Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Så kan Bidens besök i Helsingfors se ut – här kan du få en skymt av USA:s president

Uppdaterad 12.07.2023 10:43.
Joe Biden gestikulerar med händerna och ler medan han tittar åt sidan.
Bildtext Tidtabeller och besöksmål har varit föremål för spekulationer inför Joe Bidens Helsingforsbesök på torsdag.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Ett frågetecken kring USA:s president Joe Bidens besök är var han ska övernatta. Mötet äger rum i Presidentens slott. Men var är det bästa stället att få se en skymt av Biden eller hans följe?

Enligt de senaste uppgifterna anländer USA:s president Joe Biden i sitt vitt berömda flygplan Air Force One till Helsingfors-Vanda på onsdagskvällen ungefär klockan 22.

På torsdag ska presidenten träffa sin finländska kollega Sauli Niinistö, samt de övriga nordiska ländernas statsledning. Det innefattar Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.

Statsledarbesöket medför massiva säkerhetsarrangemang samt störningar och avbrott i trafiken.

”Estimated time of arrival” i Helsingfors på onsdag strax efter 22

Efter att Nato-toppmötet i Litauens huvudstad Vilnius är över på onsdagseftermiddagen, sätter sig Biden på sitt flygplan Air Force One och styr kosan norrut. Enligt planerna landar planet på Helsingfors-Vanda flygplats strax efter klockan 22 på onsdag.

Under de senaste dagarna har flera plan som tillhör det amerikanska flygvapnet landat på flygplatsen. Enligt Yle Uutiset har planen hämtat bland annat transportmateriel, inklusive presidentens helikopter, och bilar som påminner om Bidens tjänstelimousine, som i folkmun är känd som ”The Beast”.

Biden fortsätter sin färd från Helsingfors-Vanda i nyss nämnda pansarförsedda Cadillac, mycket sannolikt in mot Helsingfors centrum. Det är första gången den nyaste modellen av The Beast visas upp i Finland.

Hilton Hotel Kalastajatorppa Helsinki / Hilton Hotel Fisketorpet Helsingfors
Bildtext Bidens övernattningsställe är omdiskuterat. Ett av alternativen är Hiltonhotellet i Munksnäs, alldeles invid Statens gästhus som renoveras som bäst.
Bild: Jonathan Fagerholm / Yle

Var övernattar presidenten?

På grund av de rigorösa säkerhetsarrangemangen, är mycket om besöket höljt i dunkel. Exempelvis var Biden ska övernatta mellan onsdag och mötesdagen på torsdag.

Vi tillåter ändå oss själva att spekulera kring några möjliga övernattningsställen.

Under sitt besök i Helsingfors 2018, sov USA:s dåvarande president Donald Trump i Statens gästhus i Fiskartorpet i Munksnäs. Men byggnaden genomgår en renovering och är följaktligen inte ett alternativ.

Däremot kan ett av den amerikanska kedjan Hiltons hotell i Munksnäs eller vid flygplatsen komma på fråga.

Ett annat alternativ är USA:s ambassad i Brunnsparken i Helsingfors. Den stora fastigheten och det centrala läget, medför troligtvis att åtminstone en del av staben eller delegationen övernattar i ambassaden.

Helsingfors centrum kryllar av flerstjärniga hotell, exempelvis Kämp, S:t George, Haven och Klaus K.

Hotel St. George Helsinki
Bildtext S:t George på Georgsgatan är ett av Helsingfors många lyxigare hotell. Hotellet har tidigare inhyst kändisar och statsledare.
Bild: Jonathan Fagerholm / Yle

En lågoddsare i sammanhanget är Radisson Blu Royal mittemot den västra ingången till Kampens metrostation. Under tisdagseftermiddagen syntes både flera polisbilar och tiotals svarta bilar med tonade fönsterrutor utanför Radissonhotellet.

Radisson Blu Royal Helsinki
Bildtext Även USA:s utrikesminister Anthony Blinken övernattade i Radisson under sitt besök i Helsingfors för en dryg månad sedan.
Bild: Jonathan fagerholm / Yle

I skrivande stund är det alltså fortfarande oklart, vilket mycket kring besöket är. Lejonparten av säkerhetsarrangemangen hålls hemliga för allmänheten.

Toppmöte i Presidentens slott

Eftersom det är oklart var i Helsingfors, eller huvudstadsregionen för den delen, Biden övernattar, är det också svårt att uppskatta var det är bäst att få syn på hans följe.

Det enda vi vet är att han anländer till det avspärrade området kring Presidentens slott vid Salutorget i Helsingfors – men in i det sista är det oklart från vilket håll Biden kommer.

I Presidentens slott står Republikens president Sauli Niinistö värd för besöket. Niinistö och Biden träffas strax innan klockan 13 på torsdag. Totalt 40 minuter har reserverats för deras möte på tu man hand.

Därefter fortsätter dagen i Presidentens slott med ett toppmöte mellan Biden, Niinistö och de övriga nordiska ländernas statsledare.

De övriga byggnaderna intill slottet är också i händelsernas centrum. Stadshuset i Helsingfors omvandlas till presscenter och där håller exempelvis Norges, Danmarks och Islands statsministrar sina presskonferenser.

Sveriges ambassad, som ligger två hus ifrån slottet, med Högsta domstolen mellan sig, spelar ingen större roll i sammanhanget trots att Ulf Kristersson är på besök. Även han håller sin presskonferens i stadshuset.

En person svetsar en gatubrunn.
Bildtext Kring Senatstorget svetsades brunnslocken i gatorna fast av säkerhetsskäl. Samma procedur skedde då Trump besökte Helsingfors 2018.
Bild: Eelis Berglund / Lehtikuva

Hur besöket fortsätter efter toppmötet är fortfarande oklart. Tidtabellen har inte offentliggjorts då den här artikeln skrevs.

Hur ser beredskapen ut gällande Bidens hälsa?

Den 80-åriga Bidens hälsa och ålder har varit föremål för spekulationer på sistone. Han är den äldsta amerikanska presidenten genom tiderna.

Olyckor eller plötsliga förändringar i Bidens hälsa har tagits i beaktande även nu. Men det är i sig inget ovanligt, det hör till rutinerna under statsbesök.

Innan besöket har Bidens personal bekantat sig med de olika sjukhusen och -avdelningarna i huvudstadsregionen, exempelvis var de finns och hurdan utrustning och personal de besitter.

Sjukvårdsdistriktet HUS vill inte kommentera huruvida personalresurser har frigjorts enkom för presidenten.

Mejlans sjukhus.
Bildtext HUS berättar att det är kutym att syna den lokala hälsovården inför statsbesök.
Bild: Matti Myller / Yle

Om olyckan trots allt är framme kan Haartmanska sjukhuset i Mejlans vara ett möjligt alternativ, men vi ska hoppas att det inte hör till besöksmålen.

Dessutom finns det läkarkunnig personal i Bidens stab och i flygplanet Air Force One finns en separat avdelning enkom för medicinering.

Artikeln är delvis en bearbetning och översättning av Yle Uutisets artikel USA:n presidentin liikkeet Helsingissä kiinnostavat nyt kaikkia – kävimme paikoissa, jotka ovat olleet esillä av Sannika Michelsson och Katri Tihilä. Översättningen och bearbetningen gjordes av Christoffer Kaski.