Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Film: Mission Impossible – ett övertygande actionäventyr med en Tom Cruise i toppform

Uppdaterad 13.07.2023 15:01.
En man och en kvinna hänger i luften och håller fast sig själva i en tågvagn som är åt fel håll.
Bildtext Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One är regisserad av Christopher McQuarrie som också regisserade de två senaste filmerna i franchisen.
Bild: Paramount Pictures and Skydance

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One ger tittarna det mesta man kan önska sig av en actionfilm.

Tom Cruise är tillbaka i rollen som spionen Ethan Hunt och är redo att ta sig an ytterligare ett omöjligt uppdrag.

Den här gången är det ett digitalt virus som hotar världen och riskerar att hamna i fel händer. Det digitala vapnet – som kallas Entiteten – kan användas för att manipulera digital information och därmed också för att förvränga människors uppfattning om sanningen.

Vapnet är till råga på allt en form av artificiell intelligens som utvecklat ett eget medvetande och nu tävlar samtliga världens länder och Hunt om att försöka få kontroll över vapnet.

Till sin hjälp har Hunt sina gamla kumpaner Benji Dunn (Simon Pegg), Luther Stickell (Ving Rhames) och Ilsa Faust (Rebecca Ferguson). Ny i teamet är den klåfingriga tjuven Grace charmigt spelad av Hayley Atwell.

Vanessa Kirby gör igen rollen som vapenhandlaren The White Widow och är förstås också på jakt efter vapnet.

En närbild på en brunhårig kvinna och man som sitter i en bil.
Bildtext Ficktjuven Grace (Hayley Atwell) och agenten Ethan Hunt (Tom Cruise) är ett omaka radarpar i actionäventyret.
Bild: © 2023 Paramount Pictures.

Sjunde filmen om Ethan Hunt

Det har nu gått 30 år sedan Hunt fick göra valet mellan att åka i fängelse eller att bli agent för IMF och Hunt visar inga tecken på att ångra sitt val. IMF står för Impossible Mission Force och ska alltså inte misstas för den internationella valutafonden (som det också skämtas om i filmen) utan för en grupp inom den amerikanska underrättelsetjänsten som löser problem som ingen annan varken kan eller vill göra.

Det är också nästan tre decennier sedan den första Mission: Impossible-filmen hade premiär och Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One är den sjunde filmen i ordningen. Filmen är regisserad och delvis skriven av Christopher McQuarrie som också regisserade Mission: Impossible – Rogue Nation (2015) och Mission: Impossible – Fallout (2018).

För varje film verkar specialeffekterna och stunterna bli mer storslagna (och påkostade) och den sjunde filmen är inget undantag. Filmen har haft en budget på 290 miljoner amerikanska dollar, vilket är den högsta hittills i filmserien. Men höga produktionskostnader har tidigare visat sig vara en lönsam affär då de senaste Mission: Impossible-filmerna dragit in enorma vinstsummor.

På flera sidor och listor rankas de nya filmerna internt också högre än de första filmerna från 90- och 00-talet.

En man i kostym springer på taket av en flygplats.
Bildtext Ethan Hunt (Tom Cruise) fortsätter springa ifrån skurkar och andra som jagar honom.
Bild: Christian Black

Biljakt och slagsmål på tåg

Den senaste filmen kommer knappast att göra fans besvikna eftersom filmen innehåller i princip allt man kan önska sig av en bra actionfilm. Här finns biljakt i historiska miljöer, katt- och råttalek på Abu Dhabis internationella flygplats och slagsmål på ett gammalt tåg som rusar fram.

De realistiska människomaskerna som framförallt Hunt brukar använda för att kunna maskera sig som någon annan gör också en nostalgisk och lustig comeback.

Tempot och adrenalinnivån igenom filmen är hög både hos biopubliken och hos Cruise som nästan konstant springer, slåss, rider häst eller kör motorcykel. Och precis som i tidigare filmer gör han en stor del av sina stunts själv.

Trots att filmen har en lång speltid på närmare tre timmar känns den ändå inte fullt så lång. Det är först ungefär halvvägs in i filmen som jag kollar på klockan första och faktiskt sista gången och det sker under en scen där karaktärerna slänger varandra några menande blickar för många och dialogen haltar ordentligt.

Orka vänta ett år till nästa film

Om man bortser från att upplägget är lite töntigt trots att det är samtida och att filmen genomsyras av amerikansk imperialism är det en underhållande och stundvis humoristisk actionfilm.

När jag lämnar salongen råkar jag höra en kvinna utbrista att hon inte vet hur hon ska orka vänta i ett år för att se uppföljaren. Och jag är till min förvåning nästan beredd att hålla med.

Nästa sommar väntas Mission: Impossible – Dead Reckoning Part Two ha premiär och det har tidigare spekulerats om dessa tvådelade filmer möjligen skulle vara ett avslut på franschisen. Men om man ska tro Tom Cruise lär filmerna inte sluta på ett tag.

Cruise har i alla fall själv sagt att han vill spela in fler filmer ända tills han är i 80-årsåldern precis som Harrison Ford som nyligen gjorde comeback som Indiana Jones. Den 61 år gamla Cruise har alltså ännu nästan tjugo år på sig att fortsätta göra sina halvgalna upptåg i rollen som Ethan Hunt.

En svartklädd man står med en motorcykel högt uppe på en klippkant.
Bildtext Cruise gör igen en stor del av sina stunts själv, bland annat ett hisnande hopp med en motorcykel från en klippa.
Bild: Paramount Pictures and Skydance