Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fem spelare att spana in under VM: Finländska faktorn, Tysklands tysta hjälte och Jamaicas sensationella målkanon

Sam Kerr, Khadija Shaw och Lena Oberdorf på var sin fotbollsplan.
Bildtext Ska Sam Kerr (till vänster) eller Lena Oberdorf (nere till höger) fira guld i mitten av augusti?

På torsdag är det dags för sommarens stora fotbollsfest, som är större och mer högklassig än tidigare. Som vanligt finns det profiler som sticker ut. Låt oss presentera Sam Kerr och gänget!

Nu gäller det att ställa om dygnsrytmen en gnutta: VM i Australien och Nya Zeeland kickar i gång senare i veckan. Yle sänder hela mästerskapet och kommenterar samtliga matcher på svenska.

Men vem gäller det att spana in extra noga i turneringen? Vi betar av listan:

1. Sam Kerr: Bär Australiens drömmar på sina axlar

När Sam Kerr var tolv år gammal fick hon beskedet att hon inte längre fick spela australisk fotboll med killarna, så hon började leta efter en ny hobby.

Tre år senare debuterade hon för Australiens A-landslag i fotboll.

Nu är hon 29 år gammal och i sina bästa år som fotbollsspelare. Den gångna säsongen gjorde hon just 29 mål för Chelsea som knep dubbeln i England.

På torsdag kommer fotbollsvärldens blickar att vila på Australiens talisman och superstjärna, som bär hemmanationens segerdrömmar på sina axlar. Vissa vågar till och med viska om guldchanser – men då måste Kerr få till det.

Sam Kerr når högst upp på en höjdboll. Hon är klädd i orange och omringad av svartklädda nyzeeländska spelare.
Bildtext För att vara 167 centimerer lång är hon en fantastisk huvudspelare.
Bild: EPA-EFE

Och det brukar hon göra. Med högerfoten, vänstern eller pannan, det spelar ingen roll. Den tvåfotade anfallaren är ett komplett paket och fullständigt ostoppbar om hon sniffar åt sig ett läge i straffområdet.

– Hon är i rätt ålder för att leverera och besitter kvalitet både felsvängd och rättvänd. Hon är en framspelare och avslutare och kommer skapa många fasta situationer kring eller till och med i motståndarnas box, säger Yle Sportens expert Jani Lyyski.

– Kerr är en stor ledare och väldigt viktigt för sitt lag. Hon är en fantastisk avslutare och kan göra mål på många olika sätt, säger expertkollegan Marianne Miettinen.

2. Khadija Shaw: Kaninen Jamaica kan dra ur hatten

När Khadija Shaw var ett barn på Jamaica gillade hon morötter. Så mycket att hennes bror började kalla henne för Bunny.

Men låt inte det smågulliga smeknamnet – som numera är utbrett – bedra: Shaw är en hänsynslös anfallare som direkt straffar slappande försvarsspelare.

”Bunny” behöver inte heller hoppa högt för att dominera i straffområdet: Hon är ett 182 centimeter långt kraftpaket som lätt vinner dueller mot envisa mittbackar.

Den gångna säsongen satte hon ett klubbrekord för Manchester City genom att göra 31 mål på 30 matcher.

Khadija Shaw rundar målvakten och är på väg att göra mål.
Bildtext Shaw levererar också ständigt i landslaget: Som 26-åring är hon redan landets bästa målskytt någonsin, både på dam- och herrsidan.
Bild: MI News/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Men Shaws liv kunde ha sett väldigt annorlunda ut.

Utanför planen talar hon gärna om vikten att ge unga flickor chansen att göra karriär inom idrott. Inledningsvis gillade Shaws föräldrar nämligen inte att hon spelade fotboll. De såg det som slöseri med tid som hellre kunde sättas på studier.

– Jag förväntades stanna på Jamaica och börja med ett normalt jobb, säger Shaw till Manchester Citys webbplats.

3. Alexia Putellas: Tillbaka efter skademardrömmen

Bara dagar innan EM i England var olyckan framme.

Mitt under ett träningspass vred Alexia Putellas knät på ett olyckligt sätt, så illa att ett korsband slets av. I stället för att dominera på planerna fick hon hoppa runt på kryckor och se sitt sargade Spanien åka ut i kvartsfinal mot blivande mästaren England.

Nu är Ballon d'Or-vinnaren tillbaka – med nöd och näppe inför VM.

Efter att bara ha spelat 113 minuter ligafotboll under säsongen förväntas Putellas bära upp Spanien, som omgärdats av kaosrubriker efter EM. Femton spelare bojkottade i höstas landslaget i en protest mot tränaren Jorge Vilda. Tre av dem har senare återvänt.

Den skadade Putellas stod formellt utanför konflikten – även om hon stödde de protesterande spelarna på sociala medier – och kan fungera som en enande kraft i en trilskande trupp.

Alexia Putellas driver med bollen.
Bildtext Putellas har utsetts till världens bästa spelare två år i rad och pangade in 18 ligamål för sitt Barcelona säsongen 2021/2022.
Bild: Kim Price/CSM/Shutterstock/All Over Press

Hon är drottningen av geniala passningar, snabba tempoväxlingar och distinkta avslut med vänsterfoten. Är hon turneringens mest sevärda spelare? Det tycker i varje fall Anna Westerlund, som mötte Spanien i öppningsmatchen i EM i fjol.

– Det ska bli kul att se henne spela och vilken nivå hon är på.

Nu gäller det bara att ta det lugnt på träningspassen i ett par dagar.

4. Lena Oberdorf: Tysklands tysta grovjobbare

Då man gör en lista med profiler är det lätt att plocka ut färgsprakande offensiva toppspelare. Men de tysta grovjobbarna förtjänar också en eloge – och ingen gör det bättre än Lena Oberdorf.

Oberdorf fick sitt genombrott i EM i fjol, bara 20 år gammal, då hon noterades för flest tacklingar i hela turneringen. Sedan dess har hon bara fortsatt imponera.

Oberdorf låter fotbollen tala för sig, hon hatar att ta selfies och trivs inte värst bra i offentligheten.

– Visst är det fint att fans ibland väntar efter matchen, men ofta vill jag bara hem och hälsa på familj och vänner, säger hon till tyska Vogue.

Lena Oberdorf blir varnad och ser upprörd ut.
Bildtext Oberdorf var redan med i VM i Frankrike som 17-åring, då i en betydligt mindre roll. Nu förväntas hon vara en bärande pjäs i ett guldjagande Tyskland.
Bild: EPA-EFE

Den mångsidiga mittfältaren kan mycket mer än att bryta uppspel och tackla hårt. Hennes tekniska förmåga är av yttersta toppklass och hon driver gärna upp med bollen om hon får chansen.

Samtidigt är hon också en duktig passningsspelare som öppnar upp ytor med distinkta passningar. Den spelintelligenta Wolfsburgmittfältaren har också näsa för mål.

Sammanfattningsvis: En spelare man hatar att möta och älskar att ha i sitt lag.

5. Jackie Hand: Från Åland till startplats i VM-strålkastarljuset?

I ett VM där vårt blåvita landslag tyvärr som vanligt saknas finns det fortfarande en del finländskt intresse. Det finns faktiskt en spelare i VM som lirar för en klubb i Nationella ligan – och hon förväntas spela en stor roll för sitt landslag i turneringen.

Ligatvåan Åland Uniteds Jacqui Hand satte in sju strutar på nio matcher i ligan innan hon tog flyget till hemlandet för att förbereda sig för VM.

Nya Zeeland – som aldrig tidigare vunnit en VM-match – har radat upp nattsvarta resultat de senaste åren. Men det finns hopp.

Landet gjorde slut på en tio matcher lång segerlös svit genom att vinna över Vietnam i VM-genrepet. Hand startade som vanligt matchen och satte in 2–0-målet i matchen.

Jacquie Hand.
Bildtext Hand är en vindsnabb anfallare med precist skott och utmärkt tajmning i löpningarna.
Bild: Kalevi Hämäläinen/ Kansallinen liiga

Hon är med andra ord högaktuell för en startplats i VM-premiären mot Norge på torsdag, med avspark klockan 10.

– Jag är supertaggad. Detta har varit min dröm och mitt stora mål sedan jag var en liten flicka. Dessutom spelas det i mitt hemland, helt sjukt! sa hon nyligen till Yle Urheilu.

Det finns också en finlandssvensk faktor i turneringen: Domaren Lina Lehtovaara lever sin dröm och har till och med förhoppningar om att få döma finalen.

– Det är väldigt belönande att få vara med, så känslorna har varit hisnande sedan jag fick beskedet att jag är vald, säger Lehtovaara till Yle.

Diskussion om artikeln