Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hyresbostäder viktiga för inflyttningen i Åbolands skärgård – samtidigt har fastighetsägare rätt att sälja om de så vill

En drönar bild av skärgården.
Bildtext Det är ett stort steg att köpa ett hus på en ny ort, därför behövs hyresbostäder i skärgården. Arkivbild från Näsby i Houtskär.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Behovet av hyresbostäder har diskuterats i Åbolands skärgård redan en lång tid. Frågan blev aktuell för några dagar sedan, då det kom fram att flera hyresbostäder kommer att säljas på Utö.

Ungefär 20 personer bor i de här hyresbostäderna på Utö, och försäljningen har väckt stor oro bland hyresgästerna.

Tomas Björkroth (SFP), som är ordförande för livskraftsutskottet i Pargas stad understryker att varje fastighetsägare har rätt att sälja sin fastighet om ägaren så vill. Med tanke på livskraften i skärgården är det förstås viktigt att det erbjuds olika typer av boenden inom staden, fortsätter Björkroth.

– Det är viktigt att det erbjuds hyresbostäder för längre tider i skärgården. Men jag vill skilja på de här två frågorna. Det som man gör med sin egendom är en sak, och det perspektiv som gäller livskraften i Pargas stad är en annan sak.

 Man med glasögon och kavaj.
Bildtext Det är viktigt att det finns hyresbostäder i alla kommundelar, säger Tomas Björkroth (SFP).
Bild: Carmela Johansson / Yle

Hyresbostäder viktiga för att locka inflyttare till skärgården

Livskraften i skärgården och utbudet av hyresbostäder i allmänhet har också tagits upp livskraftsutskottet, säger Björkroth. Det är viktigt att det finns en möjlighet att hyra en bostad, så att inflyttare inte genast måste köpa något på orten.

– Vi måste arbeta för att det finns hyresbostäder i alla kommundelar i Pargas.

En vit bil kommer körande längs byvägen i Söderby, där en lång rad med röda postlådor står på rad under ett litet tak.
Bildtext Arkivbild från Iniö.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Pargas stad har ett bolag som erbjuder hyresbostäder. Enligt Björkroth är det viktigt att bolaget Väståbolands Hyreshus Ab har ett utbud av hyresbostäder inom hela staden.

– En annan fråga som utskottet har diskuterat är att staden borde öka samarbetet med externa aktörer, både inom den privata och den tredje sektorn. På det sättet kunde vi också hitta nya möjligheter för hyresbostäder.

Ett samarbete skulle exempelvis innebära att staden främjar nya hyresbostäder med hjälp av planläggning eller genom att bygga ut infrastruktur, såsom avlopp och vägar, säger Björkroth.

”Hyresbostäder erbjuder möjligheten att prova på att bo i skärgården”

En av de aktörer som jobbar för en levande skärgård är Åbolands skärgårdsstiftelse. Stiftelsen grundades för drygt 10 år sedan. Den jobbar för en levande skärgård och för att folk ska bo i Åbolands skärgård året runt.

Stiftelsen är ägare eller delägare i flera fastigheter i Åbolands skärgård såsom på Brännskär, Björkholm och i Rosala. Fastigheterna hyrs sedan ut till personer som vill bo på öarna året runt.

Förbindelsefartyget M/S Nordep anländer till Brännskär.
Bildtext Brännskär var skärgårdsstiftelsens första projekt. I dag bor fyra vuxna och två barn på ön året runt. Arkivbild.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Tillgången till hyresbostäder är en viktig fråga då det gäller livskraften i skärgården. Det konstaterar Mikael Söderholm, ordförande för stiftelsens styrelse. Han kommenterar frågan på ett allmänt plan.

– Småbarnsfamiljer har kanske inte råd att köpa. Om man hyr så har man möjlighet att bo en tid i skärgården och se om man trivs.

Enligt honom finns det ett intresse för att flytta ut till skärgården. Därför får man gärna höra av sig till stiftelsen, om man äger en tom fastighet i skärgården och som man inte har användning av.

– Vi tar gärna hand om sådana hus och hyr ut dem till människor som vill bo i skärgården året runt. Vi jobbar för att människor ska bo i skärgården på heltid.

Bild av en färjkö till en färja.
Bildtext Fungerande förbindelser är en förutsättning för att folk ska kunna bo i skärgården, säger Mikael Söderholm.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Om folk bor i skärgården heltid så kan man också trygga servicen, såsom förbindelsebåtstrafik året runt, säger han.

– Vi vill att skärgården ska vara bosatt även i framtiden. Det behövs förbindelser, om man vill att folk ska bo på de olika holmarna.

Diskussion om artikeln