Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världsrekord för Metas plattform Threads: Har vuxit snabbare än Chat GPT

En mobil där Threads är öppet i App Store.
Bildtext Enligt experter som nyhetsbyrån AP talat med är det för tidigt att förutspå hur bra Threads kommer att klara sig i det långa loppet. Vanligtvis har plattformar som klarat sig bra börjat litet, nischat in sig och vuxit med tiden.
Bild: Lucas Aguayo / AOP

Metas motsvarighet till Twitter, Threads, har nu blivit den snabbast växande plattformen i världen.

Under sina fem första dagar på marknaden har Threads fått 100 miljoner nya användare, säger ägaren Mark Zuckerberg i en post på appen.

Det gör enligt Tech Crunch plattformen till den överlägset snabbast växande. Den tidigare ettan, Open AI:s Chat GPT, nådde 100 miljoner användare under sina två första månader.

Enligt experter utgör Threads nu ett faktiskt hot mot Elon Musks plattform Twitter.

Mark Zuckerberg ler och tittar åt sidan.
Bildtext Mark Zuckerbergs Meta äger Instagram, som har två miljarder månatliga användare. Threads är kopplat till Instagram, vilket gör det lätt för användare att hitta till den nya plattformen.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Twitters användarsiffror dalar

Strax innan Musk köpte plattformen hade Twitter ungefär 240 miljoner dagligen aktiva användare. Men enligt webbanalytiker verkar det som om Twitters trafik har sjunkit sedan köpet – och ännu mer sedan Threads lanserades förra veckan.

De första dagarna efter Threads lansering sjönk webbtrafiken på Twitter med över en tiondel jämfört med samma tid i fjol. Innan Threads var trafiken nere med fyra procent, enligt webbanalysföretaget Similarweb.

Sedan Elon Musk köpt Twitter har han infört en rad nya tjänster. De flesta av dem kostar – till exempel måste användare betala för att kunna läsa obegränsat med tweets. Det har lett till att missnöjda användare söker sig till andra plattformar.

Så här ser Threads ut nu

Enligt Zuckerberg beror Threads snabba tillväxt på helt organisk efterfrågan. Appen är ihopkopplad med Instagram, vilket gör det lätt att förvandla ens Instagramföljare till Threadsföljare.

Flera kändisar har också lockat användare till appen. Till exempel har Youtubaren Mr Beast redan över fyra miljoner följare på Threads.

Jag föreslår en bokstavlig kukmätartävling

Twitters chef Elon Musk till Metas ägare Mark Zuckerberg

Vill stämma Meta

På Twitter har Elon Musk hånat Meta och Zuckerberg, bland annat med att kalla honom en ”cuck” och med att föreslå ”en bokstavlig kukmätartävling”.

Twitter har också hotat att stämma Meta eftersom de ska ha använt konfidentiell information för att bygga upp appen. Enligt experter skulle det påståendet vara svårt att bevisa i rätten.

Instagrams chef Adam Mosseri säger att Meta inte försöker ersätta Twitter med sin nya plattform. I stället försöker de fokusera på lättare ämnen än till exempel politik, så som sport, musik och design.

Musk har i juni utmanat Zuckerberg till en MMA-fajt, något som Metaägaren tackat ja till. Just nu verkar det som om det inte blir någon burkamp för de två.

Threads kommer inte till Europa

Threads har inte lanserats inom EU, eftersom plattformen inte uppfyller kraven för EU:s dataskyddsförordning GDPR eller den rättsakten om digitala marknader DMA som tas i bruk nästa år.

Meta har sagt att de undviker europeisk lansering på grund av att de nya reglerna är oklara. Enligt nätverkskollektivet European Digital Rights policychef Diego Naranjo stämmer det inte att reglerna är oklara.

– Deras orsak fick mig att skratta. Reglerna är väldigt tydliga, det handlar om att Meta inte gillar dem, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Illustration för articficiell intelligens med två datoriserade ansiktssilhuetter

Lyssna på: Nyhetspodden snackar Chat GPT

AI-tjänster och chatbotar som Chat GPT har på kort tid tagit hela världen med storm.

Källor: Reuters, AP, Tech Crunch, The Guardian, BBC