Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Auktionen i Kirjais lever och mår bra: ”Det säljs både sådant som kan användas direkt och sådant som kräver lite åtgärder”

En hall med gamla möbler.
Bildtext Gemenskapen bland de frivilliga är god, men det krävs en hel del arbete att arrangera auktionen.
Bild: Carmela Johansson / Yle

På onsdag är det dags för den årliga auktionen i byn Kirjais i Nagu. Auktionen, som ordnats i över tjugo år, brukar locka närmare tvåtusen besökare.

Auktionen i Kirjais ordnas av föreningen Kirjais- och Sommaröbygdens utveckling rf. I en hall i närheten av hamnen i Kirjais står föreningens ordförande Kaj Norrman. Han håller som bäst på att lasta årets auktionsföremål på en släpkärra för att frakta dem till hamnen inför onsdagens auktion.

– Det finns ett tydligt behov av auktionen också i år. Vi har hållit på i så många år att ordet har spridit sig. Här finns allt från designmöbler, ljusstakar och coronaspel till gamla skåp och stolar. Det säljs mycket man kan ha nytta av, både sådant som kan användas direkt och sådant som kräver lite åtgärder, säger Norrman.

De flesta auktionsföremål kommer från närbygden, men en del föremål kommer även från Åbo och Kimitoön. För varje sålt föremål får föreningen ett litet arvode som går till att utveckla och underhålla den egna byn och att ordna program för bland annat barn och unga.

En man vid ett gammalt målat skåp.
Bildtext Kaj Norrmans favorit bland årets auktionsföremål är det här gamla husmorsskåpet.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Det kräver ett enormt arbete av våra frivilliga”

Auktionen brukar locka närmare tvåtusen besökare, som kommer till Kirjais med bil eller båt. Arrangörerna hoppas på ungefär lika många besökare som tidigare år.

– Vi ortsbor och sommargäster arbetar för en livskraftig by och vi vill ge en gemytlig upplevelse till de som besöker byn. Allt det här kräver ett enormt arbete av våra frivilliga, vi är verkligt tacksamma för att folk ställer upp, säger Norrman.

Några män som sprutar vatten på en sandväg.
Bildtext Frivilliga talkoarbetare började förbereda auktionsområdet med att salta och väta sanden, så att det inte ska damma så mycket.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Det är sommarens höjdpunkt”

Auktionen i Kirjais engagerar ett sjuttiotal frivilliga. En av dem som varit med längst är Kirjaisbon Alice Björklöf, som också sitter med i Kirjais- och Sommaröbygdens utvecklings styrelse.

– Jag har varit med väldigt länge. Föreningen grundades 1997 och jag tror att vi som då var ungdomar blev medlemmar ganska snabbt därefter. Det är sommarens höjdpunkt, det är så roligt. Vi har en fin gemenskap, vi har roligt då vi förbereder och också under själva auktionsdagen och så får vi ju in pengar som vi sen använder till olika saker, säger Björklöf.

En kvinna i en hall full med gamla saker.
Bildtext Alice Björklöf tycker att auktionen i Kirjais är sommarens höjdpunkt.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Har du själv något speciellt minne från tidigare års auktioner?

– Det är svårt att välja. Det är kanske ögonblicksbilderna då man gått förbi parkeringen och sett att det är så otroligt mycket bilar och besökare. Sen kommer jag ihåg de gånger då det varit full storm och vi försökt täcka in allt med presenningar eller det året när det var fruktansvärt hett och vi försökte göra ett solskydd över bänkraden så att folk inte skulle tuppa av, säger Björklöf.

En kärra med gamla möbler.
Bildtext På tisdagen lastades alla auktionsföremål på kärror för att transporteras till hamnen där auktionen hålls.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Vill också locka besökare till byn

Tanken då föreningen började med auktionen var att samla in pengar till verksamheten, men också att locka besökare till byn.

– Vi vill att folk ska ha roligt tillsammans, träffa bekanta och trivas tillsammans. Sen är det bara bra om vi gör ett litet plus också, säger Björklöf.

En lekpark.
Bildtext Kirjais- och Sommaröbygdens utveckling har byggt och upprätthåller bland annat lekparken i Kirjais.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Auktionen i Kirjais inleds idag, onsdag, med loppmarknad, kafé och visning av auktionsföremål kl. 11. Själva auktionen börjar kl. 13.

Diskussion om artikeln