmusik och tycker det verkligen är bra att epadunk börjar utvecklas till något större.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Ida Grönqvist upplever inte att texterna skulle vara problematiska.

– Jag tror inte att folk tänker så mycket på orden som de sjunger, säger hon.

Nicke Holmberg tycker inte heller att texterna är problematiska, men han förstår ändå att andra människor kan uppleva det annorlunda.

”Man blir ju bara på gott humör” – epadunk är som en flykt från vardagen

Det har varit många dystra nyheter under de senaste åren. När man precis trodde att livet kunde bli någorlunda normalt efter en lång tid i isolering under coronan, bröt kriget ut i Ukraina och skakade om hela världen.

Chris Nylund menar att det är mycket att ta in för människor och speciellt unga har påverkats väldigt mycket av allt som har hänt. Många mådde dåligt under coronan och många mår dåligt än i dag. Han tror att unga vill ha någon glädje som hjälper dem att glömma de här tråkiga sakerna för en stund.

– Den här musiken kanske ger en chans att hoppa in i en fantasivärld där det sjungs om att festa, ha roligt och snuskigheter.

Chris Nylund tror att musiken är en bra motvikt till allt det tråkiga som sker, och att det även kan vara en orsak att det blivit extra populärt nu.

En man står och lutar mot en svart flakbil.
Bildtext Nicke Holmberg tycker om att epadunk får fart på folk.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Enligt Nicke Holmberg verkar epadunk vara just precis den fartfyllda fantasivärlden som Chris Nylund beskriver.

– Det är bra fart och bra riv i det. Man blir ju bara på gott humör, säger han.

Epadunkens popularitet speglas i västnyländska evenemang

I Västnyland har musikgenren börjat växta till sig på många olika sätt. Den populära Ekenäsfestivalen Augustinatten har bland annat börjat fokusera på att ha artister som spelar epadunk.

Chris Nylund märkte hur populärt det började bli i Svenskfinland, men fram för allt i Västnyland, och ville göra något mer som skulle fokusera på musiken.

– Folk kanske inte fattade hur stort det här är just nu. Ungdomarna vill faktiskt ha ett evenemang som bjuder på den här sortens musik.

Han skapade tillsammans med Felix Thomasson evenemanget Snusklördag som fokuserar på att spela epadunk. Evenemanget har också en massa olika programpunkter under kvällen så att det blir en mer intressant upplevelse än bara en vanlig kväll på baren.

– Ha de galnaste festerna med den hetaste epadunken, beskriver Felix Thomasson evenemangskonceptet.

Epadunk har hittat sin plats i Västnyland: “Musiken ger en chans att hoppa in i en fantasivärld”

10:47

Källor: https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsregler/a-traktor/, https://arbetet.se/2022/12/01/min-karlek-till-epa-traktorn-gor-att-jag-forstar-varfor-yngre-alskar-a-traktor/