Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor uppmanar: Lär dig använda AI innan den tar ditt jobb

Uppdaterad 16.07.2023 15:59.
ChatGPT är en applikation som gjort artificiell inteeligens åtkomlig för många
Bildtext AI kommer att behövas och användas inom många arbetsområden i framtiden, säger professor. Bildsättningsbild.
Bild: David Talukdar / AOP

Chat GPT har redan förändrat vardagen för många finska arbetstagare. Konsulter, kodare och experter inom kommunikation och marknadsföring använder artificiell intelligens till sin fördel.

Chat GPT lanserades i november 2022 och uppdaterades våren 2023. Samtidigt började finska företag offentligt prata om hur man kan använda AI.

Det här inspirerade Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet, LUT, att göra en intervjustudie med första vågens användare i finska företag för att få veta hur de tagit i bruk Chat GPT på jobbet.

Syftet börjar vara tydligt, konstaterar Paavo Ritala, professor vid LUT.

– Chat GPT är användbart inom alla arbetsuppgifter som omfattar produktion och bearbetning av text eller kommunikation, säger professor Ritala.

Kreativt jobb och en autentisk dialog

I tiotals år har AI använts för rutinmässiga uppgifter, så som automatisering av industriella processer eller för att rekommendera innehåll på sociala medier.

Nu är AI på väg till den kreativa arbetsplatsen.

Konsulter i företagsledning kan använda sig av AI för utarbetande av skriftligt material. För kodare kan Chat GPT skapa kod, men också hitta fel i koder.

I kommunikation och marknadsföring hjälper chattboten med att skapa kampanjer eller i kommunikation via sociala medier. Advokatbyråer kan använda AI för att hitta det väsentliga i långa texter eller hjälpa till med tolkningar.

Chat GPT kan fungera som en personlig coach eller en medlem i teamet som ger vägledning och tips.

– Det är som att ha en kollega som alltid är tillgänglig och kan hjälpa dig att redigera dina texter, säger Paavo Ritala som är expert på innovation.

En man ler mot kameran med händerna i kors över bröstet. På sig har han en ljud kragskjorta.
Bildtext Paavo Ritala har fascinerats av artificiell intelligens sen barnsben.
Bild: Teemu Leinonen / LUT

Virtuell kundservice i form av chattbotar kommer också att bli bättre, förutspår Ritala. Chattboten är utformad för att föra en konversation med en människa.

– För närvarande har konversationen varit stelbent eftersom den har baserats på förprogrammerade, färdiga svar. En ny chattbot, tränad med en stor mängd data, skulle vara mer lik ett riktigt samtal med en människa som i bästa fall kan vara lika hjälpsam som om det vore en person i andra änden av chatten, säger Ritala.

Rutinmässigt jobb kan sättas på AI:s bord

Speciellt experter inom kommunikation och marknadsföring är oroliga för sina jobb.

– AI kommer sannolikt inte att ta jobben med storm, men kan förändra dem så som teknologi alltid gjort. Ifall AI hotar ditt jobb bör du lära dig att använda den i ditt eget arbete för att förbättra dina karriärutsikter i framtiden, säger Ritala.

Människor behövs dock fortfarande för att utvärdera det innehåll som Chat GPT producerar och förstå vad som är värdefullt och meningsfullt i resultaten.

Konstnärlig vision av två artificiella intelligenser som tittar på varandra.

OECD: Artificiell intelligens både hot och möjlighet i arbetslivet

Kan göra farligt jobb, men också diskriminera anställda.

Ritala tror att AI kommer bli en allmännyttig teknologi, som internet, och kommer snart att förändra allt.

– En stor del av arbetet går nu åt uppgifter som i framtiden kan utföras av AI. Rutinmässiga uppgifter kan delegeras till AI, och arbetstiden kan användas till kreativa uppgifter, säger Ritala.

Chat GPT kommer att stärka den mänskliga kompetensen och hjälpa till med att slutföra uppgifter snabbare än någonsin, menar Ritala. Det här kan leda till ökad produktivitet.

– Jag förväntar mig att alla kommer att bli mer produktiva när det blir enklare att skapa innehåll. Vi kommer att göra mer, göra det bättre och vara mer upptagna. Å andra sidan kan AI ersätta enformiga rutinuppgifter, så att människor kan ägna mer tid åt kreativitet och brainstorming, säger Ritala.

Studien gjordes av Paavo Ritala, tillsammans med Mika Ruokonen, professor i industri vid LUT, och doktorand Laavanya Ramaul.

Väckte det här tankar? Du kan diskutera ämnet i kommentarerna nedan fram till klockan 18 på söndag!

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Professorilta vakava viesti: Opettele käyttämään tekoälyä, ennen kuin se vie sinun työsi skriven av Minna Kaipainen. Översättningen är gjord av Ellen Forsström.

Diskussion om artikeln