Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Elnätet räckte inte till – Blastr bygger ingen pelletsfabrik i Norge

Uppdaterad 12.07.2023 15:01.
Median ja sidosryhmien edustajat Inkoon satamassa tutustumassa mahdollisen tulevan terästehtaan tonttiin.
Bildtext Medierna flockades runt Blastr-vd:n Fredrik Wittusen när han i januari i Joddböle i Ingå berättade om företagets planer.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Norska företaget Blastr Green Steel bygger ingen järnpelletsfabrik på norska kusten som de tidigare planerat. I stället överväger Blastr nu en fabrik i Storbritannien.

En järnpelletsfabrik och beslutet att inte bygga den i Norge hänger nära ihop med Blastrs planer för en stor fossilsnål stålfabrik i Ingå. Järnpelletsfabriken ska förse Ingåfabriken med råvara.

Gildeskål stupade på elnätets kapacitet

Blastr meddelade tidigare att pelletsfabriken planeras i Gildeskål på Norges nordkust.

Men den planen gick i stöpet sedan den norska elnätsmyndigheten meddelat att de inte inom önskad tid kan leverera den kapacitet som en pelletsfabrik kräver, uppger Blastr i ett pressmeddelande.

Blastr har därför i stället utrett andra placeringsalternativ för pelletsfabriken, inte enbart i Norge utan också i Storbritannien.

Nu har man kommit så långt att det finns ett intentionsavtal med Redcar Bulk Terminal RBT i Teesside på den brittiska östkusten.

Blastr beskriver läget för RBT som gott med en djuphamn, ett gott elnät och möjligheter till synergier med andra så kallade gröna industrier på området.

En stor skara människor i ett litet rum.
Bildtext Väggarna bågnade men stämningen var god när Blastr höll invånarmöte på Wilhelmsdal i Ingå kyrkby i januari.
Bild: Pia Santonen/Yle

Ett slutligt beslut om placeringen fattas enligt Blastr senare i år, ett beslut att börja bygga pelletsfabriken tas 2025 och tillverkningen av pelletar skulle enligt planen nu kunna starta 2027.

Ungefär hälften av pelletarna från fabriken skulle användas i Joddböle i Ingå. Andra halvan kommer Blastrs samarbetspartner, företaget Cargill, att sälja ute på världsmarknaden.

Blastr planerade tidigare sin fossilsnåla stålfabrik i Norge men landade på grund av lokalt vindkraftsmotstånd i Ingå i stället. I praktiken handlade det alltså också den gången om elnätets kapacitet.

Källa: Pressmeddelande från Blastr

Korrigering 12.7.2023 klockan 15:01: Ordet stålpellet ändrades om till järnpellet.

Diskussion om artikeln