Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Flera nya plastinsamlingskärl i Östnyland – alla skärgårdsbor är ändå inte nöjda

Uppdaterad 12.07.2023 19:50.
Bild på en avfallshanteringsplats.
Bildtext I Tarkis finns en av de nya insamlingspunkterna för plast. De andra ekopunkterna som nu tar emot plast i Borgå finns i Huktis, Ölstens, Hindhår och Vårberga.
Bild: Emilia Tallberg / Yle

Rinki placerade totalt ut över trehundra nya plastinsamlingskärl i hela landet. Fem av dem finns i Borgå, två i Sibbo och ett i Lovisa.

Tidigare i somras uppgav missnöjda skärgårdsbor att de var tvungna att åka in till Borgå centrum för att slänga sitt plastavfall. Då saknas alltså plastinsamlingskärl på Pellinge och i Tirmo.

Nu har producenternas servicebolag Rinki, som ansvarar över ekopunkterna i landet, placerat ut över trehundra nya plastinsamlingskärl i hela landet, fem i Borgå, två i Sibbo och ett i Lovisa.

Ett placerades i Tarkis och är nu den sydligaste punkten för plastinsamling på kartan - men skärgårdsborna är fortfarande inte helt nöjda.

Bild på två gråa plastavfallningskärl. I bakgrunden ser man träd.
Bildtext I Borgå finns fem nya plastinsamlingspunkter. Ett av dem är i Tarkis.
Bild: Emilia Tallberg / Yle

Fortfarande långväg för skärgårdsborna

Ulla Ehrnsten bor halva året på Pellinge. Hon har aktivt förespråkat plastinsamlingskärl till skärgården.

– Jag är glad för att Borgå har fått fem nya punkter och det är ett stort steg i rätt riktning, det har varit så enormt få ställen förut. Men för oss som bor eller spenderar stor del av vår tid i skärgården är logistik fortfarande den samma, säger Ehrnsten.

Ehrnsten fortsätter.

– Om man vill leva sitt liv här i skärgården så åker man inte in till stan allt för ofta. Man måste fortfarande ta hand om plasten, ta den i bilen och sen åka för att slänga den.

Ehrnsten strävar efter att inte behöva åka in från skärgården mer än en gång varannan eller var tredje vecka. Då har familjen ungefär fyra–fem plastpåsar med sig.

– Det samlas absolut mycket plast hemma. Största delen av vårt avfall som vi producerar och som vi måste föra bort är plast.

Skräp i en soptunna.
Bildtext Plastinsamlingskärlet vid Tarkis är fullt.
Bild: Emilia Tallberg / Yle

Ehrnsten säger att Tarkis förvisso är på vägen till Borgå, men att fastboende fortfarande antingen slänger plasten i blandavfallet eller samlar ihop det och färdas med båt och bil.

Hon förstår inte riktigt hur Rinki tänker och varför de inte funderar på var den här plasten kommer ifrån.

– Trots att vi är sommargäster så är det inte en del av avfallsservicen att inte ta hand om plasten också, säger Ehrnsten.

Rinkis tidigare svar

Sedan april 2020 har det varit obligatoriskt att samla in plast i husbolag med minst tjugo bostäder. Från juli i år är det också obligatoriskt i husbolag minst fem bostäder.

I början av juni besvarade Rinki missnöjet med att de placerar ut plastinsamlingskärl på förnuftiga ställen där avstånden inte blir väldigt långa.

Rinki strävar efter att också placera insamlingspunkterna vid dagligvaruaffärer eftersom deras gårdsplaner ofta är asfalterade, upplysta och plogas vintertid. Det gör det lätt för folk att föra sitt avfall samt för lastbilar att hämta bort det.

”Sopsortering är dagens grej”

En liten bit från ekopunkten i Tarkis träffar Yle Östnyland Maja Laine och dottern Selena Laine.

Maja Laine bor själv i Tarkis och är mycket nöjd över att ett plastinsamlingskärl har placerats där.

– Verkligen, det behövs flera platser då vi bara har haft två stycken i Borgå tidigare och det är alltid lite kö till dem, säger Maja Laine.

Laine återvinner all plast och berättar att det brukar bli väldigt mycket. De är två vuxna i deras hushåll och de för plastavfall två gånger i veckan.

– Därför har jag funderat att det borde finnas flera platser för att det ska vara lättare att komma åt. Då tror jag att folk också skulle vara ivrigare att återvinna.

En kvinna med rött hår och en svart skjorta. Bredvid henne sitter hennes barnbarn med ljust hår och brun skjorta.
Bildtext Maja Laine brukar ofta prata med Selena om hur och varför man ska sortera avfall.
Bild: Emilia Tallberg / Yle

Laine sorterar inte enbart plast. Hon sorterar bland annat också papp, glas och metall – men det är inte alltid självklart vad som kan återvinnas.

– Jag tycker till och med att det är väldigt roligt att ta reda på vad allt man kan återvinna och hur det ska återvinnas. Det är inte alltid så enkelt eller självklart.

För Laine är det viktigt att följande generationer också lär sig vanan i att sortera sitt skräp. Därför brukar hon ofta lära Selena om återvinning och varför det är viktigt.

– Det är nog dagens grej att återvinna och på de sättet göra någonting för naturen.

Lista över de nya plastinsamlingskärlen

Lovisa: Eskilomvägen 20 / Backgärdavägen, 07880 Liljendal (Sale Liljendal)

Borgå: Huhtisvägen 7, 06100 Borgå

Borgå: Smultronkärrsvägen 21 / Helsingforsvägen, 06450 Borgå

Borgå: Ringvägen / Borgnäsvägen 24, 07110 Hindhår

Borgå: Viltvägen/ Pilbågsvägen, 06150 Borgå

Borgå: Tarkisvägen 155, 06150 Borgå

Sibbo: Kalkstrandsvägen 585, 01180 Kalkstrand

Sibbo: Nya Borgåvägen 1558 / Boxvägen, 01190 Box

Diskussion om artikeln