Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Turfspelarna TortugaVeloz och BikingBookworm ordnar första Turf-evenemanget i Finland – mobilspelet motiverar folk att röra på sig

Två kvinnor i blåa tröjor och solglasögonen står med sina cyklar framför en gågata där många människor går
Bildtext Stina Åkerberg (TortugaVeloz) och Maria Malén (BikingBookworm) är aktiva Turfspelare.
Bild: Line Rehn / Yle

Turf är ett platsbaserat mobilspel som går ut på att erövra virtuella spelområden och tävla mot andra spelare. Nu ordnas evenemanget i Åbo för första gången.

Målet med spelet är att erövra zoner (platser) som existerar i verkligheten, såsom parker, gator och landmärken. Du får poäng genom att erövra och behålla zonerna. För erövra en zon ska du vara inom räckhåll från zonen och trycka på den för att sedan inta den via mobilappen.

Du behåller zonen genom att ta över den regelbundet. Spelet använder telefonens gps-system för att veta var spelaren rör sig. Spelet liknar modern orientering och är en slags motionsapp.

För att bli bra på spelet ska man vara aktiv och erövra och behålla zoner för att således samla poäng och stiga i rang.

I sydvästra Finland har spelet runt 30 användare och två av dem är Stina Åkerberg och Maria Malén, bättre kända på Turf som TortugaVeloz och BikingBookworm.

– Turf motiverar dig att gå ut och promenera och cykla. Jag som bor i en höghuslägenhet blir motiverad att gå ut och söka efter nya zoner eller zoner som någon annan haft, säger Åkerberg.

Första gången utanför Sverige

Spelet har ingen speciell målgrupp och alla som vill kan ta del av spelet.

– Spelet lämpar sig för alla, speciellt sådana som vill röra på sig utomhus och utforska nya platser. Det finns ingen åldersgräns, säger Malén.

Den 5 augusti ordnas det första Turfevenemanget utanför Sverige. Det evenemanget ordnas i Åbo och heter ABOA Turf Open. Evenemanget är öppet och det är gratis att delta i evenemanget.

Varför ordnas evenemanget just i Åbo?

– Vi ordnar det i Åbo för att vi är här och det var vi som hittade på att vi vill göra det, säger Åkerberg.

Turf börjar få fotfäste i sydvästra Finland, vilket också bidrar till att evenemanget ordnas i Åbo. Enligt TortugaVeloz och BikingBookworm växer Turfgemenskapen speciellt i sydvästra Finland, och på Åland är spelet rätt så populärt.

Evenemanget ABOA Turf ordnas i centrala Åbo och går ut på att samla poäng genom att erövra och behålla zoner i evenemangsområdet. I slutet av evenemanget ordnas en prisutdelningsceremoni.

Spelet är mycket populärt i Sverige, där det uppfanns, men har börjat få fotfäste i andra länder också. Speciellt i Storbritannien har spelet blivit populärare.

Diskussion om artikeln