Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

President Ronald Reagan på besök i Helsingfors 1988

Nancy och Ronald Reagan anländer till Finland, 1988
Bildtext Nancy och Ronald Reagan anländer till Finland, 1988
Bild: Kalle Kultala

USA:s president Ronald Reagan med fru Nancy Reagan landade i Helsingfors i maj 1988 på väg till ett toppmöte med Mihail Gorbatjov i Moskva. Reagans besök föranledde stränga säkerhetsgranskningar och påverkade Helsingforsborna.

President Reagans besök ställde frågor om medborgarnas rörelsefrihet och begränsningarna på den. Aktualitetsmagasinet OBS har granskat vilka rigorösa säkerhetsåtgärder man har krävt att skall göras i Helsingfors.

Inför Ronald Reagans besök i Helsingfors - Spela upp på Arenan

Myndigheterna undersökte alla fönster på en kilometers radie från presidentens slott. OBS frågade lagtingsrådet Lars Dufholm om detta bröt mot hemfriden. Men myndigheterna hade stiftat en undantagslag för att kunna göra det, det är således inte lagvidrigt, men betänkligt att göra dylikt av politiska skäl, svarar Dufholm. President Reagan skulle dessutom ha med sig över 300 man ur sin egen styrka. Och de är tillåtna att vara beväpnade.

Likadana situationer kommer vi dessutom att stå inför flera gånger, påpekar Lars Dufholm. Och detta är ett intrång på medborgarnas fria och öppna samhälle. Finland vill höja sin politiska profil, men det kan medföra att avstå från viktiga principer. Finland vill tävla med resten av Europa, Wien och Geneve. Demokratin lider inte, men rättstatens profil blir naggad i kanten.

Obs undersökte också Reagans arv och ekonomska politik i USA, reagonomics, inför besöket. En politik som sänkte skatterna och bidrog till ett enormt budgetunderskott. I korthet blev de fattiga fattigare och de rika ännu rikare.

Ronald Reagan talar på Finlandiahuset, 1988 - Spela upp på Arenan

Den 28 maj anlände paret Reagan till Helsingfors. President Ronald Reagan talade till Finlands folk från Finlandiahuset. Reagan nämnde att 1988 var ett jubileumsår för samarbetet mellan USA och Finland, det var nämligen 350 år sedan den första finländaren bosatte sig i USA. Dessutom tackade Ronald Reagan Finland för sin opartiskhet och diplomatstatus mellan öst och väst.

Ronald Reagan reser vidare till Moskva - Spela upp på Arenan

USA:s presidentpar sade sig vara mycket tacksamma och nöjda med sitt besök i Helsingfors berättar man i TV-nytt. Nu väntar hårda internationella förhandlingar kring nedrustning och fredsförhandlingar i Moskva. Nyheterna med Måns Nyberg analyserar vad toppmötet kan bidra till.