Hundar som skaffats under corona har mer separationsångest – djurpensionat märker förändringar hos såväl ägare som djur
Efterfrågan på platser vid djurpensionat har ökat. Många skaffade sig en fyrbent kompis under coronatiden, men de exceptionella åren medförde också utmaningar som nu syns vid djurpensionaten.
Företagare vid djurpensionaten är nöjda med att efterfrågan ökat igen. Men pandemiåren har satt sina spår.
Hundar som vant sig vid att familjen är mycket hemma kan ha svårt för att vara ensamma. Separationsångest har blivit ett allt vanligare fenomen.
Saija Sillanpää, ägare av Tuhnula hundpensionat i Pedersöre, säger att många hundägare vill ha pensionatets hjälp för att bli av med problemet.
– Vi får frågan om att ordna privata utbildningar mot separationsångest, säger Sillanpää.
Inlärning från ung ålder
Separationsångesten kan visa sig genom att hunden skäller eller ylar när den lämnas ensam, kliar sig eller hoppar mot ytterdörren och beter sig rastlöst. Vissa hundar kan också förstöra möbler.
Nanne Korpivaara vid Koiramäki djurpensionat i Seinäjoki, säger att det är bra att vänja hunden redan från tidig ålder vid att husse eller matte inte kan vara närvarande hela tiden.
– Det är värt att satsa på att lära hunden vissa saker när den är valp för att det ska bli lättare när den är äldre.
De flesta hundar trivs ändå vid hundpensionat, och i de mest utmanande fallen brukar övning hjälpa.
I Svenskfinland går kundbeteendet mot det normala
Coronaperioden förändrade också kundbeteendet. Innan pandemin kom bokningarna in långt på förhand, men nu är det vanligt att folk bokar på kort varsel.
I takt med att längre semesterresor minskar, har det också blivit vanligare att djuren inte stannar länge vid pensionaten.
Situationen vid den svenskspråkiga kusten ser däremot annorlunda ut. Det märks att längre resor, till exempel till Sverige, har kommit tillbaka.
– I nuläget är hälften av våra platser upptagna av hundar som omhändertas i två veckor upp till en månad på grund av ägarens långa resa, säger Eija Johansson vid Tassumetsä i Vasa.
Under högsäsong finns efterfråga på hemtjänst
Det finns också hundpensionat som drivs av privatpersoner. Nanne Korpivaara säger att hon förstår behovet eftersom det kan vara svårt att få plats vid andra djurpensionat under de mest hektiska semesterperioderna.
För vissa hundar kan hemvård också vara ett bättre alternativ än pensionat.
Men för att undvika att djuret till exempel rymmer, påminner Korpivaara om att kontrollera hur mycket erfarenhet personen har av djurhantering och vilka försäkringar och andra villkor som gäller.
Texten är en översättning och bearbetning av Yle Pohjanmaas artikel: Korona-ajan koirat eivät kestä yksinoloa mutta hoitoon jääminenkin voi pelottaa – koirahoitolayrittäjä tietää, miten eroahdistus selätetään. Skriven av Birgitta Vuorela och Kati Latva-Teikari.