Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Molnträsk i Sibbo välbesökt under sommaren: ”Vi har nog fått säga till badgäster som har försökt göra upp eld”

Badstrand med stor gräsmatta och många som solar sig eller badar i vatttnet.
Bildtext Molnträsket besöks av många badgäster när vädret och vattnet är varmt.
Bild: Leo Gammals / Yle

Malin och Benjamin är två av sommarjobbarna som ser till att badgästerna trivs på Molnträsk badstrand. Till uppgifterna hör att städa, sälja glass och uppbära parkeringsavgift, men också påminna att man inte längre får grilla vid stranden.

Malin Tillander jobbar för tredje sommaren vid Molnträsk badstrand i Sibbo.

– Jag säljer i kiosken men en annan viktig uppgift är att hålla koll på och städa området och se till att det hålls snyggt. Man får heller inte ha hund på området så då säger vi till om det.

Tillander är en av sammanlagt 24 unga sommarjobbare som föreningen Sibbo Vargarna anställt för att se till att allt går som det ska när stranden öppen.

Eller rättare sagt när den avgiftsbelagda parkeringen och övrig service är öppen för allmänheten mellan juni och augusti. Tillander jobbar ofta mellan klockan 7.30 och 15.30, och gillar att ta ett dopp före arbetspasset.

– Jag har simmat kanske tio gånger, och brukar ta ett morgondopp innan jag börjar. Det har varit kring 20 grader i vattnet, som mest tror jag det har varit 22 grader. Nu när det var några svala dagar så sjönk det lite, men det hålls ända ganska bra, säger Tillander.

Den kanske största nyttan med att sommarjobba på Molnträsk har varit att få öva upp finskan, men också som privatperson kommer Tillander gärna hit för de fina faciliteterna.

– Här finns bryggor och flera olika ställen där man kan doppa sig. Här finns både en sandstrand och en gräsmatta och volleybollplanerna som är populära. Sådana finns inte på alla andra ställen.

Ung kvinna i gul väst poserar framför en mörkbrun träbyggnad.
Bildtext Malin Tillander jobbar i kiosken för tre sommaren i rad.
Bild: Leo Gammals / Yle

Men det varma vädret med nästan inget regn i juni var en utmaning för personalen.

– Det var nog torrt och här var ganska mycket människor speciellt på veckosluten. Vi var mycket på parkeringen för att hjälpa så att bilarna hittade en plats och hålla koll på att det inte brann någonstans och att ingen gjorde upp eld, säger Tillander.

Ansvarsperson på Molnträsk, Tiina Katter instämmer i att sommaren varit varmare och torrare än ifjol. Värmen lockar, men det ostadiga vädret under den senaste veckan ledde tillfälligt till färre badgäster än normalt.

– Det ser bra ut idag. Nästan alla 160 parkeringsplatser är upptagna och det är mitt i veckan. Men när det är molnigt, lite regn och kallt så kommer folk inte, säger Katter.

Både Tillander och Katter nämner lördagen den 8 juli då hela området var tomt på grund av det kraftiga åskvädret. Det var inte en kund i kiosken på hela dagen.

Vi har ett bra gäng. Vi har fått ungdomar som varit här i flera år och kan alla rutiner

ansvarigperson Tiina Katter

Molnträsk är en av Sibbos mest populära badstränder och enligt Katter är nyckeln en kombination av motiverade och erfarna sommarjobbande ungdomar.

– Vi har ett bra gäng och vi har fått ungdomar som varit här i flera år och kan alla rutiner. Man jobbar i tre turer per dag vid parkeringen. Varje kväll städas stranden, och på dagen också om det behövs. Ibland är hela gräsmattan fylld med skräp som måste plockas upp, säger Katter.

De fyra toaletterna och duschen städas regelbundet. Katter nämner att duschgolvet ofta fylls med sand från stranden som gäster spolat av sig.

Äldre rödhårig kvinna poserar framför en mörkbrun träbyggnad.
Bildtext Tiina Katter håller ögonen på fräcka sjöfåglar som stjäl gästernas mat.
Bild: Leo Gammals / Yle

Förbjudet att göra upp eld

Nytt för i år är dessutom att det är förbjudet att grilla och göra upp eld på Molnträsk badstrand.

– Där var en gammal grill som inte riktigt fungerade längre och redan ifjol slutade kommunen hämta ved. Då tog folk egna grillar hit och när vi inte kunde övervaka dem så förbjöds grillning helt och hållet, säger Katter.

Hittills har personalen alltså inte behövt larma räddningsverket, men nog fått säga till badgäster som haft avsikt att göra upp eld.

– Det har inte brunnit här på stranden, men samma dag vi öppnade i juni släckte räddningsverket en brand någonstans i början på Molnträskvägen, säger Katter.

Till personalens uppgifter hör däremot inte att övervaka aktiviteten i vattnet.

– Här finns ingen simövervakare så det är på föräldrarnas ansvar, vi har inget ansvar över det, säger Tillander.

Fräcka måsar äter gästers mat

Det är inte ovanligt att östnyländska badstränder invaderas av sjöfåglar som gäss och svanar, vilket också har resulterat i avföringsbakterier i vattnet.

Den här onsdagen (12.7.) har Molnträsk dessutom besökts av kommunens fritidstjänster som tillsammans med miljöhälsovården inspekterat stranden och tagit vattenprover.

Simstrand med många personer som doppar sig i vattnet.
Bildtext Vattnet i Molnträsket har legat runt 20 grader den här sommaren.
Bild: Leo Gammals / Yle

Molnträsk har besparats från både cyanobakterier och vitkindad gås, men Tiina Katter håller ögonen på andra fåglar som är rätt närgångna.

– Måsar, så folk får ta hand om sina saker. De vågar sig inte hit när det är mycket folk, men Igår kväll var här många arter. Om man lämnar sina saker obevakade flyger de genast dit och söker efter något ätbart.

Katter nämner i synnerhet en stor mås som brukar sitta på kioskens tak och som stjäl matrester från bordet nedanför. Samma mås promenerar ibland mellan badgästernas handdukar i jakt på något gott.

Välkomna slantar i kassan

Katter är anställd som ansvarsperson över sommaren och har ingen djupare insikt i hur stora intäkter kioskförsäljningen bringar idrottsföreningen. Det återstår att se i höst när redovisningen av intäkter, löner och andra utgifter ställs mot varandra.

Däremot tror hon att parkeringsavgiften ger ett välkommet kling i kommunens kassa.

– Här finns hela tiden mycket som måste underhållas och förnyas, gungor och bryggor. Man byggde nyligen ett nytt hus för avfallet och det är inte länge sen wc-byggnaden kom, säger Katter.

Ung man i gul väst uppbär parkeringsavgift av en förare.
Bildtext Benjamin Sandvik uppbär parkeringsavgift av en besökare.
Bild: Leo Gammals / Yle

Merparten av de unga som sommarjobbar på Molnträsk har jobbat här tidigare, i synnerhet äldre ungdomar. Katter som var med om årets rekryteringsprocess säger att fler unga vill jobba på badstranden än det finns platser att erbjuda.

De flesta som anställts i sommar har arbetat här tidigare, medan några yngre i åldern 15 till 17 uppbär parkeringsavgifter och övervakar parkeringen. De jobbar 4,5–5,5 timmar per dag, medan de myndigas arbetsdag är 7,5–8 timmar.

– Alla de som är över 18 år har jobbat här förut, så vi fick tillbaka dem till den här sommaren, säger Katter.

Benjamin Sandvik bär upp parkeringsavgiften av en bilist i början av Molnträskvägen. Det här är hans första sommar som anställd av Sibbo Vargarna.

– Det är ett ganska lätt jobb, så det är nog helt bra. Det är definitivt inte svårt.

Då och då råkar han ut för någon bilist som vill pruta på parkeringsavgiften.

– Dom kan nu säga att de har något specialfall, att vi gör det här och det här så därför ska vi slippa hit, säger Sandvik som inte ger med sig utan förklarar snällt vad det kostar.

En parkeringsvakt sitter många timmar vid sin post oberoende av vädret, men Sandvik förbereder sig bra. I en ryggsäck finns kvittorullar, myggspray och solkräm. Vatten tar han med sig efter behov.

– Jag har alltid klätt mig enligt vädret och så kollar jag på telefonen så att det inte blir långtråkigt.

Ung man i gul väst poserar vid väg med grön skog omkring.
Bildtext Benjamin Sandvik jobbar för året på Molnträsk.
Bild: Leo Gammals / Yle

När det regnar och blåser sitter vakten inte under bar himmel utan under tak i kuren vid vändplatsen intill badområdet.

Utan rabattkort kostar parkeringen fem euro för bilar och mopedbilar och två euro för motorcyklar och lättmotorcyklar. Mopeder och cyklar parkerar gratis.

– Det finns de som kommer med mopo och cyklar far här runt hela tiden fram och tillbaka. Nu när det är varmt väder så syns de nog mera och mera.

Sandvik har simmat två gånger i år och uppskattar Molnträsk som badstrand för att den är rymlig och har en volleybollplan. Favoritglass i kiosken är:

– Lipsi.

Diskussion om artikeln