Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Orpo: Purras ursäkt räcker – regeringen är funktionsduglig

Uppdaterad 12.07.2023 15:05.
Finansminister Purra: Jag ber om ursäkt av de som läst texterna och tagit illa upp - Spela upp på Arenan

Statsminister Orpo bjöd in medierna till Villa Bjälbo för en lägesrapport i dag. Han säger att han inte kan godta Purras rasistiska skriverier, men att hon bett om ursäkt och att det måste betyda någonting. Purra själv upprepade sina ursäkter.

Statsminister Petteri Orpo (Saml) inledde presstillfället med att tala om Natos toppmöte, om det fortsatta stödet till Ukraina och Finlands ökade säkerhetspolitiska betydelse, vilket kommer till uttryck i bland annat USA:s president Joe Bidens besök i Finland.

Vad gäller det inrikespolitiska läget sa Orpo att regeringspartierna hade ett möte på tisdagen där de avsade sig all form av diskriminering och rasism. Mötet föranleddes av 15 år gamla skriverier av Purra, sa Orpo, med betoning på att de var just 15 år gamla.

– Jag vill ge ett enkelt och starkt meddelande till alla som bor i Finland: regeringen har nolltolerans för all form av rasism och extremism, vi godkänner ingen form av diskriminering och allt detta har slagits fast i regeringsprogrammet, sa Orpo på svenska. Samma budskap gav han på engelska.

Orpo säger att regeringen kommer med en kungörelse till riksdagen om hur jämställdhet och jämlikhet ska främjas och diskriminering elimineras i Finland i höst.

– Då öppnar vi upp regeringens handlingsplan för riksdagen och vi för en ordentlig diskussion som sedan utmynnar i en omröstning om förtroende för regeringen.

Orpo fick flera frågor om varför regeringen fastslog principer om värderingar först när presidenten ingrep. Orpo svarade, något irriterad, att regeringen arbetat för samma värderingar hela tiden och att presidentens uttalanden inte ändrat på sakinnehåll.

Som svar på ytterligare en fråga om presidentens roll för Purras senkomna ursäkt, sa Orpo att hon nog helt själv fattade sitt beslut.

– Vi har ett bra regeringsprogram som vi följer. Vi ska hålla Finland som ett bra land för precis varenda en, sa Orpo som avslutning.

Statsminister Orpo: Det är helt klart att de här frågorna är exceptionellt svåra - Spela upp på Arenan

Purra: Citat plockas medvetet ut ur sin kontext

Purra, som stod bredvid statsministern under pressträffen, fick en fråga om huruvida hennes tänkesätt har ändrats sedan hon skrev inläggen eller om hon endast ber om ursäkt för att texterna väckt så stor uppståndelse.

– Det finns inget att försvara med kommentarerna jag skrev för 15 år sedan som privatperson på ett forum med likasinnade. Jag skulle inte längre skriva så och gör det inte heller. Jag vill poängtera att jag kommenterade saker åtta år innan jag gav mig in i politiken. Men jag vill också poängtera att vårt partiprogram är lagligt och vi uppfyller demokratiska principer.

Enligt Purra har man i vissa medier lösgjort citat från sin kontext så att de hoppar i ögat mer än vad de annars de skulle göra. Hon säger att man inom Sannfinländarna har en viss vana med att synas på detta sätt.

– På forumet odlas en viss diskussionshumor bland likasinnade, säger Purra som tillägger att hon under sin resa till Bryssel i morgon kommer att be om ursäkt av dem som känner sig kränkta.

Orpo skulle enligt förhandsuppgifterna informera om dagsaktuella ärenden och hur funktionsduglig regeringen är. En stund före start meddelades det att också finansminister Riikka Purra (Sannf) är med och svarar på frågor.

Orpo har inte träffat medierna sedan i torsdags; han har kommenterat de senaste dagarnas händelser endast på Twitter och via ett skriftligt uttalande till nyhetsbyrån STT.

Regeringens första tid har varit späckad med problem och kriser och en minister har redan tvingats avgå. Turbulensen tilltog igen efter att grovt rasistiska uttalanden kopplats till finansminister Riikka Purra, Sannfinländarnas ordförande och statsministerns ställföreträdare.

Även president Sauli Niinistö har sett sig föranledd att kommentera Purras skriverier på Jussi Halla-ahos blogg för cirka 15 år sedan och önska att regeringen tydligt antar nolltolerans till rasism.