Galne Gunnar var på vift i tolv dagar – två sköldpaddor rymde från sin gård i Ekenäs
I början av juli hittades sköldpaddan Galne Gunnar på väg över gatan i Ekenäs centrum. Vid den tidpunkten hade Galne Gunnar varit på fri fot i tolv dagar och hans matte hade efterlyst honom på Facebook.
I slutet av juni rymde Hedda Berglunds sköldpaddor Sköldis och Galne Gunnar från sin inhägnad i trädgården. När Berglund märkte att sköldpaddorna var borta, började hon inspektera buren. Snabbt hittade hon ett kryphål i burens nät.
– Jag gissar att det är Galne Gunnar som farit först och sedan har Sköldis följt efter, säger Berglund.
Sköldis hann inte långt. Berglund hittade henne solande vid gårdens häck. Men Galne Gunnar var spårlöst försvunnen.
– Jag försökte få min hund Rosvo med och söka men han kunde inte bry sig mindre, säger Hedda Berglund.
Berglund efterlyste Galne Gunnar på Facebook och uppmanade människor att kolla sina gårdar och hålla ögonen öppna. Tolv dagar senare ringde Axel Sundell och berättade att han hittat Galne Gunnar vid Seminarieskolan i Ekenäs.
Axel Sundell var ute och gick med sin dotter när de fick syn på Galne Gunnar som var på väg över gatan vid Seminarieskolan. När dottern såg sköldpaddan så nära vägkanten blev hon orolig.
– Vi flyttade den till gräsmattan så att den inte skulle bli överkörd, berättar Sundell.
Efter att Sundell flyttat sköldpaddan till gräset frågade han i Svenska Yles Facebook-grupp Naturväktarna om någon visste vem sköldpaddan tillhörde.
– Det kom snabbt svar med ägarens nummer så jag ringde ägaren och de kom genast efter honom.
Axel Sundell hade själv sköldpaddor som barn.
– Jag är van med att de rymmer hela tiden, berättar Sundell.
Axel Sundell brukade ha sina sköldpaddor i en simbassäng under sommaren. Därifrån rymde de ofta.
– De kunde klättra längs med staketet som var en halv meter högt, säger Sundell.
Inte första utflykten för Galne Gunnar
Galne Gunnar har tidigare varit på rymmen, men då varade utflykten en hel vinter. Familjen Berglund hade just skaffat sköldpaddorna och Galne Gunnar lyckades komma ut ur sin och Sköldis inhägnad.
– Det var en höst så han hade säkert snabbt grävt ned sig eftersom grannen hittade honom i maj följande vår när han mumsade maskrosblad på grannens gård, berättar Hedda Berglund.
Berglund tillägger att han måste ha grävt ned sig någonstans där det var plusgrader under vintern eftersom han annars säkert skulle ha dött.
Galne Gunnar har inte alltid hetat Galne Gunnar
När familjen Berglund köpte sköldpaddorna visste de inte vilket kön sköldpaddorna hade.
– Vi trodde att Galne Gunnar var en flicka och Sköldis en pojke men egentligen var det tvärtom, berättar Linnea Berglund som är Hedda Berglunds dotter.
Galne Gunnar hette först Scarlet men sedan döpte familjen Berglund om honom till Galne Gunnar när de insåg att det var en pojke. Det var Linnea Berglunds pappa som kom på namnet Galne Gunnar.
– Han fick det namnet för att han rymmer och springer runt, säger Linnea Berglund.
Linneas pappa döpte sköldpaddorna till Galne Gunnar och Slemhelge när de skaffade dem. Resten av familjen gillade inte namnen och döpte dem till Scarlet och Sköldis i stället. När de märkte att Scarlet var en pojke ansåg de att namnet Galne Gunnar passar honom bra.
Både Galne Gunnar och Sköldis är nio år gamla grekiska landsköldpaddor.