Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Festivalstämning i Vasa – Bigday Summer Festival ordnas nu för tredje gången

Uppdaterad 14.07.2023 09:52.
En ung man i vit t-skjorta står framför ett scenbygge.
Bildtext Henrik Hagnäs är en av arrangörerna för Bigday Summer Festival 2023. I bakgrunden är scenbygget i full gång.
Bild: Amelie Carlsson / Yle

Under veckoslutet blir det festivalstämning i Vasa med både nationella och internationella stjärnor på scenen. På fredag och lördag är det nämligen dags för den tredje upplagan av Bigday Summer Festival.

Bigday Summer Festival ordnades för första gången år 2021 under coronapandemin. Festivalen var då en dag lång och man fokuserade främst på elektroniska artister.

Följande år, alltså ifjol, utökades festivalen till ett tvådagarsevenemang. Då togs även liveartister från Sverige och Norge in. Precis som förra året ordnas årets festival i parken vid Vasa universitetet. Nytt för i år är att det nu finns två scener istället för en.

Henrik Hagnäs är en av arrangörerna. Han säger att det handlar om en uppbyggnadsfas på fem år:

– Vi har kommit väldigt långt på tre år och årets festival kommer vara över alla förväntningar.

Målet är att välkomna alla

Han säger att man förväntar sig att omkring 4000 festivalsugna besökare per dag. Målet är att välkomna alla människor, och därför är även festivalens line-up väldigt varierad. Både svenska och finska artister kommer att uppträda, men även mer internationella stjärnor.

På scen kommer bland annat Robin Sculz, Icona Pop, Hanna Ferm och Cledos att stå. Det var från början även tänkt att den svenska gruppen Hov1 skulle uppträda under fredagen. De var tyvärr tvungna att ställa in sin spelning med kort varsel på grund av sjukdomsfall. Istället ersätter den finlandssvenska popstjärnan Isac Elliot.

Aino Jawo och Caroline Hjelt i Icona Pop.
Bildtext Bland annat den svenska duon Icona Pop kommer att uppträda under festivalhelgen.
Bild: All Over Press/Stella Pictures

Hagnäs säger att arrangörerna till stor del försöker boka artister enligt önskemål, samtidigt som man försöker hålla kvar variationen. En bokning han själv tycker att är väldigt intressant och rolig är DJ:n Mattn från Belgien. Hon är gift med Dimitri Vegas, som är en stor elektronisk artist.

– Mattn är en bokning jag är jättenöjd över, eftersom det i vår bransch är svårt att hitta stora och duktiga kvinnliga artister, säger han. Det finns inte alls lika många kvinnliga som det finns manliga.

Bigday Summer Festival utgör sig inte för att vara en ungdomsfestival, men målgruppen brukar ändå vara mellan 18 år och 35 år. Henrik Hagnäs säger att det rekommenderas att man ska vara över 15 år gammal, och att yngre än detta gärna får delta i en vuxens sällskap.

Förväntningarna höga

Tillsammans med sig i arrangemanget har Henrik Hagnäs sin kollega Dennis Asplund. Hagnäs säger att det inte brukar vara några problem att styra upp så pass stora evenemang med så pass få arrangörer, men att det förutsätter att man arbetar med bra personer, företag och underleverantörer. Under festivalveckan har man bland annat tagit hjälp av talkogäng för att bygga upp festivalområdet.

– Många kompisar har även hjälpt till, vilket vi är väldigt tacksamma för, säger Henrik Hagnäs.

Henrik Hagnäs har höga förväntningar inför helgen. Förra året hade de dessvärre lite otur med vädret, med i år kommer förhoppningsvis turen vara på rätt sida. Han ser mest fram emot att få se hela projektet bli klart, samt besökarnas glädje och ”feelis”.

– Jag brukar säga att det roligaste med att ordna evenemang är att ge andra en bra upplevelse, säger Hagnäs. Det är alltid kul att se att andra trivs och njuter.

Rättelse: 14 juli kl. 9:52 rättades artikeln med att den svenska gruppen Hov1 ställt in sin spelning med kort varsel på grund av sjukdomsfall. Istället ersätter den finlandssvenska popstjärnan Isac Elliot.