Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö: ”Det vore klokt om regeringen hade nolltolerans mot rasism”

Uppdaterad 11.07.2023 16:31.
Sauli Niinistö: Regeringen måste ha nolltolerans till rasism - Spela upp på Arenan

President Sauli Niinistö kommenterade de senaste vändningarna kring regeringen då han anlände till Natotoppmötet i Vilnius på tisdagen.

Niinistö blev ombedd att kommentera uppståndelsen kring finansminister Riikka Purras (Sannf) påstådda kommentarer på Jussi Halla-ahos blogg.

– Regeringen skulle göra klokt i att tydligt anta nolltolerans till rasism, sa Niinistö.

– Om regeringen kan göra det sänder vi en bra signal också utåt till resten av världen. Vi måste nämligen komma ihåg att rasism och eventuella problem med invandring är två helt separata saker.

På måndagen framkom uppgifter om att mycket pekar på att Riikka Purra för ungefär femton år sedan skrivit rasistiska våldsfantasier under pseudonymen ”riikka” i kommentarer till sannfinländaren Jussi Halla-ahos blogg.

Purra publicerade ett blogginlägg på måndagen där hon inte tog avstånd från sina gamla skriverier. På måndagskvällen skrev Purra ändå på Twitter att hon konstaterade att hon förr varit ”väldigt frustrerad och hopplös över invandringens negativa följder som setts i Finland, till exempel trakasserier och sexualbrott och ojämlika normer inom islam”.

Purra skrev också att uppmärksamheten kring de gamla kommentarerna handlar om ”mediernas och vänsterns spel”.

Tidigare i dag kommenterade statsminister Petteri Orpo (Saml) uppståndelsen kring Purras skriverier. Orpo sa att det är nödvändigt att Purra på måndagskvällen tog avstånd från våld.