Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finländska bönder odlar råg enligt svenskt klimatkoncept: ”Bland annat kör man med biobränslen och tar bättre vara på den odlingsareal man har”

En rågodling.
Bildtext Lantmännen hoppas att ungefär tjugo procent av årets rågskörd i Finland kommer från de odlingar som är odlade med Klimat & Natur-konceptet.
Bild: Lantmännen

Lantmännen, som är ett lantbrukskooperativ för svenska bönder, har utvecklat en metod för en hållbarare spannmålsproduktion. Under den här säsongen ingår även finländska spannmålsbönder i programmet.

Nagubon Thomas Isaksson blev verkställande direktör för Lantmännens division Cerealia i mars i år. Samtidigt blev Isaksson också som första finländare medlem i Lantmännens koncerns ledningsgrupp.

Cerealia ansvarar för Lantmännens kvarnverksamhet, alltså produktionen av bland annat flingor och mjöl. I höst hoppas man tillverka de första produkterna av råg från Finland som odlats enligt Lantmännens Klimat & Natur-program.

– Vårt odlingskoncept Klimat & Natur går ut på att vi tillsammans med våra kontraktsodlare kommer överens om vissa villkor som ska uppnås. Bland annat kör man med biobränslen och man tar bättre vara på den odlingsareal man har, säger Isaksson.

En man på en terrass, i bakgrunden hav och träd.
Bildtext Thomas Isaksson tycker det är viktigt att satsa på att göra spannmålsproduktionen mer klimatneutral.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Tror att det finns en efterfrågan

Klimat & Natur inleddes i Sverige år 2015 med att odla vete. I dag odlas även korn och råg i Sverige med metoden. I Finland odlas för tillfället enbart råg. Lantmännen samarbetar med cirka hundra finländska spannmålsodlare, varav de flesta finns i sydvästra Finland.

– Rågmjölet som vi får använder vi sedan i tillverkningen av exempelvis våra brödprodukter, säger Isaksson.

Eftersom en mer klimatneutral produktion kostar har Lantmännen valt att kompensera de odlare som deltar i programmet, men på sikt är planen att satsningen ska löna sig också ekonomiskt.

– I slutändan hoppas vi att det ska leda till att det finns en ekonomi bakom, framför allt för bönderna. Vi tror att konsumenterna uppskattar och vill köpa produkter som har en lägre klimatpåverkan, säger Isaksson.

Hur ser skörden i Finland ut för den här säsongen?

– Den ser bra ut, eftersom vi odlar råg som slås på hösten. Övervintringen och starten på säsongen var lyckad. Sedan kom torkan, så nu är det lite spännande att se hur det blir. Men vi tror att skörden enligt det här systemet skulle kunna ge upp till 16 000 ton i år, vilket täcker ungefär tjugo procent av våra bolags behov under resten av året, säger Isaksson.

En rågåker.
Bildtext Intresset bland finländska spannmålsodlare har varit stort.
Bild: Lantmännen

”År 2025 ska all råg vi odlar, odlas enligt det här konceptet”

Intresset från odlarna har varit stort och som bäst rekryteras odlare för kommande säsong, som startar i höst.

– År 2025 har vi som mål att all råg vi använder inom våra industrier i Finland ska vara odlat enligt Klimat & Natur-konceptet. Sedan tittar vi framåt. Det har varit mycket diskussion om havre, som kanske är nästa gröda att ta sig an, säger Isaksson.

Diskussion om artikeln