Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Europaparlamentet röstade för lag om att restaurera natur – SLC: Dyrt för bönderna

Uppdaterad 12.07.2023 16:17.
Greta Thunberg talar i mikrofon framför en grupp demonstranter.
Bildtext Greta Thunberg var en av demonstranterna på plats i Bryssel då det ordnades demonstrationer både för och emot EU-förordningen om att restaurera natur.
Bild: EPA-EFE

SLC tror att lagen kommer att stå finländska jord- och skogsbrukare dyrt. WWF beskriver däremot resultatet som en seger – men till ett högt pris.

Europaparlamentet har röstat för en EU-förordning om att restaurera natur. Det betyder att lagberedningen kan fortsätta.

Omröstningen var väldigt jämn efter att den största politiska gruppen EPP gjorde ett försök att fälla hela lagen, med hjälp av de övriga högergrupperna.

Förslaget att förkasta hela lagen föll med 324 mot 312 röster.

Det var oklart in i det sista om hela lagen kommer att falla. Motståndarna hade lyckats rösta ner förslaget i alla utskottsbehandlingar och följden var en lång omröstningsrunda om alla möjliga ändringsförslag i plenum i stället.

– Det här är en bra lag – också för dem som röstade emot den. Efter den här omröstningen hoppas jag att också ni kommer att vara nöjda med den, sa rapportören César Luena (S&D) efter att applåderna hade lugnat sig efter omröstningarna.

Luena tackade alla forskare och framför allt alla unga som har visat sitt stöd för lagen.

– Det är de som har visat oss att vi behöver den här lagen.

Applåder på vänster kant visar politisk splittring

Splittringen mellan högern och vänstern var tydlig. Petri Sarvamaa (Saml/EPP) har delat en video där det syns hur parlamentets vänsterkant jublar efter omröstningen om att godkänna förordningen.

”Bara vetenskap, eller handlade det också om politik?” frågar Sarvamaa.

Nils Torvalds (SFP/Renew) gör en första analys på Twitter om slutresultatet.

”Min första reaktion är att parlamentets ståndpunkt verkar ganska gynnsam för Finland”, skriver Torvalds.

Efter en lång rad ändringsförslag krävs tid för att gå igenom vilka alla formuleringar som godkändes. Samtidigt har parlamentet bara godkänt sin ståndpunkt inför förhandlingar med rådet och kommissionen och vi vet ännu inte hur den slutliga texten kommer att se ut.

Målen står fast men kraven är mindre

Ville Niinistö (Gröna/EFA) skriver att lagens målsättningar tycks stå fast, men att förpliktelserna blev klart mindre stränga.

”Inga tvång, mer implementering på nationell nivå”, skriver Niinistö.

Elsi Katainen (C/Renew) skriver i ett pressmeddelande att hon är besviken på resultatet, men att det är viktigt att fortsätta påverka förslaget då trilogförhandlingarna mellan parlamentet, rådet och kommissionen inleds.

”Det är viktigt att stärka naturens mångfald, men förordningen ställer orealistiska krav och behandlar medlemsländer på samma sätt trots att de är väldigt olika”, skriver Katainen.

SLC: Oproportionerligt dyrt för jord- och skogsbruket

Förordningen har varit omtvistad i Finland, främst på grund av att den förväntas medföra höga kostnader.

Mats Holmgård, skogsombudsman vid Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund (SLC), beskriver röstningsresultatet som beklagligt.

– Problemet är att lagen inte beaktar de nationella särdragen, att den påverkar jordbruket och skogsbruket i alltför hög grad och att den blir oproportionerligt dyr, säger Holmgård.

Han påminner ändå om att arbetet med att påverka lagen inte är över. Nu går behandlingen över till triloger mellan rådet, kommissionen och parlamentet och SLC fortsätter lyfta fram sin syn.

Holmgård vill också rätta till ett missförstånd i den offentliga debatten.

– Bara för att man är emot förordningen så betyder det inte att man är emot att restaurera natur. Det är själva förordningen som vi inte understöder.

WWF: Stor vinst till högt pris

Det var viktigt att förordningen fick grönt ljus i parlamentet, säger Jari Luukkonen, naturskyddschef vid Världsnaturfonden WWF Finland.

– I annat fall hade vi fått begrava hoppet om att stoppa förlusten av biologisk mångfald i Europa före 2030, säger Luukkonen.

I så fall skulle förslaget ha lämnats tillbaka till kommissionen för beredning och det skulle förmodligen ha dröjt flera år att utarbeta ett nytt lagförslag.

Samtidigt röstade parlamentet för en rad ändringsförslag som kan lätta på kraven i lagen.

– Det här var en stor vinst, men till ett högt pris, säger Luukkonen.