Inspelningar av tv-serie och skötsel av parker – det är sverigefinländaren Johan Levins vardag i Ekenäs
Sverigefinländaren Johan Levin har hittat sin väg till Västnyland från Linköping. Han har nyss gått klart andra året i gymnasiet och jobbar den här sommaren i Ekenäs.
Johan Levin rör sig runt i Ekenäs på cykel. I ena handen håller han i en kamera som han filmar sig själv med. Grusknastret under cykelns hjul och hans linköpingsdialekt hörs innan han syns bakom träden.
18-åriga Levin hittade till Ekenäs på ett udda sätt. Han fick en av huvudrollerna i en tv-serie som SVT producerar tillsammans med Delta Studios. Serien följer fyra unga sverigefinländare som jobbar i Finland via Nordjobb.
Tack vare Nordjobb och serien Levin medverkar i, fick han arbetsplats vid Raseborgs stad som parkskötare i Ekenäs. Till hans ansvarsområde hör att plocka skräp och rensa ogräs längs Ekenäs gator och i parker. Han ska sammanlagt jobba en månad.
Serien har gett honom i uppdrag att filma sig själv och det som händer omkring honom. Serien följer de fyra nordjobbarnas vardag under den period de är här och hur de anpassar sig till livet i Finland.
Jag tycker inte att Nordjobb är så vanligt i Sverige, jag hade inte hört talas om det tidigare. Men när jag pratar om det i Finland brukar folk veta vad det är.
Johan Levin
Program som erbjuder unga säsongsjobb
Nordjobb är ett arbetsmarknadsprogram finansierat av Nordiska ministerrådet som ger unga i åldrarna 18–30 möjlighet att säsongsjobba i de nordiska länderna.
Johan Levin är den enda nordjobbaren i Västnyland. Linnéa Sverker, projektassistent på Nordjobb i Finland, berättar att det inte funnits särskilt många nordjobbare i Västnyland tidigare.
– De flesta som kommer till Finland för att nordjobba jobbar i Helsingfors och en del jobbar i Österbotten. I år har vi också nordjobbare i Kimitoön och Nagu.
För tillfället finns det 15 nordjobbare i Finland. Sverker gissar att anledningen bakom det låga antalet är att arbetsgivare kanske inte känner till Nordjobb. De försöker aktivt marknadsföra sig själva och nå ut till arbetsgivare i Finland.
– I år har vi varit i kontakt med många arbetsgivare i Västnyland. Även om vi bara fick en anställd till regionen, är det ett stort antal arbetsgivare som hört av sig till oss för att de gärna vill samarbeta nästa år eller kommande år.
– Så vi känner ändå att vi fått synlighet bland många arbetsgivare i Västnyland, berättar Sverker.

Sverigefinländaren Johan Levin jobbar som parkskötare och spelar in tv-serie i Ekenäs: “För mig är Finland en helt ny dörr”
Uppmanar unga att forska sitt ursprung
Delta Studios vill skapa serien eftersom finska är ett av minoritetsspråken i Sverige och för att det finns en stor sverigefinländsk befolkning i landet.
– De som är andra eller tredje generationernas sverigefinnar har inte riktigt koll på sina rötter eller bakgrund. Med serien vill vi att ungdomarna reflekterar över sin identitet kring sverigefinskhet. Vi vill ge en möjlighet för de unga som inte har varit i Finland att utforska sin finska identitet, berättar seriens producent Liina Johansson.
Johansson önskar att andra ungdomar kan identifiera sig med de frågor och teman som lyfts i programmet och kunna förstå sig själva bättre.
– För huvudkaraktärerna är det här en fysisk resa från Sverige till Finland, men också en stor inre resa där de upptäcker saker kring sin egen identitet – den reflektionen skapar förhoppningsvis tankar i publiken.
Delta Studios vill även ge en bild av Finland till den svenska publiken: hur ser Finland och finländare ut i de fyra olika städerna Ekenäs, Nagu, Karleby och Pensala?
Finska rötter från farfar
För Levin var Finland ett lockande val, eftersom han själv har ett finskt ursprung han inte tidigare utforskat.
Jag tror de andra i serien har ett hum om hur det är i Finland. Men för mig är det en helt ny dörr.
– Jag vågar påstå att Finland ändå är ett främmande land för mig. Det är över Sveriges riksgräns och det är ett relativt nytt språk ändå.
Levins finska rötter kommer från hans farfar som flydde vinterkriget till Sverige som femåring.
– Min farfar gick bort för ett tag sedan, så nu vill jag ännu mera gräva i det så att jag får veta vem han var. Jag fick inte riktigt chansen att ta reda på det innan.
Han var inte som person så benägen att prata om det förflutna, utan han blickade mest framåt. Han ville inte att folk skulle veta så mycket om hans historia. Jag kan tänka mig att den var rätt så tuff.
Inför produktionen av tv-serien har SVT gjort grävarbete och hittat adressen Levins farfar bott på som barn i Finland. Huset står fortfarande kvar i Puolanka och ägs nu av någon annan.
– Så fort jag fick höra vilka framsteg de gjort, var jag väldigt nyfiken och taggad på att åka dit.
Levin hoppas på att få åka till Puolanka då hans familj kommer på besök med bil. Förutom huset, hittade SVT även en person som är släkt med familjen.
Västnyländska företag uppmuntras annonsera sig själva
Eftersom Nordjobb är en ideell organisation är det gratis för arbetsgivare att annonsera arbetsplatser på Nordjobbs webbsida. Alla nordjobbare får hjälp av Nordjobb med det praktiska kring att jobba och bo i ett annat land. Arbetsgivare behöver inte fundera på det.
Linnéa Sverker tror att Västnyland nog är ett lockande ställe för nordjobbare, bara det skulle finnas arbetsmöjligheter.
– Det är många svenskspråkiga som bor i Västnyland, så man kan lätt klara sig på svenska. Man kan också ta sig överallt, det är inte så långa avstånd. Hela Västnyland har väldigt vacker natur och är mindre hektisk än storstäder.
Nordjobb i de olika länderna och självstyrande områdena har måltal de årligen bör uppnå. Norge är det populäraste landet bland nordjobbare, vilket delvis kan bero på de höga lönerna. Sverige har inte lika många nordjobbare i år som de brukar ha. Finland är den region som rekryterar minst nordjobbare.
– Samtidigt är det många finska ungdomar som åker och nordjobbar. Så vi får ut väldigt många nordjobbare och marknadsför det för finska ungdomar, men vi får inte så många som i sin tur kommer till Finland.
Det var Johan Levins mamma som fick reda på att SVT söker medverkande till serien.
Sverker hade på skoj frågat av Levins mamma om hon råkade känna en över 18 år gammal sverigefinländsk person som skulle vilja åka till Finland på sommaren.
– Mamma sade då sagt ”in fact så gör jag det”, berättar Levin och skrattar.
– Det var en spontan idé som började gro där. Nu är vi här!
Det var i februari Levin fick rollen. Nu har han varit i Finland i snart en månad. Ett av kraven som fanns på arbetsplatsen var att det skulle vara tillåtet att filma på jobbet.
De är väldigt tillmötesgående och positivt inställda till det här. Under jobbet känns det lite smådåligt av mig att filma i stället för att jobba. Då kan jag ibland slopa filmandet för att vara till hands.
Seriens produktionsteam kommer till Ekenäs sammanlagt två gånger för att filma mera innehåll med Levin.
– Sist gick vi runt i Stallörsparken, köpte en glass och satte oss och spelade in material när jag hade en intervju.
Sommar i Ekenäs
Med största delen av sin tid i Ekenäs bakom sig, har Levin hunnit utforska staden.
Jag tycker att det är en perfekt sommarstad. Den är ju betydligt mindre än stora Linköping jag är van vid, men det är ju en mysig stad. Det är väldigt härligt med allt vatten och all natur.
Stallörsparken är Levins favoritställe i staden. Det är ett bra ställe att hitta vänner då så många personer spenderar tid där.
Levin önskar att han ska hitta en koppling till Finland under den här processen och övar också på att bo för sig själv.
– Det blir ju lite flytta hemifrån-känsla här. Jag får göra alla hushållssysslor själv. Planera min tid och veta vad man ska göra. Det är lite uppvärmning inför att flytta hemifrån.
För Johan Levin har det bästa med att vara i Finland varit filmandet. Han längtar efter att se slutprodukten av serien.
Det är extremt roligt att spela in tillsammans med kamerateamet. De är väldigt roliga och härliga att umgås med. Och produkten blir väldigt bra, jag får den känslan.