Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Jämn ström av genuint intresserade besökare under första dagarna av bostadsmässan i Lovisa

Janine Henriksson-Wiberg står framför det flytande huset och den flytande bron på bostadsmässan i Lovisa.
Bildtext Lovisa företagares ordförande Janine Henriksson-Wiberg är nöjd med det första veckoslutet på bostadsmässan. Här står hon framför det flytande huset, som hon är delägare i, och den flytande gångbron.
Bild: Hanna Othman / Yle

Det första veckoslutet av bostadsmässan i Lovisa bjöd på både sol, regn och många besökare.

– Veckoslutet har gått med fart och det har gått bra, säger Lovisa stads informatör Camilla Stenvall på måndag morgon.

Hon berättar att besökarna har hittat fram trots åskvädret på lördagen. Det fanns en stund då alla fick söka skydd under tak, men allt kunde annars rulla på som planerat.

Stenvall har inga siffror att ge gällande besökarantal, men säger att det har varit en jämn ström av kunder.

Besökare köar till ett hus vid bostadsmässan.
Bildtext Ibland bildas det kö till de öppna husen.
Bild: Maria Strandvik / Yle

– Utställarna har berättat att det har varit väldigt många genuint intresserade mässbesökare som antingen planerar att förnya inredningen, bygga nytt eller reparera. Det har upplevts som positivt, säger Stenvall.

Parkeringen vid västra infarten till staden har fungerat smidigt. Trots att en av bussarna som körde besökarna från parkeringsområdet till mässan gick sönder så kunde en ersättande buss genast tas i bruk.

Enligt Camilla Stenvall kan de ännu inte urskilja att något eller några vissa objekt skulle locka massorna. Det har att göra med att besökarna är intresserade av så olika saker.

Brickor, muggar och andra varor med Lovisamotiv.
Bildtext På mässan kan besökarna köpa varor med Lovisamotiv.
Bild: Hanna Othman / Yle

Men visst står det flytande huset ut bland de andra, och en jämn ström av besökare har hela veckoslutet gått igenom huset vid bryggan. Det bekräftar Janine Henriksson-Wiberg som är ordförande för Lovisa företagarförening.

– Det har varit jättelivligt och hela tiden kö ända ut till bryggfästet, fast jag har hört att det kommer att bli ännu intensivare. I början av mässan är det alltid lugnast och sista veckan blir det rusning, säger Henriksson-Wiberg.

Hon beskriver arrangemangen som fenomenala.

Janine Henriksson-Wiberg står inne i Lovisa shopen på bostadsmässoområdet i Lovisa.
Bildtext Tjugo Lovisaföretag finns representerade på mässområdet i den så kallade Lovisa shopen. Den ligger i ett stort vitt tält mellan den flytande bron och scenen där torsdagsartisterna ska uppträda. Janine Henriksson-Wiberg berättar att företagarna samarbetat i god anda inför mässan.
Bild: Hanna Othman / Yle

På sociala medier har en del Lovisabor uttryckt oro för att mässbesökarna inte får uppleva Lovisa centrum och dess butiker och restauranger eftersom bilarna ska lämnas utanför stadens centrum, och sedan fraktas folket förbi centrum till mässområdets ingång.

Då du en gång lämnat mässområdet kan du inte längre återvända till området utan att köpa en ny biljett. Henriksson-Wiberg säger att det här är något som också diskuterats bland företagarna.

– Det ligger i vårt intresse att alla mässbesökare ska lämna området via den flytande gångbron och hitta till företagen i centrum. På andra sidan bron finns guider som berättar åt besökarna vartåt de ska gå om de vill ha sevärdheter eller göra en restaurang- eller shoppingrunda.

Anne Sokka-Tuomala i Lovisa shopen.
Bildtext Anne Sokka-Tuomala sköter om Lovisa shopen. Här säljs allt från kläder och keramik till spannmål och kaffe som producerats i Lovisa. Sokka-Tuomala försöker även sprida ordet om företagen i centrum.
Bild: Hanna Othman / Yle

Företagarna har tryckt upp kartor av centrum som de delar ut till besökarna. Gästerna kan hoppa på bussen tillbaka till parkeringsplatsen också från torget, och företagarföreningen hoppas att det är något som de resande ska känna till.

– Bussarna lär ska gå ända fram till klockan 21. Jag önskar att besökarna skulle få se våra ljuvliga butiker och restauranger innan de hoppar på bussen tillbaka. Bara vi lyckas sprida ordet om att man kan hoppa på vid torget så ska det nog gå bra, tror Janine Henriksson-Wiberg.