Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ökad gränskontroll under veckan för president Bidens besök – sjöbevakningsmästare: ”Ovanlig situation”

Uppdaterad 11.07.2023 10:10.
Rajavartiolaitoksen hihamerkki
Bildtext Toppmötet betyder en hel del jobb för Gränsbevakningsväsendet. Bildsättande arkivbild.
Bild: Kare Lehtonen / Yle

Resenärer som anländer till Finland bör förbereda sig på köer vid gränsövergångsställen. Orsaken är de skärpta gränskontrollerna inför USA:s president Joe Bidens besök senare i veckan.

President Biden gästar Helsingfors på torsdag i ett toppmöte mellan de nordiska ländernas och USA:s ledare.

Toppmöten ställer stränga krav på de finska myndigheterna. En av de berörda myndigheterna är Gränsbevakningsväsendet, som på lördagen införde strängare kontroll vid de inre gränserna, alltså gränserna till Schengenländer.

Gränsbevakningen effektiveras i hela landet i enlighet med statsrådets beslut. Som en följd har Gränsbevakningen flyttat personal och återinfört inre gränskontroller.

Situationsledare och sjöbevakningsmästare Dennis Leino från Gränsbevakningsväsendet i Åbo beskriver situationen som unik. Han har själv tillfälligt blivit stationerad vid Torneå gränsövergång toppmötesveckan.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ja presidentti Sauli Niinistö.
Bildtext Presidenterna Sauli Niinistö och Joe Biden träffas i Helsingfors på torsdag.
Bild: Chris Kleponis / AOP

– Det är en rätt ovanlig situation. Senaste gången inre gränskontroller har införts av liknande skäl var 2008, men vi har också senare erfarenhet av inre gränskontroller från covidtiden, säger Leino.

Gränskontrollerna innebär i praktiken att resenärer som kommer till Finland ska vara beredda att bevisa sin identitet med giltiga ID-handlingar eller resedokument. För nordiska medborgare som reser inom Norden gäller det att kunna bevisa att man är nordisk medborgare, till exempel med nordiskt körkort, ID-kort eller pass.

Gränsbevakningen kan även undersöka material såsom fordon vid övergångsställen.

Kan leda till längre köer

Den ökade kontrollen har tvingat gränsbevakningen att förflytta personal till tyngdpunktsområden. Leino, som undantagsvis jobbar vid Torneå gränsövergångsplats på grund av operationen, säger att toppmöten av detta slag kräver en hel del resurser.

– Polisen har huvudansvaret för säkerhetsarrangemangen men vi understöder polisen på olika ställen i landet. För den inre gränskontrollen har vi varit tvungna att flytta personal från övrigt arbete.

Viking Grace i hamnen i Åbo.
Bildtext Även kryssningsresenärer som inte stiger i land under sin resa innefattas av den ökade kontrollen.
Bild: Yle/Linda Söderlund

I praktiken syns den skärpta kontrollen i form av en ökad närvaro av gränsbevakningens personal vid gränsövergångsställen.

– Personalen övervakar övergångsställen och gör stickprovsgranskningar på passagerare. Detta kan leda till att köerna blir lite längre på vissa områden.

Resenärer som tänker resa med färja eller flyg uppmanas att förbereda sig genom att reservera mera tid i hamnen eller på flygplatsen. Även kryssningsresenärer som inte stiger i land under sin resa innefattas av den ökade kontrollen.