Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Turkiet och Sverige har nått en uppgörelse vid Natomöte i Vilnius – Erdoğan ber parlamentet godkänna Sveriges Natomedlemskap

Uppdaterad 10.07.2023 23:23.
Stoltenberg: Turkiet kommer att godkänna Sveriges medlemskap - Spela upp på Arenan

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan är redo att godkänna Sveriges Natomedlemskap. Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har Erdoğan lovat att låta parlamentet godkänna Sveriges ansökan så fort som möjligt.

Förhandlingar mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg pågick hela kvällen inför Natos toppmöte i Vilnius.

Vid en presskonferens efter mötet sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att president Erdoğan lovat att ta ratificeringsprocessen till det turkiska parlamentet så fort som möjligt. Det innebär att Sverige kan bli fullvärdig medlem i Nato.

Enligt överenskommelsen har Sverige lovat intensifiera kampen mot terrorism. Sverige och Turkiet har också kommit överens om ett bilateralt samarbete för att motverka organiserad brottslighet och terrorism.

Stoltenberg kunde inte uppge exakt när det turkiska parlamentet ska behandla Sveriges medlemskap.

– Det är inte upp till mig att gå in på tidtabellen för den politiska processen i Turkiet. Men presidenten har lovat att det ska ske så fort som möjligt, det här är ett tydligt åtagande, sa Stoltenberg.

Ungern som inte heller har ratificerat Sveriges medlemskap har lovat att landet inte kommer att vara sist. Det innebär i praktiken enligt Stoltenberg att alla hinder för ett Svenskt medlemskap nu är undanröjda.

Ulf Kristersson håller presskonferens med Natos och Sveriges flagga i bakgrunden.
Bildtext Ulf Kristersson säger att koranbrännarna ska ”besinna sig och förstå att vi lever i en farlig värld och att det här är viktigt för Sverige”.
Bild: Jani Saikko / Yle

Kristersson vädjar om slut på koranbränningar

Sveriges statsminister Ulf Kristersson beskriver vid en presskonferens sent på måndagskvällen överenskommelsen som ett mycket stort steg mot ett fullvärdigt svenskt Natomedlemskap.

– Det känns bra. Jag har jobbat väldigt hårt för att det här ska infrias. I dag tog vi ett mycket stort steg mot ett fullständigt medlemskap, säger Kristersson.

Kristersson ville inte ta ställning till när det turkiska parlamentet ska ratificera Sveriges medlemskap eller om eventuella nya koranbränningar ännu kan sätta käppar i hjulen för medlemskapet.

– Ytterst är det alltid parlamenten i alla Natoländer som fattar besluten. Men det viktiga är att vi nu har enats om att Erdoğan kommer att gå till parlamentet med denna begäran, sa Kristersson.

Han vädjar även om ett slut på koranbränningarna i Sverige.

– Jag tycker man ska besinna sig och förstå att vi lever i en farlig värld och att det här är viktigt för Sverige.

Charles Michel skakar hand med Recep Tayyip Erdogan.
Bildtext Under en paus i mötet med Kristersson träffade Erdoğan Europeiska rådets ordförande Charles Michel.
Bild: APAImages/Shutterstock/All Over Press

Löften om fördjupat samarbete mellan EU och Turkiet

Strax innan Erdoğan reste till Vilnius kopplade han ihop ett svenskt Natomedlemskap med en möjlighet för Turkiet att gå med i EU.

– Först, öppna upp dörren för Turkiet i EU och sedan kan vi öppna upp dörren för Sverige, sa Erdoğan.

Förhandlingarna om ett Turkiskt EU-medlemskap har legat på is sedan 2016 på grund av landets bristande respekt för mänskliga rättigheter.

Enligt Stoltenberg kan frågorna inte kopplas ihop, men Sverige ska under samtalen, som EU-medlem, ha lovat att verka för ett djupare samarbete mellan Turkiet och EU – bland annat i handelsfrågor.

Under en paus i mötet med Kristersson träffade Erdoğan Europeiska rådets ordförande Charles Michel, som efter mötet på Twitter meddelade att man diskuterat möjligheter att återuppta samarbetet mellan EU och Turkiet på agendan och återuppliva relationerna.

Både Niinistö och Orpo nöjda

Republikens president kommenterar framstegen i Sveriges Natoprocess på Twitter.

”Jag har ofta sagt att Finlands Natomedlemskap inte är fullständigt före också Sverige har det”, säger Niinistö.

Att Sverige nu också går med i Nato är enligt Niinistö ett tydligt steg för ett fullständigt medlemskap.

”Med Sverige blir hela alliansen starkare.”

Också statsminister Petteri Orpo (Saml) är nöjd med att enighet nåtts.

”Med Sverige i Nato bygger vi ett starkare Norden tillsammans”, säger Orpo.

Också utrikesminister Elina Valtonen (Saml) och försvarsminister Antti Häkkänen (Saml) beskriver nyheten som strålande.