Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

President Bidens besök grötar till trafiken i Helsingfors centrum – se upp med det här på torsdag

Uppdaterad 12.07.2023 06:26.
Bilar på gatan framför Presidentens slott i Helsingfors.
Bildtext Trafiken påverkas mest i området kring Presidentens slott.
Bild: Cecilia Heikel / Yle

USA:s president Joe Bidens besök syns främst i Helsingfors centrum. Det här behöver du veta om du rör dig i stadskärnan under besöket.

Att en så pass prominent figur som USA:s president besöker Finland påverkar naturligtvis trafiken och rörelsemöjligheterna i huvudstaden Helsingfors. Framför allt i centrum är det svårt, eller på sina håll till och med omöjligt, att röra sig med bil, kollektivtrafik, cykel eller till fots.

Någon officiell tidtabell för besöket har ännu inte offentliggjorts, och förändringar är ännu möjliga. Men redan nu är det bra att förbereda sig på massiva förändringar i trafiken.

Avstängt runt Salutorget

Eftersom Biden träffar sin kollega Sauli Niinistö i Presidentens slott, är en stor del av området som omringar slottet avstängt för trafik.

Karta över trafikavbrott i Helsingfors.
Bildtext Det rödmarkerade området på kartan, det vill säga Salutorget med omnejd, är avstängt för allmänheten under Bidens besök. De gula och röda pilarna visar hur cyklister och fotgängare kan röra sig där på torsdag.
Bild: Helsingforspolisen

Hela Salutorget, en del av Mariegatan och Lybeckskajen är avstängt för allmänheten från och med klockan 7 på torsdag morgon.

Så här påverkas trafiken kring Presidentens slott 13.7

  • Norra Esplanaden stängs av mellan Sofiegatan och Högvaktstorget

  • Trafiken på Södra Esplanaden löper normalt

  • Alexandersgatan är avstängd för motorfordon mellan Sjötullsgatan och Snellmansgatan

  • Du kan köra med bil från Norra Kajen mot centrum via Kyrkgatan och Unionsgatan samt åt motsatt riktning via Fabiansgatan, Alexandersgatan och Snellmansgatan

  • Trafiken till Skatudden är avstängd mellan Mariegatan och Högvaktstorget. Du kan ta dig till Skatudden via Norra kajen och Kanalgatan

  • Från Södra Esplanaden kan du ta dig till Norra kajen via Fabiansgatan och Alexandersgatan

  • Du som ska till Olympiaterminalen rekommenderas att köra längs Fabriksgatan. Den tunga trafiken dirigeras längs Norra Esplanaden, Lönnrotsgatan, Sandviksgatan och Sandvikskajen

Källa: Polisen

Enligt Polisen rör sig flera eskortföljen både före, under och efter mötet i Presidentens slott. Följena medför avbrott i trafiken, som är ungefär 40 minuter långa. Det är främst i Helsingfors centrum som avbrotten infaller, men tidpunkterna för avbrotten har inte offentliggjorts.

Polisen skriver i ett pressmeddelande (på finska) att det lönar sig att undvika att köra bil i centrum på torsdag. Om det absolut är nödvändigt att köra bil i centrum, lönar det sig att reservera gott om tid. Det samma gäller för dig som har tänkt använda dig av kollektivtrafiken på torsdag.

Kollektivtrafiken under mötet

Statsbesöket påverkar kollektivtrafiken under mötet. Det rör sig om undantagsrutter, avbrott och förseningar. Det är främst spårvagns- och busstrafiken i Helsingfors centrum och busslinjer längs infartslederna som påverkas.

Du kan läsa mer på Helsingforsregionens trafiks hemsida.

Helsingforsregionens trafik rekommenderar att du använder metro och lokaltåg under mötet.

Också vatten- och lufttrafiken påverkas

Som tidigare nämndes är hela Salutorget avstängt för trafik. Det innebär förändringar i sjötrafiklinjerna som avgår från Salutorget.

Människor bordar Sveaborgsfärjan.
Bildtext Sveaborgsfärjan avgår endast från Skatudden på torsdag.
Bild: Lukas Rusk

Färjan till och från Sveaborg sköts helt och hållet från Skatudden. Övriga vattenbuss- och kryssningsavgångar från Salutorget ställs in på torsdag. För privatbåtar är Södra hamnen avspärrad norr om Blekholmsgrundet.

Även om Olympiaterminalen och Skatuddens terminal är öppna som vanligt och trafiken till och från dem löper, är det bra att reservera en extra timme för trafiken omkring terminalerna.

Luftfarten begränsas också under mötet. Ett tillfälligt förbud gäller mellan onsdag klockan 9 och fredag klockan 21.

Reservera en portion tålamod på Helsingfors-Vanda flygplats

Den här veckan är det också lönt att reservera gott om tid om du har tänkt resa med flyg till eller från Helsingfors-Vanda flygplats, skriver Finavia på sin webbplats.

Flygplatssäkerheten är rigorösare än normalt på grund av statsbesöket. Exempelvis är det bra att ha med sig pass eller ID-bevis även om du reser inom Schengen-området. Gränsövervakningen mellan Schengen-länderna återinförs nämligen tillfälligt mellan 8–15.7.

Alla resenärer kontrolleras inte, men säkerhetskontrollerna trappas upp och riktas på basis av myndigheternas bedömning.

Också trafiken till, från och omkring flygplatsen kan påverkas, så även i det här avseendet är det lönt att resa med en stor portion tålamod i bagaget.

Artikeln uppdaterades den 11.7.2023 kl. 15.41 med ny information om att också Alexandersgatan är stängd för motorfordon, vilket innebär nya rutter mellan Norra kajen och Esplanaderna.