Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kläderna i butiken blir dyrare – chefsekonom: ”Det finns utrymme på marknaden för dyrare kläder om kvaliteten blir bättre”

Uppdaterad 24.07.2023 08:11.
Kläder i en butik.
Bildtext Inom snar framtid kan kläderna bli något blilligare igen, förutspår Aktias chefsekonom Lasse Corin.
Bild: Markku Rantala / Yle

Efter 2013 har prisnivån på kläder sjunkit nästan varje år, tills nu. Sedan 2022 har klädpriserna i Finland börjat stiga.

Enligt Aktias chefsekonom Lasse Corin berodde den långvariga trenden på två effekter. Samtidigt som priserna på kläder sjönk, ökade konsumenternas köpkraft till viss del. Kläderna blev alltså billigare medan konsumenterna hade mer att köpa för.

Men nu har trenden vänt, i maj 2023 hade klädpriserna stigit med 3,7 procent från motsvarande tidpunkt i fjol. Att priserna på kläder nu stiger, hänger enligt Corin delvis ihop med att den allmänna prisnivån stiger.

– Det är olika faktorer som påverkar. Det som påverkat klädpriserna är att råvarupriserna, som bomull, ylle eller olja har stigit.

En annan sak som påverkar klädindustrin är såklart fraktkostnaderna, förklarar Corin.

– Bara en bråkdel av kläderna vi köper är producerade här. Största delen produceras i Asien och där kommer alltid fraktkostnader på när kläderna ska levereras till Finland.

Mer hållbara kläder kan leda till högre priser

Europeiska Unionens planer på att med snabba tag genomföra lagstiftning som kommer att göra stora förändringar i vad som får säljas i butiker, kan enligt Corin på lång sikt höja priserna ytterligare.

Den senaste höjningen av priser har enligt honom inte påverkats av regleringar.

– Om vi tittar framåt i tiden så det kan nog vara något som höjer klädpriserna. Råvarorna ska vara hållbara och så vidare.

Aktias chefsekonom Lasse Corin tittar ut genom ett fönster.
Bildtext Klädpriserna i butiken lever inte på samma sätt som bensinpriser lever i bensinpumpen, säger Lasse Corin.
Bild: Terhi Liimu / Yle

Under 2022 köpte finländarna kläder för ungefär 3,6 miljarder euro. Enligt Corin representerar det ungefär tre procent av den totala konsumtionen. Corin själv tror att det finns utrymme för att klädpriserna stiger i takt med att kvaliteten också är bättre.

– Livslängden på kläder är kort, så vi genererar mycket avfall. Förhoppningsvis kommer högre klädpriser att bromsa denna utveckling. Vi spenderar redan för mycket, så att rationalisera våra inköp är förmodligen på sin plats.

Priset på begagnade kläder speglar priset på nya

Enligt Aktias chefsekonom Lasse Corin är marknaden för begagnade kläder fortfarande så pass liten, att den inte påverkar prisnivån för nya kläder.

Han tror ändå att det kommer att bli allt vanligare att man köper begagnade kläder. Men då priserna på nya kläder stiger, finns det risk att second hand-priserna också blir dyrare.

– Priset på begagnade kläder följer nog marknadspriset, om priserna stiger mycket i butiker så tror jag att priserna på begagnat antagligen också stiger ganska mycket.

Yläviistosta otettu kuva kirpputori Buenon tiloista. Keskellä kuvaa on molemminpuolin vaaterekkejä, joiden vaatteita asiakkaat tutkivat.
Bildtext Att köpa kläder second hand har blivit allt mer populärt.
Bild: Juha Kokkala / Yle

Hur skulle du säga att prisutvecklingen för kläder nu inom den närmaste framtiden ser ut?

– Inom den närmaste framtiden så tror jag att vi kommer att se att klädpriserna går ner lite. Vi talar ju inte om stora ändringar här. Jag brukar säga att klädpriserna i butiken inte lever på samma sätt som bensinpriser lever i bensinpumpen.

Enligt Corin tar det en stund för att billigare råvaror syns i priset på kläderna.

– Som vi nu ser så har råvarupriserna kommit ner så det tar en stund för råvarukostnaderna att komma igenom den här produktionsserien och faktiskt börja påverka priserna i butiken Därför tror jag att nu när vi går härifrån och ser på framtiden så kommer vi säkert att se en liten lättnad i klädpriserna.