Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Familjetragedierna, stammandet och tusentals timmar i en tågkupé – vi lyfter fram fem saker som du (kanske) inte visste om Joe Biden

Uppdaterad 12.07.2023 11:17.
biden
Bildtext På väg till Finland. Joe Bidens färgfyllda karriär har präglats av såväl stora framgångar som oerhörda tragedier.
Bild: Lehtikuva

USA:s president Joe Biden kommer till Finland i ett besök med säkerhetspolitiska förtecken. Men vilka upplevelser är det som format människan och politikern Joe Biden allra starkast?

Under Bidens presidentskap har Finland blivit medlem i Nato samtidigt som vår relation till USA fördjupats och blivit närmare än kanske någonsin.

Vi lyfter fram fem saker från Joe Bidens långa karriär som starkt präglat USA:s fyrtiosjätte president.

1. Bilolyckan som förändrade Joe Bidens värld för alltid

Tunga familjetrauman har präglat Joe Bidens liv och karriär. Biden var 30 år och nyvald senator när hans dåvarande fru Neilia och ettåriga dottern Naomi omkom i en bilkrasch. Bidens två söner, tre och fyra år gamla, överlevde kraschen men skadades och togs in på sjukhus.

Biden var förkrossad och det var inte förrän han övertalades av en partikollega som han beslöt att ta emot förtroendetuppdraget. Några veckor efter dödskraschen svor Biden senatoreden vid sönernas sjukhusbädd.

– Sex veckor efter senatsvalet förändrades min värld för alltid, sade Biden. Jag fick ett telefonsamtal. Min fru och mina tre barn hade åkt iväg för att julhandla, när en lastbil kraschade med bilen och dödade min fru och min dotter. Jag visste inte om mina söner skulle överleva, sade Biden i ett tal år 2015.

Tragedin satte en outplånlig prägel på människan och politikern Joe Biden. I kampanjtal och samtal med väljare har Biden ofta anspelat på händelsen då han talat om sorg, förlust och motgångar.

Joe Biden talar till arbetare i december 1972, några veckor efter att hans fru och dotter dött i en bilkrasch.
Bildtext 30-årige Joe Biden talar med väljare några veckor efter att hans fru och dotter dödats i en bilkrasch.
Bild: Dennis Brack / Alamy/All Over Press

2. Mönstergossen och skandalsonen - Beau och Hunter Bidens två vitt skilda liv

Joe Bidens två söner, Hunter Biden och Joseph ”Beau” Biden, har inte heller undkommit tragedins tunga börda. Men sönernas livsbanor skiljer sig dramatiskt från varandra. Juristen Beau Biden var en dekorerad krigsveteran från Irakkriget och tidigare distriktsåklagare när han avled av en hjärntumör år 2015.

vicepresidenten Joe Biden tillsammans med sonen, kapten Beau Biden i Irak år 2009.
Bildtext Vicepresidenten Joe Biden tillsammans med sin son, kapten Beau Biden i Irak år 2009. Beau Biden drabbades av hjärntumör och dog 2015.
Bild: EPA

Om Beau var mönstersonen, så har Hunter Bidens liv kantats av drogmissbruk, skandaler och korruptionsmisstankar. I juni 2023 erkände Hunter sig skyldig till skattebrott och vapenbrott.

Joe Biden har stött sonen Hunter i offentligheten och avvisat korruptionsanklagelser om att han skulle ha missbrukat sin makt för att ge sonen fördelar. Men för presidenten Joe Biden riskerar sonen – en tacksam måltavla för angrepp från republikanerna – att bli en politisk belastning i nästa års presidentval.

Hunter Biden på besök i Dundalk i Irland den 12 april 2023.
Bildtext Skandaler, drogmissbruk och brott. Joe Bidens andra son Hunter har gått från kris till kris.
Bild: Tolga Akmen / EPA

3. ”Amtrak-Joe” – presidenten som stortrivs i tågkupén

Joe Biden har alltid fattat tycke för bilar. I ett land fyllt av bilälskare har han gärna odlat bilden av sig som kandidaten som stortrivs bakom ratten. Frågan är ändå om inte Bidens relation till ett annat fortskaffningsmedel, tåget, är ännu starkare?

Efter bilkraschen som tog hans första fru och dotter började Joe Biden som ung senator tågpendla mellan hemdelstaten Delaware och senaten i huvudstaden Washington. Det blev många resor.

Under sin 36 år i senaten följt av åtta år som vicepresident har Biden enligt uppskattningar gjort samma returresa minst 8 000 gånger. Närmare fyra år av Bidens liv har med andra ord tillbringats i en tågkupé.

År 2011 fick tågstationen i Delawares huvudstad Wilmington tilläggsnamnet Joseph R. Biden Railroad station. Smeknamnet Amtrak-Joe – en syftning på det statliga järnvägsnätet Amtrak – kom redan flera år tidigare.

Joe Biden håller tal vpå tågstationen i huvudstaden Washington den13 mars 2009.
Bildtext Ingen amerikansk president har lika starkt förknippats med tågresandet som Joe Biden.
Bild: Roger L Wollenberg/UPI/Shutterstock/All Over Press

4. Joe Biden – USA:s första president som kämpat med stammandet

I offentliga uppträdanden brukar Joe Bidens talflöde ibland stanna upp. I dessa ögonblick pressar Biden ihop sina ögon och ser ut att anstränga sig för att få fram det rätta ordet. Andra gånger verkar han snabbt byta ut ett ord till ett annat.

Det beror inte nödvändigtvis bara på att Biden är gammal. Det beror också på att Biden hela sitt liv kämpat med att han stammar. Som ung sade han sig ha blivit mobbad för sitt stammande. På senare år har han öppet talat om problemet i offentligheten och ibland kommit med uppmuntrande ord till dem som brottas med stamning.

13-årige Brayden Harrington har liksom Joe Biden lidit av stamning när han träffade Joe Biden under presidentkampanjen 2020. I augusti var Harringtonen av talarna på demokraternas (virtuella) partikonvent.
Bildtext 13-årige Brayden Harrington hade lidit, liksom Joe Biden, av stamning när han träffade Biden under presidentkampanjen 2020. I augusti samma år var Harrington en av talarna på demokraternas (virtuella) partikonvent.
Bild: Shutterstock/All Over Press

– Låt det inte definiera dig. Du är jävligt smart, sade Biden till den stammande 13-åringen Brayden Harrington under presidentvalskampanjen 2020.

Några månader senare uppträdde Harrington som en av talarna under demokraternas partikonvent inför presidentvalet. Biden har själv sagt att kampen med att stammandet delvis fått honom att känna särskild sympati för personer med funktionsvariation.

5. Bidens första presidentkampanj slutade i pinsam skandal

Med sina 80 år är Joe Biden känd som USA:s äldsta tjänstgörande president genom tiderna. Men ambitionen fanns redan tidigt. När unga Biden träffade första frun Neilias mor för första gången fick han frågan om hur han tänkt livnära sig. Biden informerade henne om att han tänkt bli USA:s president.

Joe Biden tillsammans med frun Jill på ett kampanjippo 1988, första gången då Joe Biden ställde upp i presidentvalet.
Bildtext Joe Biden tillsammans med frun Jill under presidentvalskampanjen 1988. Kampanjen blev kortvarig för Bidens del.
Bild: GBM Historical Images/Shutterstock/All Over Press

Det första försöket att bli president år 1988 fick emellertid ett snöpligt och abrupt slut, när det framkom att Biden plagierat delar av sina kampanjtal utan att ange källa. Det var långt ifrån sista gången Bidens ord försatte honom i trångmål.

Det andra försöket att nå presidentposten år 2008 gick inte mycket bättre men banade väg fram till posten som Barack Obamas vicepresident. Det här trots att flera rådgivare avrådde Obama från att välja Biden på grund av den långvariga senatorns ihållande vana att prestera verbala grodor.