Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finska företag oroliga – rasismskandalerna i regeringen kan i värsta fall skapa stora bekymmer för Finland

Ett collage med två bilder på två män.
Bildtext Finska företagares vd Mikael Pentikäinen (till vänster) och vd för Teknologiateollisuus Jaakko Hirvola, är oroade över att rasismskandalerna i regeringen kan försämra Finlands rykte.
Bild: Silja Viitala / Yle, Esa Syväkuru / Yle

Företagen oroar sig för att Finlandsbilden försämras till följd av rasismskandalerna. Den publicitet som skandalerna har fört med sig är utan tvekan negativ och besvärlig, säger Jaakko Hirvola, vd för Teknologiateollisuus.

Rasismskandalerna i regeringen är beklaglig, och företagen följer oroligt med händelserna. Så berättar representanter för näringslivet som Yle Uutiset har talat med.

– De här uttalandena väcker en hel del frågor och oro, även om de är flera år gamla, säger vd för Finska företagare Mikael Pentikäinen.

Regeringen Orpo har gett upphov till en hel del rubriker världen runt kopplat till extremhögern, nazism och rasism.

Nyhetsmedier runtom i världen har uppmärksammat de nazistiska uttalanden som ledde till att näringsminister Vilhelm Junnila valde att avgå. De senaste dagarna är det finansminister Riikka Purras (Sannf) rasistiska skrivelser på nätet som har gett upphov till en ny skandal.

På tisdag bad Purra om ursäkt på Twitter för sina ”15 år gamla dumma kommentarer på sociala medier”.

Negativ och besvärlig publicitet

Ett av orosmomenten bland företagen handlar om att bilden av Finland kan försämras till följd av skandalerna. I värsta fall kunde händelserna försämra finska företags möjligheter till export och Finlands rykte som investeringsmål och bosättningsland för nya arbetstagare.

– Det är ändå viktigt att komma ihåg att företag runtom i världen verkar som företag. Turbulens inom politiken har inte i sig någon inverkan på företagsbilden, men en diskussion som den här kan ha en inverkan på Finlandsbilden, säger Pentikäinen.

Jaakko Hirvola, vd för Teknologiateollisuus, tycker också att det är beklagligt att den uppmärksamhet som den nya regeringen har fått har handlat om sådant som kan försämra Finlands rykte.

– Den publicitet som de här skandalerna har fört med sig är utan tvekan negativ och besvärlig.

Pentikäinen anser inte att det centrala är det som skrivs om händelserna runtom i världen. Enligt honom är det väsentliga att se till att man i Finland inte ger utrymme för någon slags rasistiskt tänk.

– Inverkan på landsbilden är sekundär. Den må vara negativ, vilket är beklagligt, men det som är viktigare är vilken människobild våra beslutsfattare har i den här världen, och att människor kan känna sig trygga oberoende av hudfärg och religiös eller politisk övertygelse.

Kommunikationsbyrån Milttons amerikanska vd Kristiina Helenius uttryckte också sin oro över den negativa inverkan som skandalerna har på Finlands rykte i samband med Bidens besök.

Helenius gästade Yles morgonprogram på onsdag. Enligt henne intresserar Finlands inrikespolitik inte i USA. Om inrikespolitiken ändå kopplas samman med nazistiska uttalanden, börjar vi enligt Helenius röra oss mot ett betydligt allvarligare område i världshistorien.

– Om sådana saker börjar kopplas ihop med Finland, kommer det att försämra ryktet, säger Helenius.

Hur ser ministerns skriverier ut i internationella experters ögon?

Det är svårt att förutse vilken inverkan negativ publicitet har på den internationella handeln, säger Jarkko Hirvola. Det handlar om långvariga kundrelationer och på många sätt har Finland ett gott rykte, menar Hirvola.

Hirvola är främst oroad över hur situationen ser ut i internationella experters ögon, som överväger att jobba i Finland, eller i ögonen på beslutsfattare som överväger att investera i Finland.

– I Finland finns det ett stort behov av internationella experter och vi borde konstruera landsbilden så att vi inte försämrar våra möjligheter att få hit experter.

Riikka Pakarinen, vd för Suomen Startup-yhteisö och vice ordförande för Centern, har fört fram liknande tankar.

Pakarinen sade till tidningen Ilta-Sanomat att Startup-gemenskapen jobbar hårt för att göra Finland till det bästa möjliga alternativet för internationella experter.

– Just nu har vi en finansminister som förstör allt arbete genom att ge sitt tysta godkännande till rasism, främlingsfientlighet och även hat, säger Pakarinen till Ilta-Sanomat.

Oro över att regeringsarbetet står stilla

Både Pentikäinen och Hirvola anser att en av de mest negativa följderna av skandalen är att den tar tid från arbetet med regeringsprogrammet. Båda två anser att regeringen Orpos program är bra för företagen.

– Vi hoppas att man skulle kunna gå vidare med innehållet i regeringsprogrammet, säger Hirvola.

– Vi har stora och politiskt besvärliga lösningar framför oss. Regeringen funktionsförmåga kommer då att vara avgörande, säger Pentikäinen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Nyt huolestuivat suomalaiset yritykset – hallituksen ympärillä pyörivä rasismikeskustelu voi pahimmillaan aiheuttaa Suomelle isoja harmeja. Artikeln är översatt av Milena Hackman.